In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Palmolie bevat veel verzadigd vet en het is net als sojaolie en zonnebloemolie niet gezond om te verhitten. Het is met name opletten voor geharde palmolie; geharde palmolie is palmolie dat sterk verwerkt is. Dit is dan ook de boosdoener voor onze gezondheid.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
De meeste oliesoorten hebben een hoog gehalte aan gezonde onverzadigde vetten en bevatten slechts weinig van het minder gezonde verzadigde vet. Bij palmolie is het omgekeerd. Ongeveer de helft van het vet is verzadigd vet. Ter vergelijking, bij olijfolie of zonnebloemolie ligt het percentage verzadigvet op 11-15.
Wat is het voordeel van palmolie? Een groot voordeel van palmolie is dat de palmen heel veel olie opleveren. De opbrengst is per hectare 4 tot 10 keer hoger dan andere plantaardige oliën. Bovendien zijn voor de teelt weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig.
In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Palmolie wordt gebruikt om vitamine A-tekort, kanker, hersenziekte, veroudering te voorkomen en malaria, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en cyanidevergiftiging te behandelen . Palmolie wordt gebruikt om af te vallen en het metabolisme van het lichaam te verhogen.
Bovendien bevat palmolie veel verzadigd vet, wat het risico op hartziekten kan verhogen als het in overmatige hoeveelheden wordt geconsumeerd. 2. Aan de andere kant is zonnebloemolie een gezonder alternatief voor palmolie . Het bevat veel enkelvoudig onverzadigd vet, wat kan helpen het risico op hartziekten te verminderen.
Palmolie wordt niet als gezond beschouwd in vergelijking met pindaolie omdat palmolie 52% verzadigd vet bevat, vergeleken met 18% pinda. Het enkelvoudig onverzadigde vetgehalte van pindaolie is 49%, vergeleken met palmolie 11%.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Vermijd kokosolie, ganzenvet, reuzel, braadvet en boter .
Herhaaldelijk frituren met een frituurpan kan er op den duur ook toe leiden dat er schadelijke stoffen en transvetten ontstaan. Frituren kunt u daarom beter vermijden.
Doordat olijfolie grote hoeveelheden antioxidanten bevat helpt het niet alleen bij het verminderen van ontstekingen, maar kan het eveneens de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Dit is van cruciaal belang, aangezien geoxideerd LDL bijdraagt aan de vorming van plaque in je bloedvaten.
Vergeleken met andere vloeibare plantaardige oliën is rode palmolie slechter in het verlagen van cholesterol , en kan zelfs het "slechte" LDL-cholesterolgehalte verhogen. Eén onderzoek vond dat palmolie het cholesterolgehalte bij gezonde personen verhoogde vergeleken met olijfolie, bijvoorbeeld.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie. Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
De productie van palmolie is slecht voor het milieu en voor soorten als de orang-oetan, vanwege ontbossing, branden en veenontginning. Als we dan toch plantaardige oliën consumeren, zou het beter zijn daarvoor gewassen als olijf, zonnebloem, koolzaad en soja te nemen.
In zijn ongeraffineerde vorm is palmolie rijk aan betacaroteen en vitamine E. Tijdens het raffineren verliest de olie evenwel veel van zijn vitaminegehalte. Palmolie bevat meer verzadigde vetten dan andere oliesoorten. Dit soort vetten is nadelig voor de gezondheid.
Uit een onderzoek onder 15 gezonde volwassenen bleek dat degenen die gedurende 10 weken een dieet aten dat rijk was aan zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte, aanzienlijk lagere bloedwaarden van LDL (slechte cholesterol) en triglyceriden hadden , vergeleken met degenen die een dieet aten met een vergelijkbare hoeveelheid verzadigd vet ( 13 ).
Het Voedingscentrum zegt daarover: "Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
Het heeft hoge antioxiderende eigenschappen die helpen de bloeddruk te verlagen en het risico op hartaanvallen te verminderen. Mineralen zoals calcium en ijzer worden in grote hoeveelheden aangetroffen.
Palmolie wordt gecrediteerd voor het bieden van bescherming tegen hartziekten. Hoewel sommige onderzoeksresultaten gemengd zijn, lijkt deze olie over het algemeen gunstige effecten te hebben op risicofactoren voor hartziekten , waaronder het verlagen van LDL (slechte) cholesterol en het verhogen van HDL (goede) cholesterol (11, 12, 13, 14).