Langzaam op laag vuur verhitten en goed doorroeren. Te dik, beetje water erbij, te dun, beetje pindakaas toevoegen.
Pindakaas is heel makkelijk te verdunnen en kan gemakkelijk dikker of dunner worden gemaakt door water en/of warmte toe te voegen.
Als het mengsel te droog dreigt te worden, doe er dan een scheutje olie bij, ook een scheutje gember siroop en/of citroensap kan het wat smeuïger maken en de gember is een heerlijke combi met de pinda.
Hoe maak je 100% pindakaas weer smeuïg? - Quora. (Meer)olie toevoegen. De pinda-olie die vrijkomt bij het malen van de pinda is dus niet genoeg. Je krijgt het smeuïg, bij naar behoefte, een beetje olie erdoor te mengen met een lepel of een mes.
De verhouding is dat je voor elke eetlepel pindakaas 2 eetlepels water nodig hebt , en het is verstandig om een lage snelheid te selecteren, vooral als je de pindakaas lekker vloeibaar wilt hebben. En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, kun je proberen om je pindakaas te smelten met een simpele lepel.
Twee eenvoudige manieren om pindakaas te verdunnen
De National Peanut Board raadt aan om een beetje water toe te voegen voor wat extra vocht . Voeg het water langzaam toe en zorg ervoor dat u het niet overdrijft — te veel water kan de pindakaas dun maken. Een andere optie is om pindakaas te verwarmen om het vetgehalte vloeibaar te maken.
Roer er wat neutrale olie door
Als je helemaal tot de bodem van een pot zit en de notenboter droog en kruimelig is (je hebt hem toch niet ondersteboven bewaard?), kun je hem het beste wat leven geven door er wat olie aan toe te voegen. Doe er gewoon een paar druppels neutrale olie (zoals koolzaadolie of pindakaas) bij en roer tot alles is opgenomen.
Doe de pindakaas in de blender of keukenmachine.
Voeg twee eetlepels water toe per eetlepel pindakaas. Voor een romigere consistentie kun je melk gebruiken in plaats van water. Als je een hartige saus maakt, kun je de andere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld sojasaus, gebruiken in plaats van water.
Is je pindasaus te dun? Voeg dan wat extra pindakaas toe. Juist te dik? Verdun 'm dan met water.
Wil je het nog wat smeuïger dan kan je er een klein scheutje olie doorheen doen. Heb je arachideolie in huis gebruik dat dan, en anders gewoon een scheutje zonnebloemolie of olijfolie.
Omdat olie en water niet mengen en pindakaas een hoog oliegehalte heeft, is er niet veel ruimte in het mengsel over voor water , legt Live Science uit. Dit kan leiden tot van nature droge pindakaas, die sneller uitdroogt vanwege het beperkte watergehalte.
Laagje olie
Bij het maken van pindakaas smelten deze vetten en worden ze dus vloeibaar. De harde stukjes pinda drijven eerst nog een tijdje in dit vet, maar zakken daarna naar beneden. Dit gebeurt dus vooral bij 100% pindakaas, omdat hier verder niets anders aan wordt toegevoegd dan pinda's.
Dat is geen teken van bederf, maar is een natuurlijk verschijnsel als de olie zich scheidt . U kunt dit eenvoudig oplossen door de olie terug in de pindakaas te roeren totdat u de gewenste consistentie hebt bereikt. Om te voorkomen dat de olie zich scheidt, kunt u proberen de pot pindakaas ondersteboven te bewaren, zodat de olie gelijkmatiger wordt verdeeld.
Je kunt ook zout of gemalen kaneel toevoegen voor extra smaak, maar ik raad af om een nat ingrediënt toe te voegen , zoals ahornsiroop, vanille-extract of honing. Natte ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat de amandelboter gaat klonteren (de textuur wordt verpest) en de notenboter veel sneller bederft.
BELANGRIJK: Voeg geen water toe aan het mengsel, want dan gaat de boter klonteren ! Als u een geroosterde noot of zaad gebruikt, moet er genoeg olie in het product zitten om de romige textuur te creëren die u zoekt, dus u hebt geen extra olie nodig.
Waarom? De eiwitten in pindakaas absorberen water en zwellen op . Om dit effect in de praktijk te zien, heb ik een eenvoudig experiment uitgevoerd: ik maakte een partij zelfgemaakte pindakaas en verdeelde het in 2 monsters. Aan één monster voegde ik twee theelepels olie toe, waardoor het helemaal dunner werd (de eiwitten in pindakaas absorberen geen olie).
We hebben de ultieme tip. Laat de pindakaas smelten. Doe een paar lepels pindakaas in een schaal die je in de magnetronschaal en zet het er steeds 15 seconden in totdat je een saus-achtige substantie hebt.
Voeg geleidelijk aan wat meer pinda's toe en scheutje voor scheutje wat olie om de massa smeuïger te maken. De overgang van korrelige massa tot pindakaas gaat heel plotseling, dus voeg niet teveel olie toe, de pindakaas wordt snel te dun. Schep de pindakaas regelmatig om en stop als je de consistentie goed vindt.
Meng pindakaas met wat melk en je favoriete fruit om een romige, eiwitrijke smoothie te maken . Smeer 1-2 eetlepels pindakaas op je toast of wafels, beleg met bessen en een scheutje honing of ahornsiroop. Heb je een grab-n-go-optie nodig?
Begin met iets minder dan gelijke delen warm water en notenboter en voeg indien nodig meer water toe, totdat de saus de gewenste dikte heeft.
TSA-regels: pindakaas is geen vaste stof, maar een vloeistof. De TSA zegt dat pindakaas vloeibaar is, omdat de vorm wordt bepaald door de verpakking.
Mengmethode
Draai de ongeopende pot met gescheiden pindakaas om . De bedoeling is dat de olie, terwijl deze omhoog stroomt, zich langzaam met de dikke pindakaas vermengt.
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de pot pindakaas ondersteboven in de koelkast te zetten . Als je klaar bent om te smeren of scheppen, draai je de pot om, open je hem en schep je hem op. Roeren is niet nodig!
Pindakaas of andere notenpasta is te dik om thuis in te blikken .
Pindakaas bestaat voor 50% uit vet. Wanneer het een dehydratieprocedure ondergaat, wordt het snel zuur. Hack: Maltodextrine toevoegen is de ultieme hack om pindakaas te dehydrateren . Het bindt de vetten, waardoor het gemakkelijker te dehydrateren is.