Boter is microbiologisch stabiel Ook schimmels groeien niet in boter, maar toch kan het voorkomen dat bij het verpakken de lucht sporen van schimmels bevat. "De blaasjes met water zitten ook aan de buitenkant van de boter, waardoor er dan op het oppervlak van het blok schimmels kunnen uitgroeien", vertelt Beumer.
Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Zo weet je of het bedorven is
Boter hoort een neutrale geur te hebben, dus als het plotseling niet meer zo fris ruikt, dan kun je 'm het beste weggooien. Als het zuur smaakt of donker verkleurd is, dan is het ook niet meer goed.
Boter kan ook gaan schimmelen. Er zitten dan zwarte stippen op de boter. Beschimmelde boter kun je niet meer te eten. Tegenwoordig verkoopt men ook een mengsel van roomboter en margarine in de winkel.
Of de boter nog eetbaar is kunt u zien en ruiken. Als het niet goed meer is, dan wordt het ranzig, ruikt en smaakt het zuur of verkleurt het donker.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is . Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
Boter bestaat voornamelijk uit vetten, maar er blijft een beetje wei of waterige substantie in over . Dit kan uiteindelijk gaan schimmelen. De realiteit is dat de vetten eerst ranzig worden.
Laiskonis raadt aan om geur en smaak als leidraad te gebruiken om te bepalen of uw boter bedorven is: "Zure of afwijkende smaken zijn de meest voorkomende signalen, net als verkleuring en uiteraard de aanwezigheid van schimmels. Ik raad altijd aan om het weg te gooien als de kwaliteit en veiligheid ooit in twijfel worden getrokken ."
Je zou in theorie de boter kunnen redden, maar het komt eigenlijk neer op het type schimmel . Door de boter te smelten en te filteren, raak je de schimmel kwijt en ontstaat er ghee. Maar filtratie verwijdert geen aflatoxinen die sommige soorten schimmels produceren.
Als u rauwe boter in de boterbel gebruikt, kunt u deze in de winter slechts een week en in de zomer een paar dagen laten staan. U moet uw boterbel wassen in heet water en zeep wanneer alle boter is gebruikt voordat u er meer boter in doet, anders kan het gaan schimmelen (vooral als u geen zout in uw water gebruikt).
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Wat als je per ongeluk toch schimmel eet? In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid.
Snijd de beschimmelde plekken ruim weg (2,5 centimeter). Schimmel is normaal op houdbare producten zoals gedroogde worst of gedroogde ham. Je kan de schimmel op verschillende plekjes eventueel wegsnijden of afborstelen.
Slechte schimmels: deze schimmels bederven je eten. Denk maar aan brood wat je te lang in de trommel hebt laten zitten. Het is vaak niet mogelijk om de schimmels van het eten weg te halen. Ook al lijkt de schimmel alleen op een bepaalde plek te zitten, onzichtbaar zit hij vaak toch door het hele product heen.
Schimmel zul je niet snel in je boterkuipje aantreffen. Wel kan er chemisch bederf optreden: door een reactie met zuurstof wordt de boter ranzig. Hoe dat precies zit, vertellen twee deskundigen. Er zijn verschillende soorten voedselbederf, legt Rijkelt Beumer, microbioloog aan Wageningen University & Research, uit.
Tips voor het vormen van boter
Geef het 3-8 uur in de vriezer en haal het dan uit de vorm . Als het eenmaal uit de vorm is, kun je de boter zonder problemen in de vriezer of koelkast bewaren. Gevormde boter blijft net zo lang goed als boter normaal gesproken.
De boter zal hard worden, waardoor het makkelijker is om het uit de mal te halen. Wanneer de mallen goed en koud zijn, haal je de punt van een klein mesje langs de rand van de mal; tussen de boter en de mal. Duw de zuiger naar beneden (of omhoog, afhankelijk van hoe je de mal vasthoudt), waardoor de boter uit de mal loskomt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Maar als de boter er nog goed uitziet, prima ruikt en normaal proeft en in een gesloten verpakking is bewaard, kun je het tot wel twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.
Zodra u gewend bent aan het gebruik van de Butter Bell crock, is het heel gemakkelijk om de juiste hoeveelheid water te schatten die u aan de basis van de crock moet toevoegen. Gebruik voldoende water om een luchtdichte afsluiting te creëren wanneer het deksel van de bel in de basis wordt geplaatst. Ongeveer een inch diep is alles wat u nodig hebt. OPMERKING - Zorg ervoor dat u het water elke 3 dagen ververst.
Cupcakes, brood, tortilla's en andere bakproducten gaan snel schimmelen als je ze niet behandelt met bijvoorbeeld kaliumsorbaat (E202). Een natuurlijk alternatief op basis van gebufferde azijn en een plantenextract kan de schimmel echter nog langer weghouden uit bakkerijproducten.