Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Bepaalde chemische en fysieke processen kunnen er wel voor zorgen dat ingevroren producten schade lijden, waardoor hun uiterlijk en/of smaak na het invriezen en ontdooien achteruitlopen. Sommige levensmiddelen zoals komkommer of sla zijn kwetsbaarder dan andere en hierdoor minder geschikt om ingevroren te worden.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
10 Groenten die van nature veel water bevatten, zoals komkommer en sla, kun je niet invriezen. Andere groenten zoals boontjes en wortelen wel, maar blancheer ze eerst kort. Verse kruiden zijn lastig, je kunt die wel fijnsnijden en in olijfolie invriezen.
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E. coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Rood vlees, zoals rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees kan goed worden ingevroren. Gevogelte, zoals kip en kalkoen, is gevoeliger voor bederf en moet daarom binnen een dag of twee ingevroren worden.
Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Ja.
Vries ijs en soortgelijke bevroren desserts niet opnieuw in . U kunt ontdooide maar nog steeds koude voedselmengsels zoals ovenschotels, pasteien, diepvriesmaaltijden of pizza's koken en eten, maar vries ze niet opnieuw in. Leer hoe u voedsel veilig kunt houden tijdens een stroomstoring.
De meeste voedingsmiddelen die eerder zijn ingevroren, ontdooid en vervolgens gekookt, kunnen opnieuw worden ingevroren, zolang ze niet langer dan twee uur op kamertemperatuur hebben gestaan . Vergeet niet dat invriezen geen bacteriën doodt, maar alleen voorkomt dat microben zich vermenigvuldigen.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
Als u hardgekookte eieren van tevoren kookt, moet u ze binnen 2 uur in de koelkast zetten en ze koud consumeren of binnen de week opwarmen. Hoewel het veilig is om gebakken eieren opnieuw op te warmen, raden we het af omdat ze taai en rubberachtig worden als u ze opnieuw opwarmt.
Leg voor vertrek een munt op het bevroren oppervlak. Als u terugkomt, kunt u zien of de munt nog op het oppervlak ligt, waar u hem hebt achtergelaten of dat hij in het ijs is gezonken: dit betekent dat de stroom is uitgevallen tijdens uw afwezigheid en dat de producten in de vriezer daarom ontdooid kunnen zijn .
Mag een vriezer in de schuur of garage? Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.