Je zou chocolade bonbons ook kunnen invriezen, maar dit raden we niet aan. Door het vocht in de chocolade kunnen de bonbons in de vriezer wit uitslaan. Zonde! Ook kunnen in je vriezer geurtjes hangen die in de chocolade trekken.
Wat bonbons betreft, hangt het er echt vanaf hoe ze gemaakt zijn. Als ze houdbaar zijn, zoals Russell Stover, kun je ze op dezelfde manier behandelen als pure chocolade: zorg dat ze niet smelten en zet ze in de koelkast of vries ze in als dat nodig is .
Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont. Dit komt door condensatie en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de chocolade.
Chocolade bewaren in de koelkast
De beste bewaartemperatuur voor chocolade ligt namelijk tussen de 12 en 20 graden en voor bonbons rond de 12 graden. De temperatuur van de koelkast is een stuk lager, namelijk rond 3 à 4 graden. Het grootste risico bij het bewaren van chocolade in de koelkast is condensvorming.
Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Kun je chocolade bonbons invriezen? Ja, je zou chocolade bonbons in de vriezer kunnen bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Houd er dan wel rekening mee dat de kwaliteit achteruit kan gaan. Door het vocht kan de chocolade namelijk wit uitslaan.
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen . Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit.
Met de juiste voorzorgsmaatregelen houden jouw bonbons het hoofd koel. Chocolade smelt namelijk als het boven de 29 graden wordt. Dan gaat de chocolade kristalliseren en kan er een witte aanslag op de chocolade komen.
Chocolade Candy Bars: 10 maanden tot 1 jaar . Peanut Butter Cups: 6 tot 8 maanden. Harde snoepjes: 1 jaar.
Om dat te voorkomen moet je je pralines geleidelijk aan afkoelen. Stop ze eerst in de koelkast en dan in de diepvries.
Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur. Chocolade mag niet te koud of te warm bewaard worden. De ideale temperatuur is 18 graden.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Alles met een room- of boterganache zoals truffels/bonbons heeft een kortere houdbaarheid, ergens tussen de 2 weken en 2 maanden , afhankelijk van het recept. Karamels en chocolade/snoepgoed op suikerbasis gaan langer mee dan truffels en ganaches, maar lang niet zo lang als vaste stoffen.
Niet alle chocolade kan goed worden ingevroren. Sterker nog, de meeste melk- en witte chocolade kan slecht worden ingevroren vanwege het hoge percentage suiker erin . Hierdoor vormen ze gemakkelijker suikerbloem en ijskristallen dan pure chocolade.
Sommige sauzen kan je invriezen, maar alles op basis van eieren giet je beter na een paar dagen weg. Mayonnaise, hollandaise, vla, meringue... Stuk voor stuk overleven ze de vrieskou niet. Ze schiften en krijgen een textuur die je spontaan doet walgen.
Bewaar het op een koele, droge plaats .
Wanneer chocolade op een constante temperatuur onder de 21°C (idealiter tussen de 18 en 20°C) en bij een luchtvochtigheid van minder dan 55% wordt bewaard, blijft de emulsie van cacaobestanddelen en cacaoboter maandenlang stabiel.
Welke soorten snoep kun je een heel jaar bewaren? Melk- en witte chocolade : Je kunt melk- en witte chocolade invriezen. Het blijft een heel jaar goed. Pure chocolade: Pure chocolade is een ander beest.
Koekjes kun je heel goed invriezen. Zorg dat de koekjes goed luchtdicht verpakt zijn voordat je ze in de vriezer plaatst. Koekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Ja, je kunt chocoladechips invriezen om hun houdbaarheid te verlengen . Zorg er wel voor dat je ze in een luchtdichte container of vacuümverpakking bewaart om te voorkomen dat er vocht in komt en ze bederven.
Dan hoef je niet direct een hele fles melk te ontdooien, maar kun je steeds een kleine portie pakken. Wist je dat je andere zuivel ook goed kunt invriezen? Boter, karnemelk, en slagroom mogen net als melk bewaard worden in je vriezer. Bevroren slagroom is bijvoorbeeld heerlijk door je warme chocolademelk!
De cacaoprijs op de groothandelsmarkt is namelijk gestegen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Dit komt vooral omdat de productie in West-Afrika, goed voor twee derde van de wereldwijde cacao-oogst, wordt getroffen door tegenslagen.
U moet echter weten dat het koelen ervan de smaak en textuur van zelfs de hoogste kwaliteit chocolade zal veranderen . Cacaobestanddelen en cacaoboter hebben een constante temperatuur nodig om stabiel te blijven. Als deze ingrediënten instabiel worden door temperatuurveranderingen, kan de chocoladereep zijn consistentie en smaak verliezen.
Koel, maar niet koud
Als u wilt weten hoe u kunt voorkomen dat chocolade smelt zonder koelkast, kunt u het beste chocolade bewaren op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje, waar de temperatuur constant is en de chocolade uit de buurt van licht staat .
Waar u uw chocolade ook bewaart, de enige plek waar u het nooit moet bewaren, is de koelkast . Lees verder om erachter te komen waarom. Uien, knoflook, avocado's, tomaten, jam en saladedressings, slechts een paar van de dingen die niet goed in de koelkast passen. Net als chocolade.