Bij witloof passen nootmuskaat, foelie, peterselie, koriander en kerrie uitstekend. Soms wordt ook koffie gebruikt om de smaak van het witloof wat te versterken, bijvoorbeeld bij gestoofd witloof.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Witlof is een typisch Nederlandse/Vlaamse groente die vooral hier en in Noord Frankrijk wordt gekweekt. Het is ook een aparte groente om te kweken want de plant groeit in het donker.
Witlof heeft een licht bittere smaak. Rauw is de groente bitterder dan gekookt. Witlof is veelzijdig en makkelijk te bereiden. Eet de groente bijvoorbeeld eens rauw als salade met appel, gekookt ei en een milde dressing.
Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker. Ook koken in water met wat suiker of aalbessenjam toegevoegd doet wonderen. Of gebruik kruiden als kurkuma of paprika om de bittere smaak wat minder dominant te maken. Maar wat misschien het makkelijkst is, is combineren.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten.
Het witloof (Cichorium intybus var. foliosum) behoort tot de familie van cichoreiachtigen, net als andijvie en roodlof.
met dit verschil dat witlof gekweekt wordt in het donker en alleen de bleke spruiten worden gegeten en wilde cichorei als een plant van een meter hoog met onwaarschijnlijk blauwe bloemen langs dijken groeit.
Witlof-weetjes
Daarnaast is witlof rijk aan kalium, fosfor, magnesium en calcium. Door het hoge kaliumgehalte werkt de groente vochtafdrijvend en heeft een positief effect op je bloeddruk. Ook bevat witlof inuline, een vezeltje die de groei van gezonde (bifido)bacteriën in de darmen stimuleert.
Rauwe cichoreibladeren zijn uitstekend om vers te eten, besprenkeld met een beetje vinaigrette, of roergebakken en geserveerd als groentebijgerecht . Hele witlofstronkjes kunnen gebakken, gepocheerd of gegrild worden. Witlof is vooral lekker omwikkeld met ham, bedekt met een bechamelsaus en gebakken in de oven.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Zorg ervoor dat je de stronk niet eraf snijdt. Dit helpt namelijk om de witlof bladen bij elkaar te houden. Pak een halve witlof en leg deze op de platte zijde neer zodat je deze gemakkelijk kunt snijden. Houdt de witlof vinger en begin met snijden aan het uiteinde van de witlof en snijd reepjes op je gewenste dikte.
Waar zit het bittere gedeelte van witlof? Het bittere gedeelte van witlof zit vooral in de kern en in de groene puntjes van de bladeren. Echter is de kern van witlof tegenwoordig niet meer zo bitter en kun je deze dus prima laten zitten en opeten.
Een restje gekookte witlof over? Dit restje kun je in een bewaarbakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Hoe weet ik of witlof niet goed meer is? De witlof is beschimmeld of verkleurd.
Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Net als sla en komkommer bevat witloof weinig calorieën, maar veel water. Tot 90%! Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt.
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
En groenten en fruit met heel weinig pesticiden? Dat zijn avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges, maar ook wortels en witlof. Daarvoor geldt dat het risico op bederf een stuk kleiner is.
Er worden zelfs verschillende namen gegeven aan dezelfde soort, afhankelijk van hoe de plant wordt gekweekt (hieronder meer hierover), en in het geval van de Belgische variëteit, in de VS "endive" genoemd, maar botanisch gegroepeerd als cichorei .
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond. Lekker in bijvoorbeeld een salade, maar ook gevuld als een schuitje. Ontdek de lekkerste recepten met rauwe witlof bij Jumbo en laat je inspireren.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.