Zorg er zeker ook voor dat je ze elk jaar op een ander plekje plant, tomaten gaan namelijk met alle voedingsstoffen uit je bodem aan de haal. Als je niet elk jaar een nieuwe plaats wilt zoeken kan je ook gewoon elk jaar toevoegen zodat de groei van je tomaten gedurende het hele jaar goed gestimuleerd wordt.
Zo mogen de tomaten elk jaar op dezelfde plaats gezet worden – door tolerantie tegen kurkwortelziekte – , en hebben de planten veel minder last van aaltjesaantastingen. De onderstammen zijn bovendien resistent tegen bodemziekten en zorgen voor extra weerstand tegen verticillium en het pepinomozaïkvirus.
Hybride tomaten
Wanneer we twee soorten eigenschappen van rassen gaan combineren, wordt een nieuwe plant gecreëerd. Dit is een natuurlijk proces genaamd kruisbestuiving.
Net als voor veel groenten geldt ook voor tomaten dat er wisselteelt toegepast moet worden. Let op: niet alle tomatensoorten zijn geschikt voor het planten in de volle grond buiten.
In het najaar, als de oude tomatenplanten weg zijn, breng ik een dikke laag compost op de plek waar in het voorjaar de tomatenplanten worden geplant. Ik werk de compost niet in de grond, maar leg een laag van 2 tot 3 cm compost bovenop de grond.
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
Tomatenplant overwinteren
Een tomatenplant is meerjarig en je kunt deze overwinteren. Dan hoef je volgend jaar niet te zaaien. Wel moet je natuurlijk ruimte hebben voor je tomatenplant in de winter. Dat hoeft niet in de zonnige vensterbank te zijn.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Planten: 6 tot 8 weken na het zaaien kan je de tomatenplanten (ca. 20 cm groot) verplanten in volle grond.
De grootte van je oogst zal natuurlijk sterk afhangen van het weer, de sterkte van je planten en hoe goed je ze verzorgt. Hoeveel tomaten er per plant groeien is dus moeilijk te voorspellen. Standaard spreken we van minstens drie en maximaal acht trossen per plant.
Een tomatenplant toppen bespaart energie, dus het is zaak om de eindeloos doorgroeiende stamtomaten in het gareel te houden. Dit doe je door de kop van de plant na een aantal bloemtrossen eruit te snijden. Op die manier stopt de groei van de plant en kan de energie in de groei van de vruchten gestoken worden.
Bladplukken betekent dat je de onderste bladeren van de tomatenplant beetje bij beetje verwijderd. Dit doe je als de onderste trossen goed gevormd zijn. Je brengt hierdoor meer lucht en licht tussen de planten wat de afrijping van de vruchten bevorderd. Pluk in verschillende beurten 2 tot 3 bladeren weg.
Als uw planten het vorig jaar goed deden en geen tekenen van ziekte vertoonden, kunt u de potgrond dit seizoen opnieuw gebruiken .” Ook al ziet de potgrond er nog steeds goed uit, toch moeten tuinders de potgrond mogelijk aanpassen voor optimale resultaten.
Als ze te weinig water krijgen, zullen de bladeren krullen. Maar let op : als je teveel water geeft na een hete dag, kunnen de vruchten barsten. Zorg er daarom voor dat de aarde rondom de plant goed vochtig is en geef altijd water aan de voet van de plant – niet op de bladeren.
4: Paprika planten: dit zijn goede buren voor de moestuin
Naast paprika's, voelen zich tomaten, maar ook wortels of kool zich op hun gemak. Bloeiende kruiden, bv. lavendel, tijm of bernagie, trekken insecten aan en zorgen voor een goede bestuiving van de paprika's.
Verder raadt hij aan tomaten steeds onder beschutting te telen, in een serre of in potten onder een afdak. 'Dat hoeft niet groot te zijn, zolang er maar geen regen op de planten valt. De regen houdt het blad vochtig, en dan ontkiemen de schimmelsporen makkelijker.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
Houd rekening met een afstand van ongeveer 60 centimeter tussen de planten. Voorzie ook een afstand van ongeveer 80 centimeter tussen de plantenrijen. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en zorgt ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de tomaten te plukken eens ze rijp zijn.
Oorzaak 1: Je geeft gewoonweg te veel water. Geef minder vaak en/of minder water. Oorzaak 2: De grond is uitgedroogd en je geeft dan plots te veel water in 1 keer. Giet beter frequent grondig.
Tomaten zijn eigenlijk meerjarige planten, maar ze worden gekweekt als eenjarig. Er zijn verschillende redenen waarom ze als eenjarig gekweekt worden. Tomaten overleven de winter in Nederland en België niet en hoe ouder een tomaat wordt, hoe gevoeliger het wordt voor allerlei ziektes.
Haal eerst al het blad weg dat voor de rijpende tomaten hangt. Knip daarna ook de trosjes met bloemen en ienie-mini - tomaatjes weg, want die rijpen nu toch niet meer. Geef zonodig de planten ook wat steun. De rijpende tomaten zijn immers best zwaar, en als er veel hangen willen de takken nog wel eens knakken.
Tomatenplanten zijn niet opgewassen tegen strenge vorst en kunnen dus niet overwinteren. Je zult een tomatenplant binnenshuis moeten verzorgen en in het voorjaar opnieuw uitplanten.
Ja, je leest het goed. Melk aan planten geven is een wondermiddel om een gezond uitziende plant te krijgen: het maakt de bladeren groener en glanzend. Een truc die zowel werkt bij kamerplanten als bij tuinplanten, zoals de tomatenplant.
Geef regelmatig mest, maar niet te veel stikstof, want dat zorgt voor veel blad en stelen maar minder vruchtvorming. Gebruik bijvoorbeeld koemestkorrels en wat kali of speciale tomatenmest. Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui.