De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
De chocopasta light van Rabeko is een uniek product en bevat ze 94% minder suiker.
Voor de Wereld van Morgen testte chocoladepasta's die gemaakt zijn zonder palmolie, palmvet of palmstearine. De klassieke Nocciolata kwam als beste uit de test.
De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Gezond is het niet: de meeste hazelnootpasta's bestaan voor circa de helft uit suiker en voor een derde uit vet. Palmolie en cacaoboter zijn ongezonde, verzadigde vetten, zonnebloem- en raapolie zijn gezonde, onverzadigde vetten.
We kennen allemaal de welbekende 'chocoladepasta'. De hazelnootpasta is hier een heerlijke variant op. De hazelnootpasta bevat heerlijk fijngemalen hazelnoten die een extra smaak geven aan de chocoladepasta. Door de gemalen noten krijgt de pasta, naast een verfijnde chocoladesmaak, ook een lekkere praline smaak.
Hagelslag (15 gram): 68 kcal 9,7 gram suiker. Chocoladepasta (20 gram): 114 kcal en 12,2 gram suiker. Appelstroop (20 gram): 56 kcal en 11,6 gram suiker. Jam (20 gram): 50 kcal en 10,2 gram suiker.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
In allebei de soorten hagelslag zitten eigenlijk geen goede voedingsstoffen, zoals vezels. De Consumentenbond en het Voedingscentrum adviseren dan ook om het met mate te eten. Kortom: eet gewoon wat je het lekkerst vindt, want qua gezondheid is het één niet (veel) beter of slechter dan het ander.
Na heel veel proeven en testen is dat gelukt: No Sugar Daddies chocopasta bevat geen toegevoegde suikers en zit boordevol gezonde en herkenbare ingrediënten zoals dadels, hazelnoten en natuurlijk cacao. Deze smaak 'original' is romig van smaak en de meest milde chocopasta uit het assortiment.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
Hazelnootpasta is een uitstekende vervanger voor pindakaas. Heerlijk als beleg voor op brood, rijstwafel of cracker. De pasta is smaakvol en daardoor ook een goede toevoeging aan je yoghurt, smoothie of shake. Het is niet alleen lekker, maar ook verantwoord en gezond.
Na lang testen kwam uiteindelijk de chocopasta van Poulain als beste naar voren. Nutella eindigde pas op de vierde plaats. De winnaar bevat geen palmolie en de smaak is volgens 60 millions de consommateurs perfect in evenwicht.
Notenpasta's en notenspreads
De 100% notenspreads zonder toegevoegd suiker en zout zijn de gezondste keuze. Op het etiket kun je zien of er zout of suiker aan is toegevoegd.
Amandelpasta: De uitdager
Maar in amandelpasta bevat veel minder proteïne dan pindakaas, wat van essentieel belang is als je gaat cutten. Amandelpasta bevat veel vitamine B, net als pindakaas, en bevat daarnaast magnesium, fosfor, koper en mangaan.
Is hagelslag gezond? Melk- en pure hagelslag bestaan voornamelijk uit suiker en zijn dus niet erg gezond. Het nutriëntenprofiel is verder vergelijkbaar. Extra puur bevat aanzienlijk minder suiker en is dus een gezondere keuze.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan.
Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Hoe gezond is appelstroop? Niet ongezond, maar ook weer niet zo gezond. Appelstroop bevat namelijk 52% suiker. Ruim de helft dus en iets minder dan jam (daar zit gemiddeld zo'n 60% suiker in).