Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Vlees en groenten uit de vriezer die je gebruikt in je maaltijd kun je daarna wel nog een keer invriezen. Soms heb je een restje over van een maaltijd, per ongeluk of expres. Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig.
'Ontdooid voedsel kan opnieuw ingevroren worden op voorwaarde dat je het in de koelkast hebt laten ontdooien en dat het niet bedorven is. Dat geldt voor zowel rauw vlees, gevogelte, vis én zeevruchten, maar ook fruit, groenten en brood.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Wanneer is het veilig om voedsel opnieuw in te vriezen? U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen, rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Wanneer kip in de magnetron wordt ontdooid, kunnen delen van het eiwit beginnen op te warmen en te koken. Als gevolg hiervan is het onveilig om het vervolgens opnieuw in te vriezen zonder dat de kip volledig is gekookt, omdat " alle aanwezige bacteriën niet zouden zijn vernietigd ", aldus het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
Chemische veranderingen tijdens het bevriezen
Verse producten bevatten chemische verbindingen genaamd enzymen, die kleurverlies, verlies van voedingsstoffen, smaakveranderingen en kleurveranderingen in bevroren fruit en groenten veroorzaken. Deze enzymen moeten worden geïnactiveerd om te voorkomen dat dergelijke reacties plaatsvinden.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen.
10 Groenten die van nature veel water bevatten, zoals komkommer en sla, kun je niet invriezen. Andere groenten zoals boontjes en wortelen wel, maar blancheer ze eerst kort. Verse kruiden zijn lastig, je kunt die wel fijnsnijden en in olijfolie invriezen.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Nee, het is echt niet aan te raden om spinazie twee keer in te vriezen. De kwaliteit van de spinazie gaat achteruit bij het invriezen en ontdooien, en dit proces verslechtert nog meer bij herhaaldelijk invriezen. Redenen om spinazie niet twee keer in te vriezen: Textuur: Spinazie bevat veel water.
Onthoud dat invriezen geen bacteriën doodt, maar alleen voorkomt dat microben zich vermenigvuldigen . Ontdooid voedsel zal dus bacteriën bevatten die zich bij kamertemperatuur kunnen vermenigvuldigen, wat betekent dat als het voedsel opnieuw wordt ingevroren, het aantal bacteriën zal toenemen tegen de tijd dat het weer wordt ontdooid.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
In de koelkast (40 °F of lager)
Een ontdooide kalkoen kan 1 tot 2 dagen in de koelkast blijven. Indien nodig kan een kalkoen die goed in de koelkast is ontdooid, opnieuw worden ingevroren .
Als u het ontdooide product weer invriest, worden de bacteriën weer stilgelegd maar ze blijven aanwezig. Wilt u het ontdooide product opnieuw invriezen? Dan zullen de bacteriën zich dan ook versneld ontwikkelen. Bovendien is opnieuw invriezen nefast voor de smaak en de textuur van het product.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Dat ingevroren brood gezondheidsvoordelen biedt, is al langer geweten. Een studie van de Oxford Brookes University uit 2007 toonde aan dat ingevroren en ontdooid wit brood veel minder snel een bloedsuiker- en insulinepiek veroorzaakt. Dat komt net omdat een deel van de zetmelen omgevormd wordt tot resistente zetmelen.
"Voor andere groenten zoals broccoli of paprika's heb je meer bewegingsruimte. Ze kunnen ontdooien en daarna opgewarmd worden zonder dat ze hun integriteit verliezen ," zegt ze, terwijl de meeste andere groenten beide kanten op kunnen.
Bovendien hoeven veel diepvriesgroenten niet eens gekookt te worden, afhankelijk van het beoogde gebruik . De meeste diepvriesgroenten zijn ten minste gedeeltelijk gekookt voordat ze worden ingevroren, dus ze opnieuw koken nadat ze zijn ontdooid, is niet altijd nodig.
Voor het beste resultaat moeten diepvriesproducten binnen 6 maanden na de eerste invriesdatum worden gebruikt. Of u de tomaten na het maken van soep nog een keer invriest, is geen probleem (ik doe dat zelf ook regelmatig). Tomaten zijn heel veelzijdig en passen bij veel recepten.