Versheid uit het wild, gevangen in de vorst Na een zorgvuldige oogst worden de biologische wilde bosbessen onmiddellijk ingevroren om hun versheid en voedingsstoffen te behouden.
Diepvries is duurzaam
In het najaar (Van oktober t/m januari) komen de blauwe bessen uit Argentinië, Chili of Nieuw Zeeland. Die komen met het vliegtuig: helemaal niet duurzaam. Met de Kerst kun je beter diepvriesbessen eten, die zijn net zo duurzaam als de verse bes en net zo gezond.
Deze kleine, inheemse Amerikaanse vrucht die in Maine groeit, wordt binnen 24 uur na de oogst ingevroren. Sterker nog, 99% van de wilde bosbessenoogst wordt bevroren verkocht.
Wilde bosbessen zijn de staatsbes van Maine en groeien in de zomermaanden. Ze worden geoogst en vers verkocht, snel ingevroren of verwerkt tot een aantal wilde bosbessenproducten (zoals wilde bosbessenjam, sap, siroop en poeder).
Waar kun je bosbessen plukken? Voornamelijk te vinden in open bossen van de Veluwe, Brabant, Utrechtse heuvelrug en Drenthe. Je ziet ze soms in de duinen. Ze houden van zand, beetje humus of zure veenbodem.
Jazeker !
Gekweekte bosbessen zijn vrij uniform in grootte, kleur en smaak. Wilde bosbessen zijn over het algemeen veel kleiner van formaat dan gekweekte . Ze variëren ook in kleur van verschillende tinten blauw tot bijna zwart. De smaak varieert van heel zoet tot niet zo zoet.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
Het haalt zijn bosbessen nog steeds uit familiebedrijven zoals Lazy D Farms in Oregon , waar een boer van de vierde generatie, Doug Nofziger, zeven verschillende soorten van het fruit kweekt. Dus als u zin hebt in lokale Pacific Northwest bevroren bosbessen, hoeft u alleen maar naar uw dichtstbijzijnde Costco te gaan.
De USDA-gegevens tonen 52 verschillende pesticideresten op een verse bosbes versus slechts 21 op een bevroren bosbes. Hoewel wij bij Northwest Wild Foods pleiten voor het eten van zoveel mogelijk wilde of biologische bessen, is het duidelijk dat bevroren bessen de beste keuze zijn voor het behoud van een optimale gezondheid als ze niet beschikbaar zijn.
Bevroren bessen kunnen bacteriën en virussen bevatten .
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
De reden? De moleculen die bosbessen blauw maken, zitten vast in die kleine zakjes. Als bosbessen worden ingevroren, gaan de zakjes kapot, dus als ze ontdooien, ontsnappen die blauwe kleurstofmoleculen en kleuren ze je tong !
Zijn verpakte bosbessen voorgewassen? Vers verpakte bosbessen zijn doorgaans niet voorgewassen, dus was ze wanneer u ze wilt eten. Echter, bevroren verpakte bessen kunnen worden genoten zonder ze te wassen , omdat de hoge zuurgraad en suiker in combinatie met koude temperaturen het moeilijker maken voor bacteriën om te groeien.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt. De bosbes is daarom veel moeilijker commercieël te verbouwen.
Van pittig zuur tot sappig zoet, wilde bosbessen zijn vers ingevroren en zitten vol met 33% meer hersen-gezonde anthocyanen dan gewone bosbessen . Hun kleinere formaat betekent twee keer zoveel bessen—en twee keer zoveel antioxidanten—in elke hap.
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Overigens kunnen wilde bosbessen die naast een boerderij groeien, mogelijk worden blootgesteld aan pesticiden die op andere gewassen worden gebruikt . Wilde bosbessen die gecertificeerd biologisch zijn, zouden vrij moeten zijn van alle pesticiden behalve die welke biologisch zijn goedgekeurd. Maar hoe dan ook, ik denk niet dat pesticiden op bosbessen een probleem vormen voor uw gezondheid.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies .
Bessen van alle soorten, zoals bosbessen, aardbeien, frambozen en bramen, zijn een uitstekende manier om de ochtend te beginnen . Ze bevatten weinig calorieën, veel vezels en bevatten ziektebestrijdende antioxidanten.