Verse groenten en vers vlees in de koelkast en producten als kruiden en brood op een droge plaats. Gooi beschimmelde producten weg. Schep dus geen schimmel van bijvoorbeeld jam of appelmoes, maar gooi het hele potje weg. Een uitzondering hierop is harde kaas.
Er bestaat geen twijfel over: beschimmelde producten zijn niet meer geschikt voor consumptie. De reden daarvoor is dat ze mycotoxines bevatten, dat zijn giftige stoffen die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.
Kortom: de micro-organismen komen in allerlei soorten en maten. Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
In droog, poreus voedsel kunnen schimmels en bacteriën zich razendsnel verspreiden, waardoor het verstandig is om het weg te gooien zodra u ook maar een klein stipje schimmel ziet. Kliekjes van vlees, stoofschotels, aardappelen, rijst of pasta kunt u het best links laten liggen zodra u hier schimmel op ziet.
Maar is de appelmoes of jam waar je de schimmel van hebt weggeschraapt nog veilig om te eten? Het antwoord is simpel: nee. Hoewel schimmel pas gevaarlijk wordt als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kun je beter geen risico's nemen. Verwijder dus niet alleen de schimmel, maar gooi het hele product weg.
Dr. Hickey adviseert om jam te eten als er een beetje groene schimmel op het oppervlak zit. Schep de bovenste laag en een paar centimeter eronder weg en eet de jam zo snel mogelijk op . De schimmel zal echter waarschijnlijk na een paar dagen weer terugkomen.
Zwarte of groenige vlekken op confituur, kaas of groenten verraden schimmelgroei. Dat oplossen door even dat aangetaste plekje weg te snijden en de rest nog te verorberen blijkt geen gezonde strategie. Schimmels kunnen giftige stoffen produceren die zich niet licht laten uitroeien.
Snijd de beschimmelde plekken ruim weg (2,5 centimeter). Schimmel is normaal op houdbare producten zoals gedroogde worst of gedroogde ham. Je kan de schimmel op verschillende plekjes eventueel wegsnijden of afborstelen.
Alle voedingsmiddelen met zichtbare schimmelgroei mogen niet worden gegeten . Het grootste orgaan van schimmel zijn de schimmeldraden, dit zijn wortels die veel grotere gebieden in het substraat beslaan dan u visueel kunt zien. Bovendien is schimmel microscopisch, tenzij het in enorme massa's is, wat betekent dat het op andere delen van het voedsel kan zitten die u niet kunt zien.
Giftig. Voor brood is dat de fusariumschimmel die een gifstof afscheidt, waarvan je op langere termijn ziek kan worden. Aan de buitenkant kan je niet zien of het een schadelijke schimmel is of niet. Het is dus het beste om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.
Waarschijnlijk komt het wel goed met je.” In bepaalde gevallen kan de schimmel op bedorven voedsel echter gevaarlijk zijn. Als je dan plotseling last krijgt van symptomen als kortademigheid, misselijkheid, een verhoogde temperatuur of diarree , moet je onmiddellijk medische hulp zoeken.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Snijd ten minste 1 inch rond en onder de schimmelplek af (houd het mes uit de schimmel zelf, zodat het geen kruisbesmetting veroorzaakt op andere delen van de producten). Kleine schimmelplekken kunnen worden afgesneden van STEVIGE groenten en fruit met een laag vochtgehalte . Het is moeilijk voor schimmel om door te dringen in dichte voedingsmiddelen.
Komkommers en perziken: weggooien
Als er schimmel wordt gevonden op zacht fruit zoals aardbeien, perziken, komkommers en tomaten, moet het voedsel worden weggegooid . Omdat deze fruitsoorten en groenten veel vocht bevatten, kan de schimmel er diep in zitten.
Dit soort voedingsmiddelen, maar ook rapen, aardappelen en paprika's, zijn nog steeds veilig om te eten, zolang u de beschimmelde plek en ongeveer 2,5 cm eromheen verwijdert .
Wanneer u een paar beschimmelde stukken fruit in een bak vindt, gooi dan het beschimmelde fruit en alle stukken fruit die er direct mee in aanraking komen weg . Bekijk de resterende stukken fruit eens goed: als er geen tekenen van schimmel zijn en het fruit niet te papperig is, was het fruit dan grondig voordat u het eet.
Het is oké om schimmel van harde kazen en hard fruit of groenten zoals appels, aardappelen, uien of bloemkool af te snijden . Zorg er wel voor dat je minstens 2,5 cm wegsnijdt, want de oppervlakteschimmel is groter dan wat je ziet. Het heeft eigenlijk schimmeldraden of wortels die dieper in het voedsel kunnen doordringen.
De groei van schimmels in de wond kan een acute ontstekingsreactie veroorzaken met mogelijke abcesvorming, weefselzwelling en uiteindelijk necrose die vaak leidt tot de vorming van zwarte korsten [42, 47]. Als het necrotische weefsel afvalt, ontstaan er grote zweren.
Gooi dit weg als er schimmel op zit
Gooi het volgende in ieder geval altijd weg als er schimmel zichtbaar is: Kliekjes, maar ook gekookte rijst of pasta. Brood, koek en gebak. Groenten en zacht fruit met een hoog vochtgehalte, zoals komkommers en kiwi's.
Stevige groenten en fruit
Snijd een centimeter rond de schimmel af en eet of kook zoals u van plan was. Zachtere vruchten en groenten, zoals kersen, aardbeien en maïs, moeten worden weggegooid. Schimmel kan zich gemakkelijk verspreiden naar nabijgelegen gebieden, zelfs als u de sporen niet met het blote oog kunt zien.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen.
Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.
U bent misschien geneigd om de schimmel er gewoon uit te scheppen en verder te gaan alsof er niets is gebeurd, of u vraagt zich misschien af wat er gebeurt als u een paar sporen binnenkrijgt. Maar als het gaat om jam, gelei en conserven, betekent zelfs een klein beetje schimmel meestal dat u de hele pot het beste kunt weggooien .