Verhit restjes door en door Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen hebben echter invloed op de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel.
Natuurlijk kun je de geheel afgekoelde erwtensoep ook invriezen. De soep kun je zo maximaal 3 maanden bewaren.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Verwarm restjes grondig tot ten minste 165 °F. Verwarm sauzen, soepen en jus opnieuw tot het kookt . Op het fornuis: Doe het eten in de pan en verwarm het grondig. Het eten moet ten minste 165 °F bereiken op een voedselthermometer wanneer het veilig is opgewarmd.
Hoewel bijna alle voedingsmiddelen ontelbare keren opgewarmd kunnen worden, is het een goede gewoonte om te voorkomen dat u dezelfde maaltijd keer op keer opwarmt. Elke keer dat u uw eten minder heet maakt, bewaart en opwarmt, neemt de kans op schadelijke bacteriën toe .
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Bepaalde vitaminen en mineralen zijn gevoelig voor hitte en kunnen tijdens het opwarmen afbreken, waardoor de voedingswaarde van de maaltijd afneemt . Vorming van schadelijke verbindingen: Het opwarmen van sommige voedingsmiddelen kan leiden tot de vorming van schadelijke verbindingen, zoals acrylamide en geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE's).
Onze tip: Eén warme maaltijd per dag is voldoende. Twee keer warm eten riskeert snel te veel van hetzelfde aan te brengen en je dagelijkse calorie-inname onnodig te verhogen. Extra tip: Hou je niet van gewoon maar brood met beleg? Varieer met slaatjes en soep.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Re: Verse soep
Heb altijd geleerd dat je voedsel maar 1x opnieuw mag opwarmen. Het Voedingscentrum geeft dat ook aan las ik net, omdat met telkens opnieuw opwarmen de kans op bacterieën toeneemt en dus ook de kans op voedselvergiftiging. Dus zou alle porties in de vriezer gooien en per dag ontdooien.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Verwarm soepen op basis van bouillon op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot ze heet zijn; of verwarm ze opnieuw in de magnetron. Verwarm dikke purees of soepen met melk, room, eieren of kaas opnieuw op laag vuur, regelmatig roerend . Koken kan ervoor zorgen dat ingrediënten zich scheiden.
Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan. Dit betekend 'tenminste houdbaar tot', het is een soort adviesdatum. De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
Als het opgeslagen en gekoeld is en je je geen zorgen hoeft te maken over bacteriën, laat het dan niet koken. Koken versnelt het proces van het omzetten van water in stoom, die zal ontsnappen en het zal uitdrogen. Een andere manier om de stoom in te dammen is om het opnieuw te verwarmen met een deksel erop, zodat de stoom weer condenseert in de soep .
Ham, spek en worst passen allemaal uitstekend bij erwten. Een van de meest traditionele manieren om spliterwtensoep te maken, is om het op smaak te brengen met hambotten . De meeste recepten bevatten ui, selderij, wortelen en aardappelen. In de kruidenafdeling zijn laurierblaadjes, tijm, munt, marjolein, rozemarijn en peterselie allemaal heerlijke toevoegingen.
Opwarmen: Voeg het gewenste aantal gekookte erwten toe aan een middelgrote sauspan met ¼ kopje water of bouillon en kook op laag vuur tot ze warm zijn . Als je het gebruikt in een soep zoals Scotch Broth, kun je de gekoelde spliterwten direct aan de soep toevoegen en de bouillon uit de soep zal ze verwarmen.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."