Azijn werkt stollend, breekt er toch een eitje in het water, dan stolt het eiwit direct en loopt het niet verder uit. Zout zorgt al voor wat extra smaak, want het gezouten water gaat een beetje door de schaal. Zorg ook dat alle eitjes mooi onder water staan.”
Als gevolg hiervan lost de eierschaal op en blijft het membraan van het ei achter. Het eiwit (albumen) blijft in dit membraan, maar het ei wordt over het geheel genomen groter doordat water uit de azijn door het semi-permeabele membraan in het ei beweegt door osmose.
De azijn bevat ethaanzuur (ook bekend als azijnzuur), dat reageert met calciumcarbonaat in de eierschaal. Een product van de reactie is koolstofdioxidegas, dat verschijnt als kleine belletjes die zich vormen op de eierschaal. Na verloop van tijd lost deze chemische reactie de harde eierschaal op .
De schaal van een ei bestaat uit kalk, daarom is hij hard. Schoonmaakazijn is een zuur waarmee kalk reageert en waarbij een gas ontstaat. Dit gas heet koolstofdioxide (CO2). Door de reactie wordt de schaal eerst zacht en verdwijnt daarna zelfs helemaal.
Als je deze eierschaal in azijn (wat ongeveer 4% azijnzuur is) weekt, start je een chemische reactie die de calciumcarbonaatschaal oplost . Het azijnzuur reageert met het calciumcarbonaat in de eierschaal en laat koolstofdioxidegas vrij dat je als bubbels op de schaal ziet.
Wanneer azijn aan eieren wordt toegevoegd, combineert het azijnzuur met het calciumcarbonaat in de eierschaal om koolstofdioxidegas en calciumacetaat te produceren. Deze reactie creëert een zure omgeving in de container, waardoor de eiwitten kunnen denatureren en ondoorzichtig en rubberachtig kunnen worden .
Je hebt misschien opgemerkt dat het ei uitzette in de oorspronkelijke azijnoplossing toen je de schaal oploste. Dit komt doordat de azijn een hogere concentratie water heeft dan de binnenkant van het ei . Om evenwicht te bereiken, bewegen watermoleculen van de azijn naar het ei via het semi-permeabele membraan.
Doe het ei voorzichtig in het glas azijn. Je hebt misschien een lepel nodig om te helpen. Het ei kan een minuut of twee in de vloeistof drijven, maar het zal uiteindelijk zinken . Noteer de tijd dat je het ei in de azijn hebt gedaan en observeer het ei vervolgens een paar minuten.
Tip: door een scheutje azijn toe te voegen aan het water voorkom je dat de eitjes leeglopen als ze zouden barsten. De azijn doet het eiwit stollen. Handig!
Je ziet een reactie tussen een verbinding in de eierschaal (calciumcarbonaat) en een zuur in de azijn (azijnzuur). Deze reactie creëert koolstofdioxide (en nog wat andere dingen) en breekt de eierschaal af in het proces . Het membraan onder de schaal reageert niet, dus het blijft achter.
Door een dopje azijn aan de pan toe te voegen, verhoog je de algehele zuurgraad, waardoor ovalbumine (het overheersende eiwit in albumine, ook wel bekend als "het eiwit") sneller denatureert, waardoor de vorm van een gepocheerd ei veel sneller verstevigd wordt.
Het azijnzuur in azijn zou de eiwitten in eiwitten denatureren, waardoor ze dikker/steviger worden .
Door wat suiker of zout toe te voegen wordt de structuur van eigeel minder aangetast. In de diepvriezer kan een eidooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden. Eieren invriezen kan handig zijn, maar enig kwaliteitsverlies is mogelijk.
Dus na het weken in azijn zou je ook moeten hebben opgemerkt dat het ei een beetje in omvang toeneemt . Dit komt doordat het water in de azijn het ei kan binnendringen via het membraan, en van de hogere waterconcentratie in azijn naar de lagere concentratie in het ei gaat.
Een veelgebruikte hypertone oplossing is azijn. Azijn verwijdert de schaal en zorgt ervoor dat het ei water uitscheidt, waardoor het ei krimpt. Het ei wordt vervolgens in een hypotone oplossing gebracht, zoals glucosestroop. De hypotone oplossing zorgt ervoor dat er water in het ei stroomt, waardoor het opzwelt.
Misselijkheid, overgeven, diarree, buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Het zijn de symptomen van een Salmonella-infectie. Je weet wel, die bacterie die je kan krijgen door rauw vlees en eieren te eten.
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Ei koken in Airfryer
Je prikt een klein gaatje in de eieren, je legt ze in het mandje en stelt het apparaat in op 120 °C. Afhankelijk van het type Airfyer heb je binnen 10 á 12 minuten een zachtgekookt eitje, en bij 15 minuten een hardgekookt eitje.
Door het koken zet het eiwit uit, drukt het tegen het eivlies en de lucht kan met het gaatje uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor er genoeg ruimte komt voor het gestolde eiwit. Zonder prik kan de lucht niet weg en kan het ei breken.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Laat een ei een nacht in een kopje azijn liggen, en de schaal zal van het ei af beginnen op te lossen. Dit komt doordat het azijnzuur in de azijn het calciumcarbonaat in de eierschaal neutraliseert, waardoor koolstofdioxide vrijkomt en de schaal verzwakt .
De watertest
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Naarmate het zoutgehalte van water toeneemt, neemt ook de dichtheid toe. Verse eieren drijven in zout water , maar zinken in zoet water. Dit zal aantonen dat naarmate het zoutgehalte toeneemt, de dichtheid ook toeneemt. 3 minuten als demonstratie, 10 minuten als studenten de demonstratie uitvoeren.
Water is dichter dan plantaardige olie. Daarom drijft olie op water. De dichtheid van het verse ei is groter dan die van water. Het ei is dichter, dus het zinkt .
Chemische reactie in eigeel
Als het eiwit warmer wordt dan 70 graden Celsius, vormt de zwavel in het eiwit waterstofsulfide. Zodra deze stof in contact komt met het ijzer in de dooier ontstaat er ijzersulfide: een stof die voor blauwgroene kleur om je eigeel zorgt.