Soep is iets wat je, net als een salade of een broodje, makkelijk mee kunt nemen naar het werk als gezonde lunch. Deze recepten zijn snel klaar, kun je de avond van tevoren al maken en zijn lekker vullend.
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes.
Verse tomatensoep kan, afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt bewaard, ongeveer 3 tot 4 dagen worden bewaard in de koelkast. Het is belangrijk om de soep in een luchtdichte container te bewaren om de versheid te behouden. Als je de soep langer wilt bewaren, kun je het invriezen in porties.
Opwarmen om te serveren. Basilicum erdoor roeren vlak voor het serveren. In een afgesloten niet-reactieve container blijft tomatensoep tot 1 week houdbaar in de koelkast of 6 maanden in de vriezer .
Een kleine kooktip: Als je tomatensoep een beetje blikkerig of te zuur smaakt, voeg dan een snufje baking soda toe ! Baking soda is alkalisch en kan, wanneer het aan tomatensoep wordt toegevoegd, helpen de zuurgraad van de tomaten te neutraliseren. Een klein snufje baking soda kan helpen de pH-waarden in evenwicht te brengen en de algehele zuurgraad te verlagen.
In de meeste gevallen moet je soep niet een nacht laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F. Als je besluit om de soep een nacht te laten staan, is het aan te raden om de soep 10 minuten te koken om alle actieve bacteriën te doden.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
De gevarenzone voor voedsel is de plek tussen 40 en 140 °F waar ziekteverwekkers het snelst groeien. Het kan lang duren om door de gevarenzone te komen bij het afkoelen van een grote hoeveelheid chili, soep of stoofpot. De soep moet afkoelen van 140 tot 70 °F in 2 uur en van 70 tot 40 °F in maximaal 4 uur .
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Soep is een van de beste gerechten om van tevoren te maken . Of je nu maaltijden voorbereidt voor de lunch of op zoek bent naar een makkelijk doordeweeks diner dat je snel kunt opwarmen, deze heerlijke soepen zullen je niet teleurstellen als je er de hele week van geniet.
Uit een rapport van BBC Science Focus blijkt dat wanneer je bolognesesaus, stoofschotel of curry in de koelkast staat, deze met de minuut smaakvoller wordt, ook al staat deze niet meer op het vuur. Dit komt omdat de ingrediënten nog steeds aan het marineren en afbreken zijn, net als bij een superslowcooker .
Zuivelproducten in bijvoorbeeld soepen en sauzen zullen na een dag zoeter gaan smaken door de afbraak van lactose naar glucose. Hetzelfde gebeurt met de fructose in groenten.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of kunnen snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat ze worden gekoeld . Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat ze worden gekoeld.
Even afkoelen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je doet er goed aan om je restjes eerst even te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Soep bewaren in de koelkast
Als je soep hebt gemaakt en je weet dat je het binnen drie dagen opeet, kun je de soep het beste in de koelkast bewaren.
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee. Als je ze op de juiste manier bereidt tenminste, want hoe gezond de soep is, hangt af van veel verschillende factoren.
Op zijn tijd een kopje soep als lunch of avondeten is heerlijk. Een makkelijke manier om veel groenten binnen te krijgen en het vult goed. Maar, wat is lekker voor bij de soep? Naast een snee brood of pannenkoeken kun je eindeloos variëren met gerechten voor bij de soep.
Voor de meest intense tomatensmaak, voeg een paar eetlepels tomatenpuree toe . Om er het meeste uit te halen, voeg je het toe aan de pan wanneer aromaten zoals ui en knoflook zacht zijn, maar voordat je de tomaten toevoegt. Laat de pasta koken, roer regelmatig, gedurende een paar minuten, of totdat het donkerder van kleur begint te worden.
U kunt soep dikker maken door bloem, maizena of een andere zetmeelvervanger toe te voegen . Voor het beste resultaat voegt u nooit bloem of maizena rechtstreeks toe aan uw soep. Als u dat doet, zal het bovenop klonteren. Schep in plaats daarvan een kleine hoeveelheid bouillon in een aparte kom en laat het afkoelen.
Vermijd sterke zuren
De melk zal eerder schiften als uw saus of soep een zuur ingrediënt bevat zoals wijn, tomaten of citroensap. Om het effect van het zuur tegen te gaan, kunt u een zetmeel gebruiken samen met het zuur.