Waarom staat België eigenlijk bekend als het land van de chocolade? - Libelle Lekker.
De geschiedenis van chocolade begint in Midden-Amerika, waar de Maya's en de Azteken cacao verbouwden en consumeerden. Cacao werd gezien als een goddelijke drank en werd gebruikt bij religieuze ceremonies. Het werd ook gebruikt als medicijn om verschillende kwalen te behandelen.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Belangrijkste punten. De vier grootste chocoladeproducerende landen zijn Duitsland, België, Italië en Polen . België is een van de grootste producenten en veel van de chocolade wordt nog steeds met de hand gemaakt.
Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw kwam de reputatie van Zwitserse chocolade in het buitenland op gang. De uitvinding van de melkchocolade door Daniel Peter hangt daar nauw mee samen, evenals de uitvinding van het concheren (fondantchokolade) door Rodolphe Lindt.
De reputatie van Zwitserse chocolade voor uitmuntendheid komt voort uit een aantal Zwitserse chocolatiers uit de 19e eeuw en hun uitvindingen . François-Louis Cailler was de eerste die chocolade vast maakte – en daarmee de chocoladereep uitvond.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
Waarom staat België eigenlijk bekend als het land van de chocolade? - Libelle Lekker.
Zwitserland staat bekend als het land van de chocolade.
De Zwitsers en Belgen zouden het hier ongetwijfeld niet mee eens zijn, maar het valt niet te ontkennen dat een aantal van 's werelds beste chocolatiers in Frankrijk wonen. Natuurlijk zijn andere landen bekender om hun beroemde chocolademerken, terwijl de Fransen hun fantastische chocolade grotendeels geheim hebben gehouden voor de rest van de wereld .
Zwitserland heeft de eer om de meeste chocolade per hoofd van de bevolking te consumeren. De Zwitsers staan bekend om hun liefde voor chocolade, een reputatie die goed wordt ondersteund door statistieken die hun hoge consumptieniveaus laten zien.
Al rond 600 na Christus hadden zij de eerste cacaoplantages. Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak.
Met stip op nummer één is het alom bekende merk Mars dat meer produceert dan de Marsreep alleen. Snickers, de candybar met nougat vulling met karamel en pindanoten omhult in een laagje chocolade (jullie kennen hem vast wel), wordt door vele bronnen de populairste chocoladereep ter wereld genoemd!
Chocolade werd in Nederland bekend toen de hertog van Alva cacao uit Spanje meenam. Vervolgens ontstonden in Nederland koffie- en chocoladehuizen.
De reputatie van Belgische chocolade is gebouwd op meerdere objectieve redenen. In de eerste plaats moet u weten dat de in België gebruikte cacaobonen een superieure kwaliteit bezitten, dankzij met name de zorgvuldige selectie van de herkomst en de oogst, en op de manier van verwerken.
Hoe mooi de Belgische cijfers ook zijn, één land geeft de rest het nakijken wat betreft chocolade: Duitsland (zie tabel 1 en grafiek 1). Het land is in absolute cijfers de grootste chocoladeproducent en de grootste exporteur in de wereld. Bovendien zijn de Duitsers uitgesproken actief in de verwerking van cacaobonen.
Wereldwijde hotspots voor cacaoproductie
Met 2,2 miljoen ton cacao in 2022 is Ivoorkust de grootste producent ter wereld, goed voor een derde van het wereldwijde totaal. Om vele redenen is de cacaohandel in Ivoorkust en West-Afrika controversieel.
In 1978 heeft Ivoorkust Ghana ingehaald als grootste producent van cacaobonen ter wereld. Tegenwoordig is het land sterk afhankelijk van de teelt, die goed is voor 40% van de nationale exportinkomsten.
Friis-Holm Chokolade (Denemarken) was de meest bekroonde met 16 prijzen, waaronder 7 zilveren en 9 bronzen. Andere meervoudig prijswinnaars dit jaar waren: Fu Wan Chocolate (Taiwan) met 11 prijzen, Kasama Chocolate (Canada) 10 prijzen, Fjåk Chocolate (Noorwegen) 10 prijzen. Een van de hoogste scores ging naar Mary Chocolate Co.
Zwitserland
Hier koopt u de beste chocolade die u ooit heeft geproefd en begrijpt u meteen waarom Zwitserland op nummer 1 staat.
Duurzaamheidsaspecten. Cacao groeit in tropische gebieden, voornamelijk in West Afrikaanse landen Ghana en Ivoorkust. Bijna alle cacao komt van kleinschalige boeren, waarvan er 5 tot 6 miljoen zijn.
Wist jij dat Brussels Airport het grootste verkooppunt van chocolade is ter wereld? Er wordt zo'n 1,5 kg chocolade verkocht per minuut, zo'n 2 ton per dag en meer dan 800 ton per jaar.
Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
De reep van chocolademerk To'ak is met haar 260 dollar - omgerekend 229,29 euro - de duurste ter wereld. De makers selecteren zeldzame cacaobonen uit Ecuador met de hand om deze reep, die 85 procent pure cacao bevat, samen te stellen. Daarna volgt een ambachtelijk productieproces dat in totaal 36 stappen omvat.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.