Bacteriën zoals Salmonella en E. coli tieren onverwacht goed in zakjes voorgesneden sla. Zelfs in de koelkast. Dat blijkt uit een Britse studie.
Maar ook door kruisbesmetting, als bijvoorbeeld op één snijplank zowel rauw vlees als sla gesneden wordt. Zelfs het gebruik van hetzelfde mes kan een besmetting veroorzaken. Ook het eten van vlees of vis dat aan de binnenkant niet gaar is, of rauwe schelpdieren, vergroot het risico op een voedselinfectie.
Bij sla is dat bijvoorbeeld listeria monocytogenes, een bacterie die de infectieziekte listeriose kan veroorzaken. De gevolgen van die ziekte kunnen gaan van milde griepachtige symptomen tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.
Sla (Lactuca sativa), een van de meest geconsumeerde bladgroenten ter wereld, wordt vaak in verband gebracht met uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten. Salmonella spp. en Escherichia coli O157:H7 zijn de meest voorkomende bacteriën die deze ziekte veroorzaken.
Het risico op besmetting is het grootst bij rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals vlees van pluimvee, runderen of varkens, maar ook eieren. De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten. De salmonellabacterie kan ook op groenten en fruit zitten.
Ongeveer 85% van de Salmonella-infecties treedt op door consumptie van besmet voedsel zoals rauwe of onvoldoende verhitte eieren en vleesproducten, ongepasteuriseerde zuivelproducten en rauwe groenten en fruit.
Klachten en symptomen bij infectie met salmonella
Het duurt ongeveer 6 tot 48 uur voordat een salmonellabesmetting klachten veroorzaakt. Deze periode wordt de incubatietijd genoemd. Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn.
Er is ontdekt dat sla in zakken voedselvergiftigingskiemen kan bevatten, zoals E. coli, Salmonella en Listeria . Mijn onderzoeksgroep heeft ontdekt dat deze pathogenen meer dan duizend keer beter groeien als ze sappen van slabladeren krijgen, zelfs als de slazak gekoeld is.
Kip is een belangrijke bron van deze ziekten. In feite is ongeveer 1 op de 25 verpakkingen kip in de supermarkt besmet met Salmonella. U kunt ziek worden van besmette kip als deze niet goed is gekookt.
De meeste mensen herstellen volledig van de meest voorkomende soorten voedselvergiftiging binnen 12 tot 48 uur . Sommige soorten voedselvergiftiging kunnen ernstige complicaties veroorzaken.
E. coli- uitbraken worden vaak geassocieerd met bladgroenten zoals sla en spinazie, deels vanwege de manier waarop ze worden gekweekt in grond die gevoelig is voor besmetting. De meeste mensen in de Verenigde Staten eten deze groenten ook rauw, wat het risico op E. coli vergroot.
Als je sla snijdt, verkleuren de blaadjes snel aan de snijranden. Daarom is het beter om sla te scheuren. Er zijn 2 soorten sla die je wel kunt snijden zonder dat deze bruin kleuren: romanasla en ijsbergsla.
Tenzij uw product wordt teruggeroepen, kunt u romaine sla veilig eten .
Veelvoorkomende bacteriën die een voedselvergiftiging veroorzaken zijn bijvoorbeeld salmonella, E-coli of listeria. Deze bacteriën zijn te vinden op producten zoals rauw vlees, rauwe groente, ei of melk.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Toch is het aantal gevallen van salmonella veroorzaakt door sla eerder beperkt volgens de Britse Food Standards Agency en blijft het eten van gevogelte de grootste risicofactor. Wie toch met de bacterie besmet raakt, zal vooral af te rekenen krijgen met diarree, buikpijn en koorts. Beter voorkomen dan genezen dus.
Groenten en bladgroenten
In feite hebben fruit en groenten een aantal uitbraken van voedselvergiftiging veroorzaakt, met name sla, spinazie, kool, selderij en tomaten ( 10 ). Groenten en bladgroenten kunnen besmet raken met schadelijke bacteriën, zoals E. coli, Salmonella en Listeria.
Salmonella kan voorkomen in diverse levensmiddelen. De meeste bekende voorbeelden zijn rauw vlees, rauw ei, rauwe groente en fruit of verse kruiden. Soms kunnen ook producten besmet raken waarvan het niet direct verwacht wordt, zoals gerookte zalm en chocolade.
Salmonella nestelt zich op het oppervlak of in het binnenste van bladgroenten , terwijl het vermogen van geïnternaliseerde bacteriën om gangbare ontsmettingsmethoden te omzeilen een aanzienlijk risico kan vormen.
In sla zit namelijk nitraat. Deze stof komt van nature voor in sla. Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn.
Bewaar verpakte sla koud en eet het snel op .
"Laat sla in zakken, net als vlees en gevogelte, niet te lang buiten de koelkast liggen, omdat bacteriën zich bij kamertemperatuur vermenigvuldigen", zegt James E. Rogers, directeur voedselveiligheidsonderzoek en -testen bij CR.
Hoe weet ik dat de sla niet goed meer is? De sla gaat schimmelen of is verlept. Dit bederf herken je door je te ruiken, kijken of proeven. Na het wassen kun je de bladeren in stukjes scheuren.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.
Een darminfectie met salmonella gaat meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf over. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en zout en suiker binnen krijgt. Zo voorkom je dat je uitdroogt. Drink daarom thee, water, bouillon en suikerzoutoplossing (ORS oral rehydration salts (oral rehydration salts)).
Er wordt geschat dat er in Nederland ieder jaar tien- tot honderdduizend personen salmonellose krijgen. Zo'n twintig tot dertig mensen overlijden hier jaarlijks aan. Kinderen van vier jaar en jonger, en ouderen boven de 75 jaar hebben een grotere kans op het ernstig ziek worden van een besmetting met Salmonella.