Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Heb je vaak trek in chocola, maar de neiging om in één keer een hele reep op te eten? Ga dan voor een donker(der)e variant. Pure chocola (75%>) bevat meer gezonde voedingstoffen dan andere varianten en minder suiker waardoor je minder snel geneigd bent om door te eten.
Waarom kan ik niet stoppen met chocolade eten? Omdat chocolade echt verslavend is, kun je de controle verliezen over je chocolade consumptie. De werkzame stoffen in chocola beïnvloeden namelijk de hersenen en zorgen ervoor dat je een goed gevoel krijgt wanneer je het eet.
In eerste instantie moeten mensen werken aan het identificeren van de triggers die leiden tot chocoladecravings, zoals stress, verveling of specifieke emotionele toestanden. Het vervangen van chocolade door gezondere snacks zoals fruit, noten of yoghurt helpt om de cravings te beheersen en biedt nog steeds een gevoel van verwennerij.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
Er zijn natuurlijk verschillende manier om het op te lossen. Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
1 – Chocolade
Wanneer uw bloedsuikerspiegel snel daalt , zal uw lichaam behoefte krijgen aan zoete voedingsmiddelen zoals chocolade.
Verlangen naar chocolade komt voort uit suikerverslaving
En deze suiker is verslavend tot een punt van geen weg terug. Dus, als je een onnatuurlijke behoefte hebt aan chocolade, dan ben je misschien op weg om een suikerverslaafde te worden. Het is tenslotte heel natuurlijk voor chocoladeliefhebbers om suikerverslaafd te zijn.
Magnesium houdt niet alleen je chocoholicneigingen onder controle, het speelt ook een cruciale rol in je algehele welzijn . Als je denkt dat je suikerbehoefte een teken is dat je een laag magnesiumgehalte hebt, maak je dan geen zorgen.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
In plaats van chocolade kun je ook kiezen voor groente, fruit, noten, zaden en dadels. Of neem een supplement met magnesium!
Enkefaline: De natuurlijke hersenstof enkefaline wordt verhoogd wanneer chocolade wordt geconsumeerd . Enkefaline triggert opioïde receptoren die vergelijkbaar zijn met die welke worden geactiveerd door heroïne- en morfinegebruik. Deze chemische stof zorgt ervoor dat de hersenen meer verlangen nadat chocolade voor het eerst is geconsumeerd, wat kan leiden tot verslaving.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Na ongeveer een week is het moeilijkste deel van de detox vaak voltooid en de meeste mensen melden minder hunkering. Op dit punt kunnen de psychologische symptomen van ontwenning duidelijker worden. Deze verdwijnen normaal gesproken na 3-4 weken en meestal blijven er geen ontwenningsverschijnselen of hunkering meer over.
De meeste chocoladelekkernijen zijn ook suikerrijk, dus als je een reep chocolade wilt, is het misschien de suiker waar je echt naar op zoek bent. Je hebt weinig energie . Een middagdip kan ervoor zorgen dat je naar chocolade grijpt, zowel vanwege de suiker als de cafeïne.
Bij vrouwen lijkt het verlangen naar chocolade, volgens talrijke studies, samen te hangen met hormoonveranderingen (menstruatie, zwangerschap etc.). Vrouwen hebben ook last van een daling van serotonine in de week voor de menstruatie, wat leidt tot een daling van andere hormonen in hun systemen, wat op zijn beurt leidt tot een verlangen naar chocolade.
Uit dierstudies is ook gebleken dat stress hunkering naar vetrijke voeding triggert . Je zou kunnen merken dat je naar een pot pindakaas grijpt als je je angstig, gestrest of depressief voelt, in een poging om die gevoelens te verminderen. Er kan ook een onderliggend voedingstekort zijn dat je probeert aan te vullen.
In bepaalde omstandigheden maakt ons lichaam endorfine aan. Dit is een stof die pijnstillend werkt en een blij gevoel opwekt. Pijn of stress kan de aanmaak van endorfine stimuleren, maar dit geldt ook voor een lachbui, intensief sporten, een massage, of… het eten van chocolade.
Hoewel chocolade, met name pure chocolade, zeker deel kan uitmaken van een uitgebalanceerd dieet, is het cruciaal om het eeuwenoude gezegde te onthouden: matiging is de sleutel. Te veel chocolade eten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename, tandbederf en zelfs een verhoogd risico op hartziekten en diabetes type 2 .
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.