Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed. Tomaten leg je beter niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten. Tomaten produceren namelijk veel ethyleen, een stof waar andere groenten en fruit sneller van bederven.
Hoe weet ik of tomaten niet goed meer zijn? De tomaten zijn dan beschimmeld, verspreiden een zure geur of worden slap. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven. Was de tomaat.
Twijfel je hoe lang ze er al liggen? Inspecteer de tomaten dan op beurse plekken of schimmel. In dat geval kan je ze best weggooien. Was de tomaten goed en snijd ze open zodat je er even aan kan ruiken vooraleer je ze gebruikt.
Komkommers en andere vruchtgroenten, zoals tomaat en paprika, bewaar je het beste in de kelder, berging, of op een koele plaats in de keuken. Daar blijven ze langer goed dan in de koelkast.
'Tenminste houdbaar tot'. Deze afkorting zie je het meest staan op verpakkingen. Het staat meestal op producten die niet snel bederven – droge pasta bijvoorbeeld, gedroogde kruiden, thee, koekjes of een blik tomaten. Als de THT-datum verstreken is, kun je het nog gewoon eten zonder gevaar voor je gezondheid.
Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed. Tomaten leg je beter niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten. Tomaten produceren namelijk veel ethyleen, een stof waar andere groenten en fruit sneller van bederven.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Maak er saus of soep mee of stoof ze. Je kan de ingevroren tomaten niet meer rauw gebruiken in een salade, want het vriesproces heeft ze wak gemaakt. Je kan er ook voor kiezen om de tomaten vooraf even te blancheren, of om ze te pellen alvorens ze in de diepvriezer verdwijnen. Vries ze in op z'n geheel of in partjes.
Wie zachte tomaten niet in een salade wil eten, kan ze, met name als ze overrijp zijn, goed voor sauzen of soepen zoals gazpacho gebruiken.
Kun je groene tomaten eten? De groene tomaten aan de plant zijn niet veilig om zo te eten omdat ze giftig zijn. Er is echter een manier om ze toch te kunnen gebruiken. Door de groene tomaten te verhitten, worden de schadelijke stoffen vernietigd en kun je ze nog steeds gebruiken om gerechten mee te maken.
De rode cherrytomaatjes kun je net als de meeste tomaten het beste op een koele plek bewaren (12 °C), maar niet in de koelkast. Zo kun je ongeveer een week van je tomaat genieten. Leg je je tomaat toch in de koelkast dan verstoor je het narijpingsproces en verliezen ze hun smaak.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
De huid van de vrucht wordt door de lage temperatuur zwakker, wat ervoor zorgt dat tomaten sneller rotten eens je ze uit de koelkast haalt. Maar de koude trekt ook de aromastoffen uit de vrucht en produceert de niet zo smakelijke gassen ethanol en methanol.
Tomaten zijn rijp als ze een mooie rode kleur hebben of tegen het oranjerood aan zitten. De oranjerode tomaten kunnen na de oogst gewoon narijpen.
In de tomatenplant en in het steeltje zit de stof 'solanine' wat op zich behoorlijk giftig is. Daarom is het beter om naast het kroontje ook sowieso de groene aanhechting uit de tomaat de snijden. Dus: feit.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Snoeptomaatjes bewaar je het beste op een koele plek (12 °C). Ze blijven dan een week goed. Bewaar tomaten niet in de koelkast.
Verwijder eerst het kroontje en kerf de tomaat aan de onderkant kruislings in. Doe de tomaten daarna in het hete water tot het velletje om krult. Dit kun je natuurlijk ook doen met gekookt water uit een waterkoker. De tweede stap is de tomaten onderdompelen in koud water of ze onder de koude kraan houden.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Aangetaste tomaten met vlekjes zijn gewoon eetbaar, maar ze kunnen niet meer worden verkocht. De planten sterven door het virus af. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is op zoek naar de bron van de besmetting.
Groen volwassen tomaten die door de wind of vorst van de plant gevallen zijn, kun je verder afrijpen in een papieren (brood)zak. De zak zal het ethyleen vasthouden en je tomaten zullen alsnog rijp worden. Wanneer je een banaan toevoegt in de zak, dan gaat het sneller, bananen geven ethyleen af.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.