Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
Azijn wordt al eeuwenlang in traditionele geneeswijzen ingezet bij maag-darmproblemen. Ook eerdere studies suggereren dat azijn behulpzaam is bij colitis ulcerosa en andere chronische darmkwalen.
Twee eetlepels azijn per dag (30 ml) bij een maaltijd, zo blijkt uit studies, is zonder bijwerkingen en onschadelijk. (12) Zelfs 3 EL per dag, dus bij iedere maaltijd, blijkt ook nog onschadelijk en vrij van bijwerkingen te zijn.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op. Vermengd met olie, brengt azijn elke salade tot leven en is het onmisbaar voor marinades.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.
Azijn gebruiken om de mond te spoelen klinkt niet als een fijne oplossing. Toch is het een goede manier om er bijvoorbeeld tandsteen mee te verwijderen op plekken die u moeilijk kunt bereiken. Azijn werkt als een soort vloeibare flos en uw gebit voelt na gebruik erg schoon aan.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Azijn heeft antimicrobiële eigenschappen (die kunnen de groei van verschillende micro-organismen stoppen) en kan dus naast de minder goede bacteriën op je huid ook de goede bacteriën doden. En dat is precies niet de bedoeling als je een stralende huid wilt!
Azijn is een natuurlijk middel dat schimmels kan helpen bestrijden. Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
Azijn is een echte alleskunner als het op schoonmaken aankomt en het fijne is, je kunt natuurazijn in glazen flessen kopen. Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is daarom ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes en is het milieuvriendelijk.
Dus vanuit dat perspectief zijn alle azijnen gezond als ze in een kleine hoeveelheid als smaakmaker worden gebruikt, merkt Politi op. Balsamicoazijn is de beste keuze als je op zoek bent naar een supermarktoptie met de meeste polyfenolen; rode wijnazijn is een goede tweede, voegt Johnston toe.
Natuurazijn is een basisproduct in je keukenkast. Het heeft een heleboel nuttige toepassingen in het huishouden. Azijn is antibacterieel, ontvettend en heeft reinigende eigenschappen. Bovendien is het een heel mild zuur en dus makkelijk biologisch afbreekbaar.
Een ander makkelijk natuurlijk recept voor darmreiniging is het mengen van pure appelazijn en rauwe honing. Deze darmreinigingsdrank kan een positieve invloed hebben op uw darmflora . Dat komt omdat zowel rauwe honing als appelazijn probiotica bevatten (in het geval van honing) en stoffen die bijdragen aan de gezondheid van uw darmen.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Mensen gebruiken al jaren appelazijn (ACV) om spijsverteringsproblemen zoals gas en een opgeblazen gevoel te behandelen. Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is om het gebruik ervan te ondersteunen, suggereren anekdotische rapporten dat ACV een effectieve natuurlijke behandelingsoptie kan zijn .
Behandelingen met azijn sluiten de schubben van de haarvezel en maken deze waterdicht. De pigmenten worden dan goed gefixeerd in het haar en de kleur behoudt al zijn intensiteit.
Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer. Helpt verbeteren en voorkomen van een droge schilferige huid wanneer het toegevoegd wordt aan het badwater. Als je vaak last hebt van een stijve nek kan een doekje gedrenkt in warm water met evenveel azijn helpen.
Citroen(sap) of azijn
Hoe zuurder, hoe beter. Het bijtende zuur zorgt er namelijk voor dat je huid tijdelijk verdoofd wordt en de jeuk afneemt.
Het verwijdert wat vlekken en maakt je tanden witter door de zuurgraad, maar het beschadigt ook het glazuur van je tanden . En hoewel appelazijn bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen en levende culturen bevat, wordt witte azijn voornamelijk gebruikt bij het schoonmaken. Het is niet aangetoond dat het tandplak vermindert.
Een van de adviezen die ik weleens tegenkom is tandsteen verwijderen met azijn. Het gevaar hiervan is dat azijn jouw tandglazuur kan aantasten. En in tegenstelling tot tandsteen komt tandglazuur nooit meer terug. Dit terwijl tandglazuur ontzettend belangrijk is voor jouw gebit.
Hoe kun je je tanden weer wit krijgen? 'Externe verkleuring van het glazuur door aanslag kan je tandarts weghalen door je tanden te polijsten met een speciale polijstpasta. Verkleuring in de tand kun je van binnenuit lichter laten maken door te bleken. Het enige effectieve middel hiervoor is waterstofperoxide.
Appelazijn wordt vaak aanbevolen als een natuurlijke manier om de bloedsuikerspiegel te reguleren, vooral voor mensen met insulineresistentie. Wanneer het wordt ingenomen voor een maaltijd met veel koolhydraten, vertraagt azijn de snelheid van maaglediging en voorkomt het grote bloedsuikerpieken ( 1 ).
Twee theelepels appelazijn vermengd met ongeveer 200 milliliter water is een goede hoeveelheid appelazijn om per keer te nuttigen. Dit kun je drie keer per dag – vóór elke maaltijd – drinken. Je kunt ook beginnen met één theelepel per glas water en dit langzaam opschroeven naar twee theelepels.
De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''