Cacao poeder is gemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. De cacaobonen zijn handmatig geoogst en hebben een licht roosterproces ondergaan (dit betekent dat het geen “rauwe cacao” is). De massa wordt onder hoge druk uitgeperst, zodat er pure cacaopoeder ontstaat.
Cacao verwijst naar cacaobonen die niet zijn geroosterd, terwijl cacao verwijst naar het poeder en de producten die na het roosteren worden geproduceerd. Wat is het verschil tussen 100% cacao en 100% cacao? 100% cacaopoeder is gemaakt van gemalen rauwe cacaobonen , terwijl 100% cacaopoeder is gemaakt van gemalen, geroosterde cacaobonen.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Cacaopoeder is het resultaat van het malen van cacaobonen tot een fijn poeder. Het wordt vaak gebruikt in bakrecepten en warme dranken. Cacao nibs daarentegen zijn kleine stukjes gefermenteerde, gedroogde en gebroken cacaobonen. Ze worden vaak gebruikt als topping voor desserts, smoothies en ontbijtgranen.
Het is pure chocola wanneer het voor minstens 35% uit droge cacaobestandsdelen bestaat, inclusief 18 procent cacaoboter en ten minste 14 procent vetvrije droge cacaobestandsdelen.
"Om de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder te krijgen, koop je ongezoete cacaopoeder zonder toegevoegde ingrediënten ", zegt Fazio. "Het bevat minder calorieën, minder vet en suiker en meer antioxidanten dan chocoladepoeder. Zorg er wel voor dat je het etiket leest, want daarop staat of het product cacao of chocolade bevat."
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Wat is gezonder cacao of cacao? Rauwe cacaoproducten worden als gezonder beschouwd dan bewerkte cacao omdat ze meer mineralen en antioxidanten bevatten . Cacaopoeder wordt ook als een gezondere optie beschouwd dan chocoladeproducten die veel suiker bevatten.
Het antwoord zit in de hitte. Cacaopoeder en cacaopoeder lijken erg op elkaar, het enige verschil is dat cacao op een veel hogere temperatuur wordt verwerkt (en vaak bevat verpakte cacao toegevoegde suiker en zuivel).
Afgezien daarvan kunnen cacao en cacao, vooral in poedervorm, redelijk uitwisselbaar worden gebruikt . U zult misschien merken dat rauwe cacaopoeder een rijkere, meer chocoladeachtige en iets bitterdere smaak heeft, terwijl bewerkte cacaopoeder iets zoeter kan zijn.
Cacao zit boordevol polyfenolen, stoffen die oxidatieve stress bestrijden en ontstekingen kunnen onderdrukken. Het hoge flavanolengehalte in pure chocolade, met name bij 100% cacao, kan ook een toename van de voordelen voor de gezondheid van het hart bevorderen . Antioxidanten helpen cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
Je kunt pure cacaoboter eten of het gebruiken in recepten . Maar hoewel deze weelderige boter heerlijk en (in ieder geval enigszins) voedzaam is, bevat het ook veel calorieën. Wees dus voorzichtig met overdaad.
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken. Wij adviseren om naar je lichaam te luisteren en een dosis te vinden die voor jou het beste werkt.
Dit cacaopoeder is geweldig om mee te bakken, om over je favoriete eten te strooien, om toe te voegen aan koffie voor een geweldige mokka , en nog veel meer! Om meer te weten te komen over hoe we onze chocolade maken en onze cacaoboter persen, bezoek dan zeker onze pagina "Ons proces".
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
Koudgeperste cacao is een antioxidantengigant in de Amazone! Met meer dan 40 keer zoveel antioxidanten als bosbessen, heeft rauwe, koudgeperste cacao een uitzonderlijk vermogen om vrije radicalen te absorberen die in uw lichaam achterblijven door gifstoffen en vervuiling .
Over het algemeen geldt dat als u zich vooral richt op voedingsstoffen en antioxidanten, u voor cacao kiest. Als u echter minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kunt u beter kiezen voor cacaopoeder of pure chocolade .
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Voedingsdeskundige Lynn De Merlier: "Op de vraag of bakken met cacaopoeder gezonder is dan met chocolade, kan ik volmondig 'ja' antwoorden. Cacaopoeder wordt namelijk gezien als een echt superfood. Het bevat – zelfs in kleine hoeveelheden – heel wat vitaminen en mineralen.
Cacaopoeder behoudt doorgaans alle of de meeste voedingsstoffen (waaronder calorieën en het meeste vet) van de cacaokern, vooral wanneer de rauwe kern wordt gemalen om poeder te maken, omdat deze dan niet wordt blootgesteld aan hitte.
Cacaopoeder, een ongezoet chocoladeproduct , voegt een diepe chocoladesmaak toe aan desserts en dranken. Cacaopoeder ontstaat wanneer het vet, cacaoboter genaamd, tijdens de verwerking uit de cacaobonen wordt verwijderd. De overgebleven gedroogde vaste stoffen worden vermalen tot het product dat als cacaopoeder wordt verkocht.
Warme chocoladedranken zijn ongetwijfeld een van de grootste genoegens van de winter, maar als je een sterk bewerkte warme chocolademelk drinkt, pluk je gewoon niet dezelfde gezondheidsvoordelen als met cacao . Cacao is niet alleen bevredigender en bevredigender, het is ook veel beter voor jou en de planeet!
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
Cacaopercentage in pure chocolade
Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.