Mensen met een kwetsbare gezondheid (zwangeren, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand) lopen sneller een voedselinfectie op. Voor hen is het extra belangrijk om hygiënisch te werken en groente en fruit altijd goed te wassen voor gebruik.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
1. Frambozen. Deze zoete bessen zijn bijzonder kwetsbaar, met een dunne schil die gemakkelijk vloeistof opneemt, waardoor ze vatbaarder zijn voor schimmel en bederf. De beste manier om ze vers te houden en hun houdbaarheid nog langer te verlengen, is om ze vlak voor het eten te wassen, en niet eerder .
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree . In ernstige gevallen kun je in het ziekenhuis belanden.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Minister Schippers van Volksgezondheid adviseert mensen komkommers goed te wassen en te schillen. Ze doet dat naar aanleiding van het nieuws dat in Duitsland honderden mensen zijn besmet door de EHEC-bacterie, een variant van de E. coli-bacterie.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Wassen met kraanwater
Ook kunnen er bacteriën op groente en fruit aanwezig zijn. De bekendste voorbeelden zijn de e. coli-bacterie en salmonella. Je groente en fruit afspoelen met kraanwater helpt om bacteriën grotendeels te verwijderen.
Zoals de Food Safety and Inspection Service van het Amerikaanse ministerie van Landbouw uitlegt, helpt het wassen van groenten en fruit om eventueel aanwezig vuil en bacteriën te verwijderen .
Indien je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, kan dat leiden tot problemen. Zo neemt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht toe.
Salmonella komt ook voor op ander voedsel zoals fruit, groenten of verwerkte producten zoals chocolade. Indien je voedsel voldoende kookt, wordt Salmonella gedood. Ook rauw fruit en groenten goed wassen helpt. De dieren of planten vertonen vaak geen symptomen waardoor besmetting detecteren moeilijker is.
Wanneer u klaar bent om uw bessen te serveren, legt u ze in een vergiet en spoelt u ze snel af met koud, stromend water. Was aardbeien, bosbessen, bramen en frambozen in koud of koud water . Hiermee verwijdert u pesticiden, vuil en schimmel.
Deskundigen op het gebied van voedselveiligheid zijn het erover eens dat u uw producten altijd moet wassen voordat u ze eet of serveert .
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Er zijn twee belangrijke risico's als u fruit en groenten niet wast: pesticiden en bacteriële besmetting . Voedingsmiddelen zoals tomaten, sla, spinazie en meloen zijn vatbaarder voor het bevatten van door voedsel overgedragen bacteriën die ziektes veroorzaken. Producten worden voortdurend blootgesteld aan externe elementen die bacteriën overbrengen.
Mensen met een kwetsbare gezondheid (zwangeren, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand) lopen sneller een voedselinfectie op. Voor hen is het extra belangrijk om hygiënisch te werken en groente en fruit altijd goed te wassen voor gebruik.
Waarom is het belangrijk om je fruit en groente te wassen? Fruit en groente kunnen bacteriën bevatten die voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken, zoals salmonella, norovirus, listeria, Cyclospora en E. coli. Deze bacteriën kunnen symptomen veroorzaken zoals diarree, maagpijn of krampen, misselijkheid, braken, koorts, hoofdpijn en spierpijn.
Toch is het verstandig om (biologische) gewassen goed af te spoelen. De reden: 'Op groente en fruit zitten niet alleen pesticiden, maar ook bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en Listeria, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
Als je bestrijdingsmiddelen in je huis of tuin gebruikt dan kun je ze per ongeluk binnenkrijgen. Bijvoorbeeld als je het middel inademt of als je het binnenkrijgt/inslikt. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid en braken, hoofdpijn of geïrriteerde luchtwegen.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.