Vers bereide maaltijden kan je perfect invriezen: je kan ze tot 3 maanden bewaren. Het is belangrijk dat je je gerecht eerst laat afkoelen alvorens het in te vriezen. Stop het daarna in een afgesloten (luchtdicht) bakje en schrijf de datum erop.
Rijstgerechten kun je over het algemeen ook goed invriezen. Vooral fried rice gerechten, zoals een nasi of Thaise khao pad. Die bevatten namelijk weinig vocht en kun je dus goed invriezen en opwarmen, zonder dat het afbreuk doet aan de structuur.
De ideale maaltijden om in te vriezen zijn: goulash, stoofvlees, soep, spaghettisaus, konijnstoofpotjes en natuurlijk ook balletjes in tomatensaus.
Vlees uit de vriezer
Vlees zoals gehakt of kip uit de vriezer kun je prima gebruiken om een maaltijd mee te bereiden. Door het verhitten gaan eventueel aanwezige schadelijke bacteriën dood. Heb je nog een restje over van deze bereide maaltijd, dan kun je dit veilig invriezen om later te gebruiken.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Fanatieke fitnessers noemen het ook wel meal preppen, maar gelukkig kun je veel lekkerdere gerechten voorbereiden dan alleen rijst met kip en broccoli. Je vriezer prop je net zo makkelijk vol met bakjes die barsten van smaken, kruiden en specerijen!
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
De kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt kun je gemakkelijk invriezen. Bewaar de maaltijden niet langer dan 30 dagen in de vriezer. De kant-en-klaarmaaltijden zijn gemakkelijk op te warmen in de magnetron.
Ben je vergeten om eten op tijd uit de vriezer te halen? Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron.
Kies uit tientallen heerlijke diepvriesmaaltijden, waaronder ovenschotels, gebakken pastagerechten, gumbo, stoofvlees, slowcookersoepen en stoofschotels , en meer. Uw gasten zullen nooit raden dat u zojuist die Turkey-Noodle-Moonzaad Casserole uit de vriezer hebt gehaald.
Een veelgestelde vraag is ook: mag je eten warm invriezen? Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen.
Om een maaltijd voor de vriezer te bereiden, moet je hem van tevoren helemaal klaarmaken. Zorg ervoor dat je hem helemaal laat afkoelen en doe hem dan in een luchtdichte container of diepvrieszak. Zet er een datum op, stop hem in de vriezer en hij is zo klaar om te eten! De meeste diepvriesmaaltijden blijven ongeveer 2 maanden goed.
Het is volkomen veilig om gekookte rijst in te vriezen, maar de textuur verandert nadat het is ingevroren, omdat het voedsel niet bestand is tegen opwarmen . Dit komt doordat de celwanden van rijst afbreken bij het ontdooien, waardoor uw perfect gekookte, luchtige rijst een onaangename, papperige textuur krijgt.
Verpak het roerbakdiner samen: Doe de zakken met kip, groenten, rijst en saus in een grote plastic zak of diepvriescontainer . Print of schrijf de bereidingsinstructies (hieronder) uit en doe ze in de zak. Druk zoveel mogelijk lucht eruit voordat u ze dichtmaakt.
Dat komt doordat gekookte rijst de perfecte kraamkamer is voor een hele ongezellige bacterie (Bacillus cereus). Hierdoor kun je zomaar een voedselvergiftiging oplopen en dat gaat allemaal veel sneller dan je denkt.
Gebruik "diepvries"zakken, geen "opslag"zakken om voedsel in de vriezer te bewaren . Diepvrieszakken zijn dikker dan opslagzakken en houden het voedsel langer vers. Versnel het invriezen en ontdooien door voedsel in een dunne, afgeplatte vorm in diepvrieszakken in te vriezen. Een ronde vorm heeft meer tijd nodig om tot in het midden te ontdooien.
Koel of vries uw gekookte maaltijd in ondiepe luchtdichte containers. Ondiepe containers zorgen ervoor dat het eten snel afkoelt, waardoor restjes niet bederven. Als u van plan bent het van tevoren te maken, kunt u het tot 3 dagen in de koelkast bewaren of tot 6 maanden in de vriezer .
Met de juiste voorbereiding kun je kipfilet tot wel zes maanden in de diepvries bewaren. Of je nu kiest voor een lekkere kipkerrie of voor kipwraps - dankzij je voorraad heb je het ingrediënt altijd paraat voor een snel en lekker kipgerecht naar wens.
Kun je alles invriezen voor meal prep? Het korte antwoord is dat vrijwel elk voedsel ingevroren kan worden .
Een vriezer is een prima optie voor maaltijdvoorbereidingen die meer dan vier dagen later worden gegeten . Dit omvat pizza, pasta, vlees en groenten. De belangrijkste nadelen van het bewaren van batchmaaltijden in de vriezer zijn dat ze moeilijk op te warmen zijn en dat ze na verloop van tijd hun smaak kunnen verliezen.
Gebruik een voedselthermometer om de temperatuur te meten tijdens de afkoelperiode. Een grote pan of container met voedsel dat heet is, mag niet in de koelkast of vriezer worden geplaatst . Het warme voedsel kan de temperatuur in de koelkast/vriezer verhogen, wat een risico kan vormen voor voedsel dat zich al in het apparaat bevindt.
Laat producten snel afkoelen
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.