Verhit een klein beetje olie, vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet in een koekenpan. Breek de eieren boven de pan. Bak de eieren met deksel op middellaag vuur in 3-4 minuten gaar. Het ei is klaar als het eiwit is gestold.
Met een hele dooier
Zet de pan op het vuur en doe er een klein klontje (room)boter of scheutje olie in. Is de boter gesmolten, laat dan het ei voorzichtig uit de kom de pan in glijden. Laat het ei een minuut of 3 tot 4 op een lage temperatuur garen, liefst met een deksel die precies past erover.
Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Gebruik een antiaanbakpan met een goed sluitend deksel. Smelt de margarine op middelhoog vuur . Breek voorzichtig de eieren in de pan als het bubbelt. Voeg het water toe naast de eieren als het eiwit goed wit is en doe het deksel er direct op.
In een te grote pan zal de boter of olie te heet worden. Waar geen ei ligt en hierdoor zullen de randen van het ei gaan verkleuren. Het is het fijnste om in een pan met antiaanbaklaag te bakken. Hierdoor hoef je niet veel boter of olie te gebruiken en het ei blijft niet aan de bodem kleven.
Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Boter of olie om eieren te bakken? Je kunt een ei bakken in boter of olie; het is helemaal aan jouw smaakvoorkeur . Als je van de smaak van boter houdt, ga er dan voor. Olijfolie is een gezonde keuze en ook nog eens heerlijk, vooral als je een hartig gerecht, zoals ratatouille of pasta, met een eitje belegt.
Eieren koken met olijfolie wordt gezien als een gezondere mening vergeleken met boter (via Live Strong). The Olive Oil Source beschrijft precies welke voordelen verschillende olijfolies hebben. Extra vierge lijkt het beste voor gebakken eieren omdat het het hoogste rookpunt heeft.
Gezond dieet
Hoewel boter een betere keuze is dan margarine , wordt mensen met overgewicht of obesitas vaak aangeraden om geen boter te eten. Voor zulke mensen wordt margarine met weinig of geen transvet soms als de beste optie beschouwd, omdat het een stijging van het cholesterolgehalte in het bloed en hartziekten kan voorkomen.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles.
Het bevat namelijk belangrijke vetoplosbare vitamines die je dagelijks nodig hebt. Je kunt het beste kiezen voor margarine of halvarine uit een kuipje, omdat dit meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet bevat. Dit is beter voor hart- en bloedvaten.
Bij het bakken kan gesmolten margarine werken in recepten die om gesmolten boter vragen, maar in recepten die om zachte boter vragen, kan het vervangen van margarine door een kuipje margarine de textuur veranderen . Zo worden cakes bijvoorbeeld minder mals en koekjes lopen over het algemeen meer uit en zijn minder knapperig.
Verhit een klein beetje olie, vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet in een koekenpan. Breek de eieren boven de pan. Bak de eieren met deksel op middellaag vuur in 3-4 minuten gaar.
Boter werkt zeker voor gebakken eieren, maar olie is het vet van keuze voor koks die een zachte dooier willen met een bevredigend knapperig wit . Extra vergine olijfolie is het populairst en levert een bevredigend knapperige bodem op die heerlijke smaak zal absorberen.
Bak een vetvrij eitje! `Vet` de pan in met olijfolie en breek de eieren met twee handen open zodat het eiwit in de pan valt en de dooiers heel blijven. Lekker met peper en zout.
Het perfecte spiegelei bakken
Verhit een flinke klont roomboter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Strooi een klein beetje zout over de bodem van de pan. Laat het ei in de pan glijden zodra de boter is gesmolten, maar nog niet begint te schuimen.
Hoewel boter wel voedingswaarde heeft, is olijfolie misschien de betere keuze . Volgens de Harvard School of Public Health zijn vloeibare vetten zoals olijfolie rijk aan hart-gezonde onverzadigde vetten, terwijl boter meer verzadigde vetten bevat.
Ja, je kunt eieren koken met olijfolie . Het voegt smaak toe en maakt ze nog lekkerder. Eieren koken met olijfolie is gezond omdat het goede vetten bevat die kunnen helpen om slechte cholesterolwaarden te verlagen en goede te verhogen. Olijfolie heeft een hoog rookpunt van wel 410°F (210°C) en blijft stabiel bij verhitting om te frituren.
Geklaarde boter is het pure vet van roomboter. Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken.
Gebakken: Je eieren bakken in een kruidenmix zoals za'atar is een geweldige manier om een smaakvol ontbijt te garanderen. Je kunt ook je eigen kruidenmix maken door gemalen rode peper, paprika en bieslook te combineren .
Gebakken ei-methode: koude start
Het ei wordt in een koude, lege antiaanbakpan gegoten — helemaal geen olie of boter — en vervolgens op middelhoog vuur gekookt tot de eiwitten net gestold zijn. Resultaten: Het voordeel van de koude start is dat de eieren vrij zachtjes gaarden en bijna geen bruine randen hadden.
Je kan een ei bakken met bijvoorbeeld zonnebloem, olijfolie, met bakboter of met een cooking spray. De bereidingswijze die je hanteert is bepalend in hoe calorierijk je gebakken ei wordt.
Je kunt een ei bakken met een tosti-ijzer. Dat stond tenminste op internet. Maar ja.
Gebakken eieren in de airfyer
Het enige wat je nodig hebt is een klein (aluminium) bakblikje dat in de airfryer past. Voeg een beetje vet toe, olie of boter, breek het ei in het ingevette bakblik en bak de eieren op ca. 180 °C in zo'n 8 minuten gaar.