Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Aluminiumfolie heeft allerlei toepassingen in de keuken, maar het is niet de beste manier om kaas te bewaren . Net als plasticfolie is het een vrij slappe barrière als het gaat om het vers houden van kaas — en het weghouden van droogte, overtollig vocht, schimmel en nare smaken van uw kaas.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Als je geen kaaspapier hebt en het ook niet wilt kopen, is dat geen probleem. Je kunt het effect van kaaspapier nabootsen door kaas eerst in een laag bakpapier of vetvrij papier te wikkelen en het vervolgens in een plastic zak of een hersluitbare voedselcontainer te doen.
Plasticfolie is uit den boze — sterker nog, kaas in plasticfolie wikkelen zorgt er alleen maar voor dat het sneller bederft. Kies in plaats daarvan voor bakpapier of vetvrij papier, waardoor de kaas kan ademen en extra vocht wordt voorkomen . Je kunt ook kaaspapier gebruiken, maar dat is veel duurder.
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Met een kaasbak bewaar je jouw lievelingskaas onder optimale omstandigheden, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje.
Vacuüm verpakte kaas wordt meestal in de koelkast bewaard bij een temperatuur tussen de 4 en 8°C . Gemiddeld blijft de kaas daar een paar weken tot een paar maanden goed, afhankelijk van hoe ver de kaas gerijpt is.
Kaas vacuüm verpakken
Zachte kaas kan indrukken, dus kies voor iets hardere kaas. Daarnaast is een goede vacuümsealer nodig om de lucht goed te verwijderen. Plaats de kaas vervolgens in de vacuümsealer. Als u klaar bent, moet de verpakking lucht- en waterdicht zijn om de kaas maximaal te beschermen.
Wikkel het in papier
Knip gewoon een vierkantje bakpapier af en vouw het om je kaas heen alsof je een cadeautje inpakt. Vermijd huishoudfolie, aluminiumfolie en andere plastic wikkels, want deze kunnen je kaas de verkeerde smaken geven.
Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos
En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.
SCHOON: kaas neemt andere smaken op, dus houd de jouwe uit de buurt van aromatische voedingsmiddelen zoals uien of die geweldige curry die je voor de lunch hebt gemaakt. KOUD: de meeste kazen voelen zich prettig tussen 34 en 38 graden. BEKLEED: kaas verliest smaak en vocht wanneer het aan lucht wordt blootgesteld, dus zorg ervoor dat je het bedekt met bakpapier .
Een vacuüm verpakte kaas kun je over het algemeen langer bewaren: ongeopend doorgaans drie maanden na ontvangst. Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren.
Met name de vochtige groentela in de koelkast is een goede bewaarplek. Hier is de temperatuur het minst laag. Wil je kaas gaan eten? Het beste is om de kaas een half uur tot een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur komt.
Kaas kan ook geraspt of gesneden worden voor het invriezen. Het product kan bewaard worden in de originele verpakking of gewikkeld in folie of kaaspapier . Gesneden kaas moet gescheiden worden met bakpapier. De verpakte kaas moet vervolgens in een luchtdichte ziplock zak of container worden gedaan.
De beste manier om kaas vers en schimmelvrij te houden is door kaaspapier, bakpapier of een kaaszak te gebruiken . Deze wikkels zorgen ervoor dat de kaas kan "ademen", maar voorkomen dat er ongewenste lucht in de kaas komt. Gebruik nooit plasticfolie. Het verstikt de kaas, waardoor deze vocht vasthoudt en smaak verliest.
Bewaren: Kaasdoek is een uitstekende oplossing voor het bewaren van levensmiddelen zoals bladgroenten en harde kazen . Het zorgt ervoor dat vocht kan ontsnappen en dat er lucht in kan, zodat bederf wordt voorkomen. Bovendien dient kaasdoek als beschermlaag tegen insecten voor verse producten.
Naast vlees en zeevruchten is vriezerpapier ook een geweldig materiaal om stukken kaas in te wikkelen, zodat de kaas kan ademen maar niet uitdroogt . Het wordt ook gebruikt in knutselprojecten zoals het bedrukken van stof en quilten.
Algemene regels: Kaas wordt het beste bewaard in de koelkast, zo dicht mogelijk bij de bodem van het apparaat - het groentevak is ideaal. Wikkel het in aluminiumfolie of gewaxt papier (gewaxt papier is het beste van de twee). Op deze manier verpakt, kan de kaas ademen en zich verder ontwikkelen zonder uit te drogen.
De meeste kazen moeten in bakpapier of gewaxt kaaspapier (als u dat kunt vinden) worden gewikkeld in een afgesloten plastic bak met vochtig keukenpapier of een doek om de luchtvochtigheid te reguleren en te voorkomen dat de kazen uitdrogen.
Het ideale antwoord voor het bewaren van kaas is tweelaags kaaspapier . Hoewel was- en bakpapier gecombineerd met een strategisch halfgeopende plastic zak een behoorlijke vervanging kunnen zijn, is een tweelaags kaaspapier het perfecte soort inpakpapier dat uw kazen vochtig en beschermd kan houden.