Onbewerkte kip, zoals kipfilet, bevat veel gezonde eiwitten en vetten. Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen.
Voedingsstoffen. Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.
Een stukje kip past prima in een gezonde voeding: het is mager wit vlees en brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan zoals hoogwaardige eiwitten en vitamine B12. Kip is ook super veelzijdig. Je kan het gemakkelijk combineren met andere basisvoedingsmiddelen en op talloze manieren bereiden.
Rijk aan vitaminen en mineralen voor de algehele gezondheid
Kipfilets bieden een breed scala aan vitaminen en mineralen die bijdragen aan de algehele gezondheid. B-vitaminen, zoals niacine, riboflavine en vitamine B6, spelen een essentiële rol in energieproductie, DNA-synthese en hersenfunctie.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Kipfilets
De aanbevolen portiegrootte van kip is 3 tot 4 ounces , ongeveer de grootte van een pak speelkaarten. Sommige mensen gebruiken de palm van hun hand als richtlijn. Afhankelijk van de verkoper zijn sommige kipfilets twee of drie keer zo groot als de aanbevolen portiegrootte.
Concluderend is kip een uitstekende bron van essentiële voedingsstoffen die een gezonde hersenfunctie en -ontwikkeling kunnen ondersteunen . Van choline tot vitamine B12, kip zit boordevol belangrijke voedingsstoffen die cruciaal zijn voor geheugenbehoud, cognitieve functie en stemmingsregulatie.
Je mag 100 gram vlees, vis of vleesvervanger per dag eten.
Het is algemeen geweten dat kipfilet veel eiwitten bevat, en laat die nu net goed zijn voor spieropbouw en -onderhoud. Ze werken als een soort van brandstof voor uitgeputte spieren, waardoor je spieren sneller zullen herstellen én je minder snel last zult hebben van spierpijn.
Wanneer je wilt afvallen, kan je beter geen kip met vel eten. In het velletje zitten juist wel weer veel verzadigde vetten. Zo zijn er nog een aantal bewerkte kipproducten die jou niet helpen bij gewicht verliezen: gepaneerde kip, kipnuggets, kipknakworst en kipburgers. De beste keuze is onbewerkte kip.
Je huid en haren bestaan voor een groot deel uit eiwitten. Die heb je dus zeker nodig om ze in topconditie te houden. Deze voeding is rijk aan (hoogwaardige eiwitten): Vlees, kip, vis en zeevruchten.
Je kunt elke dag kip eten als je dat wilt. Zorg ervoor dat je de kip op een gezonde manier bereidt, bijvoorbeeld door de kip te bakken of te grillen . Serveer het ook met gezonde bijgerechten die je extra vitaminen en mineralen geven, zoals een salade van boerenkool, broccoli, asperges of zoete aardappel.
Sommige sporters beschouwen bijvoorbeeld 'kip met rijst' als de ultieme hoofdmaaltijd voor explosieve (kracht)sporten omdat het een goede combinatie is van trage koolhydraten en eiwitten.
Of u nu een atleet bent die wil aankomen, of gewoon iemand bent die spieren wil behouden naarmate u ouder wordt: om spieren op te bouwen en te behouden op de lange termijn, kan het effectiever zijn om te streven naar ongeveer 30 gram eiwit (dat is ongeveer 113 gram kippenvlees) per maaltijd, drie keer per dag , in plaats van de typische Amerikaanse gewoonte ...
Hoewel het niet ongezond is om elke dag kip te eten , zijn er zeker een aantal factoren om te overwegen. Welk type kip en hoe het bereid is, kan een groot verschil maken in hoe gezond die kip voor je is. Het is ook slim om het belang van een gevarieerd dieet te onthouden.
Kip is ook rijk aan B-vitamines zoals niacine en de vitamines B6 en B12, die een centrale rol spelen bij de energieproductie , de DNA-synthese en de gezondheid van de hersenen ( 4 ).
Kip: Kippenborstfilets hebben doorgaans een gewicht van 150-200 gram per persoon, terwijl drumsticks en dijen iets meer kunnen wegen, rond de 200-250 gram per persoon.
Wees op uw hoede voor bewerkt vlees zoals spek, waarvan onderzoek suggereert dat het uw risico op dementie kan vergroten. Eet in plaats daarvan hoogwaardige eiwitten, zoals kipfilet en vette vis, en bonen en peulvruchten zoals linzen en kikkererwten. Vis heeft echter misschien de overhand.
Kip levert vitaminen en mineralen die betrokken zijn bij hersenfunctie. Donker en wit kippenvlees bevat vitamine B12 en choline, die samen de hersenontwikkeling bij kinderen kunnen bevorderen, het zenuwstelsel goed kunnen laten functioneren en de cognitieve prestaties bij ouderen kunnen ondersteunen.
Het is niet per se ongezond om elke dag 500 gram kip te eten, maar het is misschien niet het beste idee voor een uitgebalanceerd dieet . Het dagelijks eten van zoveel kip kan resulteren in een hoge inname van verzadigd vet en cholesterol, wat het risico op hartziekten kan verhogen.
Twee porties, of 6 oz., mager vlees (gevogelte, vis, schelpdieren, rundvlees) zouden onderdeel moeten zijn van een dagelijks dieet . Meet de juiste hoeveelheid af met uw handpalm. Eén portie ter grootte van een handpalm is gelijk aan 3 oz., of één portie. Snacken kan oplopen.
Als reactie op de waarheid achter dit gerucht, kondigde het Ministerie van Volksgezondheid officieel aan dat de proteïne in kip geen effect heeft op borstvergroting . Het lichaam neemt proteïne voornamelijk op voor spieropbouw in plaats van het beïnvloeden van de hormoonversnelling die leidt tot grotere borsten.
De American Heart Association raadt aan om niet meer dan 13 gram verzadigd vet per dag te eten, wat betekent dat een kleine portie rotisserie-kip ongeveer 23% van uw aanbevolen dagelijkse inname bevat. Het eten van verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, wat op zijn beurt het risico op hartziekten vergroot.
Volgens USA Rice Information bevat rijst meer koolhydraten dan aardappelen voor dezelfde portiegrootte . Gekookte, geconverteerde en instant witte rijst wordt aanbevolen voor maaltijden voor en na de training. Het consumeren van witte rijst zorgt ervoor dat het lichaam op de juiste manier wordt gevoed voor de competitieve atleet.
Het bevat relatief veel eiwitten voor een groente en is daarnaast een rijke bron van vezels, essentiële vitaminen en belangrijke mineralen, waaronder vitamine C, vitamine K, kalium, calcium en selenium. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor actieve atleten die een gezond dieet volgen.