Wist je dat olijven vruchten zijn? Een olijf is geen groente, maar wel een fruitsoort. De olijfboom is een prachtige boom en hij levert je bovendien ook nog eens heerlijke vruchten op.
Olijven zijn kleine vruchten die aan de olijfboom groeien. Ze kunnen hard of zacht aanvoelen en groen, paars of zwart van kleur zijn. Olijven behoren, net als perziken en kersen, tot de steenvruchten.
Volgens het Voedingscentrum is de olijf een steenvrucht en behoort daarom tot de groentes (net als de tomaat).
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Sommige vruchten worden tot de groenten gerekend, zoals tomaat, paprika, avocado, aubergine en komkommer.
Wist je dat olijven vruchten zijn? Een olijf is geen groente, maar wel een fruitsoort. De olijfboom is een prachtige boom en hij levert je bovendien ook nog eens heerlijke vruchten op.
Bijzonderheden: De olijf behoort tot de steenvruchten en is dus geen groente. Olijfbomen groeien vooral rond het Middellands Zeegebied.
Alles wat aan een kruidachtige plant groeit is volgens de tuinbouwkundige definitie groente, terwijl alles wat aan een houtachtige plant groeit volgens deze definitie fruit is. Dit is een belangrijk criterium om bijvoorbeeld de tomaat niet als fruit maar als groente te beschouwen.
Plantkunde: tomaat is fruit
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
Geoogste olijven kunnen worden gemalen om olie te maken of worden geconserveerd voor voedselproductie. Olijven kunnen niet direct van de boom worden gegeten; ze zijn te bitter zonder te worden geconserveerd . De rauwe vrucht barst van de oleuropeïne, een bittere verbinding die moet worden verwijderd voordat u ze eet.
Olijven zijn oneetbaar als je ze rechtstreeks van de boom plukt. Daarom wordt er olijfolie van gemaakt ofwel vind je olijven altijd onder water (zout water) of gedroogd.
Olijven zijn een bron van verschillende voedingsstoffen zoals onverzadigde vetten, vezels en antioxidanten. Daarmee zouden olijven prima binnen een gezond eetpatroon passen. En dus positieve effecten kunnen hebben op de gezondheid. Helaas zorgt de bewerking van olijven ervoor dat het veel zout bevat.
Groene en zwarte olijven groeien aan dezelfde boom: de Olea Europaea. Alleen worden de groene eerder geplukt dan de zwarte. De groene versie is eigenlijk nog niet rijp, die wordt zo rond september of oktober geplukt. De zwarte, rijpe vrucht wordt zo'n 3 tot 4 maanden later geplukt.
De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv. vitamines B1, B6 en C.
Wortel hoort tot de wortel- en knolgewassen en valt onder de groente. Groente staat in de Schijf van Vijf. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Wortel bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Fruit is altijd de vrucht van een plant, zoals een aardbei. De groente die je eet kan ook een ander deel zijn, bijvoorbeeld de wortel, knol, stengel of het blad. Denk aan een blaadje spinazie of een stengel bleekselderij. Maar, tomaten en komkommers zijn ook vruchten, maar die noemen we weer groente.
Leuk weetje: Ananas is een populaire fruitsoort in Nederland.
Banaan is een fruitsoort. Bananen groeien in trossen aan een plant op bananenplantages. Bananen zijn krom doordat ze tegen de zwaartekracht in met hun punten naar boven groeien. Banaan is een tropische vrucht.
Pompoenen zijn botanisch gezien vruchten, omdat ze zaden bevatten. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Culinair en voedingswaardetechnisch gezien is pompoen echter een groente.
Zijn olijven groente of fruit? Net als de tomaat, bewandelen olijven de dunne lijn tussen groente en fruit. Technisch gezien zijn ze fruit omdat ze een zaadje bevatten en groeien uit de bloem van een plant.
Deze categorie omvat items die velen als groenten beschouwen, waaronder pompoen, tomaten, komkommers, paprika's, aubergine en avocado's. Ja, pompoenen zijn een fruitsoort ! Erwten en bonen zijn wat lastiger, want als je alleen eet wat er in de peul zit, eet je de pit.
Olijfgroen. Er is ook een kleur naar olijven genoemd, olijfgroen. Deze kleur zit tussen groen en bruin in, en heeft zijn naam te danken aan de groene olijf. Olijfgroen is een kleur die het leger gebruikt als camouflagekleur.