In Europa wonen veruit de meeste consumenten van chocolade en andere cacaoproducten met 45% van de wereldomzet. Het land waar in 2017 de meeste chocolade werd gegeten was Zwitserland met 8,8 kg per persoon per jaar. Daarna volgden Oostenrijk met 9,5 en Duitsland met 8,7 kg.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Wist jij dat Brussels Airport het grootste verkooppunt van chocolade is ter wereld? Er wordt zo'n 1,5 kg chocolade verkocht per minuut, zo'n 2 ton per dag en meer dan 800 ton per jaar.
Zwitserland is het land dat verantwoordelijk is voor de meeste chocolade die per hoofd van de bevolking wordt geconsumeerd. Hoewel er zeker landen op de wereld zijn die meer chocolade consumeren dan Zwitserland, consumeert Zwitserland de meeste chocolade per persoon.
De kaart hiernaast toont alle landen waar cacao geproduceerd wordt. De grootste cacaoproducerende landen zijn Ivoorkust (32 procent), Ghana (18 procent) en Indonesië (17 procent).
Wereldwijde hotspots voor cacaoproductie
Met 2,2 miljoen ton cacao in 2022 is Ivoorkust de grootste producent ter wereld, goed voor een derde van het wereldwijde totaal. Om vele redenen is de cacaohandel in Ivoorkust en West-Afrika controversieel.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
Over de hele wereld domineert Europa de chocolademarkt . Dit hoge marktaandeel kan worden toegeschreven aan een aantal factoren, zoals de toename van de chocolade-import, de hoge chocoladeproductie naast de hoogste chocoladeconsumptie per hoofd van de bevolking in sommige Europese landen, zoals Duitsland, het VK en Rusland.
België . Je kunt niet naar België gaan zonder naar een chocoladewinkel te gaan – er zijn er meer dan 2.000 in het hele land! Wat Belgische chocolade uniek maakt, is dat het pas aan het einde van het productieproces wordt gekoeld, waardoor het meer van zijn aroma behoudt. Belgische chocolade wordt ook bijna volledig met de hand gemaakt.
Melkchocolade is de meest populaire chocola soort.
Energiebesparing. In een klein dorpje in het hart van België, in Wieze om precies te zijn, staat de grootste chocoladefabriek van de wereld.
In 2023 was Mars Wrigley Confectionery de grootste chocolade- en cacaoproducent ter wereld, met een netto-omzet van 22 miljard Amerikaanse dollar.
Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
Zwitserland staat bovenaan de lijst met de meeste chocolade die per persoon wordt gegeten. Gemiddeld eet elke Zwitser ongeveer 8,8 kg chocolade per jaar.
Zwitserland heeft de eer om de meeste chocolade per hoofd van de bevolking te consumeren. De Zwitsers staan bekend om hun liefde voor chocolade, een reputatie die goed wordt ondersteund door statistieken die hun hoge consumptieniveaus laten zien.
De Verenigde Staten zijn veruit de grootste importeur van chocolade. In 2023 bedroeg de Amerikaanse import een waarde van 4,05 miljard Amerikaanse dollars. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waren de op één na grootste importeurs.
Friis-Holm Chokolade (Denemarken) was de meest bekroonde met 16 prijzen, waaronder 7 zilveren en 9 bronzen. Andere meervoudig prijswinnaars dit jaar waren: Fu Wan Chocolate (Taiwan) met 11 prijzen, Kasama Chocolate (Canada) 10 prijzen, Fjåk Chocolate (Noorwegen) 10 prijzen. Een van de hoogste scores ging naar Mary Chocolate Co.
De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld. Hierdoor is het cacaopercentage in Belgische chocolade hoger dan in de meeste internationale producten.
Hoe mooi de Belgische cijfers ook zijn, één land geeft de rest het nakijken wat betreft chocolade: Duitsland (zie tabel 1 en grafiek 1). Het land is in absolute cijfers de grootste chocoladeproducent en de grootste exporteur in de wereld. Bovendien zijn de Duitsers uitgesproken actief in de verwerking van cacaobonen.
De landen die de meeste chocolade exporteren
De grootste exporteur van chocolade ter wereld is Duitsland . In 2020 exporteerde Duitsland voor $4,98 miljard aan chocolade, waarmee het een van de grootste chocoladeproducenten ter wereld is. Enkele van de populairste Duitse chocolademerken zijn Ritter Sport, Moser Roth en Schogetten.
merk (Euromonitor International, 2022). Wat betreft de schattingen van het marktaandeel van merken voor 2022, zal Cadbury Dairy Milk naar verwachting het beste chocolademerk zijn met een marktaandeel van 15,6%. Cadbury Lunch Bar (15,6%) en Kit Kat (5,3%) volgden respectievelijk op de tweede en derde plaats.
In tegenstelling tot veel andere landen in de regio heeft Zuid-Afrika een aanzienlijke markt voor chocoladeproducten , omdat het inkomen en de consumentenbestedingen er doorgaans hoger liggen dan het regionale gemiddelde. Bovendien heeft het land een redelijk ontwikkelde detailhandel in voedingsmiddelen.
De reep van chocolademerk To'ak is met haar 260 dollar - omgerekend 229,29 euro - de duurste ter wereld. De makers selecteren zeldzame cacaobonen uit Ecuador met de hand om deze reep, die 85 procent pure cacao bevat, samen te stellen. Daarna volgt een ambachtelijk productieproces dat in totaal 36 stappen omvat.
De bonen die gebruikt worden voor Belgische chocolade zijn van een superieure kwaliteit, onder andere omdat hun herkomst en oogst zorgvuldig geselecteerd worden. Bovendien worden de cacaobonen erg fijn gemalen waardoor Belgische chocolade een zeer fijne structuur heeft (van 15 tot 18 micron).
In 2016 produceerde de top 5 van cacaoproducerende landen – Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Kameroen en Nigeria – bijna tachtig procent van alle cacao.