Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Snacks met suiker
En juist die witte bloedcellen zijn belangrijk bij het bestrijden van die ontstekingen. Je bent ziek en wilt jezelf daarom misschien trakteren op comfortfood zoals chocola, koekjes en snoep, maar dit kun je dus beter niet doen. Ook dranken met toegevoegde suikers zijn af te raden.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Chocolade heeft een hoog gehalte aan tryptofaan, dat het lichaam gebruikt om stemmingsverbeterende neurotransmitters zoals serotonine in de hersenen om te zetten. Pure chocolade is ook een goede bron van magnesium. Het eten van een dieet met voldoende magnesium erin of het nemen van supplementen kan symptomen van stress en angst verminderen .
Chocolade helpt ons beter te ontspannen, want het is rustgevende voeding voor onze neurotransmitters. Kan slaapproblemen voorkomen, omdat het magnesium in chocolade in verbinding staat met melatonine, ons slaaphormoon dat zorgt voor beter slapen. Chocolade maakt blij, want het stimuleert ons gelukshormoon serotonine.
Pure chocolade en aardbeien
Ze klinken misschien als onwaarschijnlijke redders, maar samen kunnen ze daadwerkelijk helpen griep af te weren. Chocolade bevat een stof genaamd theobromine, die helpt griepsymptomen te verlichten . Aardbeien zitten ook boordevol vitamine C en E, die kunnen helpen je immuunsysteem te versterken.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties, constipatie en migraine veroorzaken.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename. Dat melden Dirk Taubert c.s. van het universiteitsziekenhuis in Keulen in JAMA van 4 juli. Deze onderzoekers voerden een gerandomiseerde, gecontroleerde trial uit.
Spieropbouw en flavonoïden
In pure chocolade zit het stofje epicatechine. Dit is een organische verbinding en stimuleert de spiergroei op dezelfde manier als dat joggen dat doet. Epicatechine is een unieke flavonoïde en zit in cacao.
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
Cacao bevat veel antioxidanten en vermindert het gehalte aan cholesterol en de kans op vaatwandontsteking. Daarnaast is cacao een natuurlijke bloedverdunner. Hierdoor is rauwe cacao een prima middel om in te nemen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.
De nadelen
De meeste chocolade bevat veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, tandbederf en andere gezondheidsproblemen. Het is dus wel belangrijk dat wanneer je chocolade eet, je zorgt dat je de tanden goed poetst en niet te veel eet.
Volgens een recent onderzoek van de universiteit van Hul helpt het eten van chocolade als je last hebt van hoesten. Volgens de onderzoekers kan het eten van chocolade een kalmerend effect hebben op het hoesten.
Wanneer de zenuwuiteinden in onze keel overgevoelig worden door een verkoudheid of griep, zorgt dat ervoor dat we hoesten en de ziekte verspreiden. Omdat chocolade dik en plakkerig is als honing, kalmeert het de zenuwen en verzacht het snel een hoest.
Chocolade
Pak jij in de avond nog weleens een stukje chocolade? Je bent niet de enige. Vele van ons hebben in de avond sugar cravings, maar als het gaat om je nachtrust kun je het beter laten staan. Chocolade zit namelijk niet alleen bomvol suiker, maar het is ook een bron van cafeïne.
Pure chocolade bevat hoge concentraties aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, waardoor je die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur kunt houden. Voor wat extra hulp kun je natuurlijk altijd een huidolie gebruiken.
Als we chocolade eten, maken onze hersenen een chemische stof aan die serotonine heet. Deze chemische stof zorgt ervoor dat we ons goed en blij voelen . Dus als we ons verdrietig of angstig voelen, kan chocolade ons juist helpen om ons beter te voelen. Chocolade bevat iets dat tryptofaan heet, wat een bouwsteen is voor serotonine.
Donkere, pure chocolade eten kan je stemming positief beïnvloeden en symptomen van depressie verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van University College London, gepubliceerd in Depression and Anxiety.
Donkere chocolade vermindert stress
Wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van het equivalent van een middelgrote reep pure chocolade (40 gram) per dag gedurende twee weken de niveaus van het stresshormoon cortisol en de neurohormonale hormonen die stress veroorzaken, zoals catecholamines, kan verlagen bij mensen met een hoog stressniveau.
Fruitsoorten zoals aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen zijn rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen, waardoor ze tot de beste soorten fruit behoren om angst te verminderen. Aardbeien leveren bijvoorbeeld 59 mg vitamine C per 100 g, wat gunstig kan zijn voor het bestrijden van angst en stress.