Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
Geen zorgen! De meeste kazen kan je gewoon invriezen. Je hoeft de kaas enkel in een luchtdicht bakje te doen. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit iets afneemt.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Zachte kazen, zoals ricotta en mozzarella, zijn niet geschikt om in te vriezen: die zullen schiften en/of klonteren.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven.
Wist je dat je geraspte kaas heel makkelijk kan bewaren in de diepvries? Je kan dus perfect een groot blok raspen in een keer en alles dan in porties verdelen.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Restjes Mozzarella kan je het beste in het eigen vocht in een goed afgesloten vershoudbakje bewaren. Je kunt het vocht eventueel aanvullen met wat extra water en zout. Je kunt de Mozzarella namelijk langer bewaren als de kaas goed in het vocht staat.
Als je klaar bent om de kaas te gebruiken, leg hem dan in de koelkast om langzaam te ontdooien. Dit kan wel tot 24 uur duren, afhankelijk van de grootte van het blok kaas dat is ingevroren. Langzaam laten ontdooien is belangrijk, zodat het vocht weer in de kaas kan worden opgenomen.
Het invriezen van de Burrata wordt afgeraden. De delicate textuur kan veranderen, wat de smaak en romigheid beïnvloedt. Als u het moet invriezen, wikkel het dan stevig in plasticfolie en doe het in een luchtdichte container . Laat het langzaam ontdooien in de koelkast voordat u het consumeert.
Bewaar verse burrata in de ongeopende verpakking tot de houdbaarheidsdatum of een paar dagen na de verkoopdatum. Als u de verpakking opent maar niet alles in één keer gebruikt, giet u de vloeistof over in een luchtdichte container en bewaart u de restjes een dag of twee in de koelkast .
Omdat burrata een zachte kaas is, is deze korter houdbaar dan halfharde of harde kazen. Als u deze kaas vers koopt, kunt u deze het beste direct of binnen een of twee dagen na opening opeten .
Burrata bewaar je in de koelkast, na opening is de kaas vaak nog een paar dagen houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.
Verse buffelmozzarella moet binnen enkele dagen na aankoop worden gegeten, omdat de houdbaarheid in vergelijking met andere soorten kaas vrij kort is.
Om te voorkomen dat mozzarellakaas bederft, moet de overgebleven kaas die niet wordt gebruikt , in de koelkast worden bewaard en in een bak met water worden geplaatst . Wanneer de kleur van het water waarin de mozzarellakaas wordt bewaard troebel wordt, moet u het water onmiddellijk verversen.
Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
U kunt mozzarellakaas eenvoudig invriezen om de houdbaarheid te verlengen. Voor geraspte mozzarella, verdeel het en doe het in hersluitbare diepvrieszakken, verwijder overtollige lucht voordat u het afsluit en plat invriest. Voor blokmozzarella, wikkel het strak in plasticfolie of aluminiumfolie en doe het vervolgens in een diepvrieszak of vacuüm.
Kaas invriezen werkt het beste bij harde kazen zoals 'gewone' kaas en Parmezaan. Zachte kazen zoals mozzarella en brie kun je beter niet invriezen, omdat die dan klonterig en waterig worden.
Verse kaas (mozzarella, burrata, ricotta, primosale, enz.)
De verse kaas blijft meestal 4 tot maximaal 18 dagen goed. De beste manier om ze te bewaren is om de kaas in de originele verpakking te laten, alle verpakkingen in een doos te bewaren en de doos in de koelkast te laten staan (de bovenste lade is de meest geschikte plaats).
Hoe gezond is burrata? Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën en verzadigde vetten, dan is deze kaas misschien niet de meest gezonde keuze. Burrata is daarentegen wel een goede bron van eiwitten en calcium. Als je het combineert met verse groenten, kan je best af en toe genieten van deze heerlijke kaas.
Burrata smaakt geweldig met alle soorten zomerproducten die je in huis hebt. Scheur de buitenkant van je burrata in stukken en voeg het toe aan pasta's of salades . Besprenkel de romige binnenkant met olijfolie, bestrooi met vlokken zout en serveer met tomaten, gegrild brood of geroosterde groenten.
Beste werkwijzen voor het invriezen van Burrata
Het is raadzaam om de bevroren burrata binnen drie maanden te gebruiken, zodat de smaak en textuur optimaal blijven na het ontdooien.
A3: De versheid van Burrata in de koelkast kan behouden blijven. Het is echter het beste om de koelkasttemperatuur tussen 32°F en 40°F (0°C tot 4°C) te houden. Tot slot, als ongeopende Burrata tot 2 tot 4 weken houdbaar is .
Bewaar overgebleven burrata in de koelkast in een luchtdichte container voor maximaal 2 dagen. Om licht op te warmen, verwarm de oven voor op 400F en zodra de temperatuur is bereikt, zet de oven uit. Leg de burrata op een bakplaat en zet hem 2-3 minuten in de oven om hem licht op te warmen .