extra melk toe als de saus te dik blijft. Laat de saus op laag vuur 15 min. zachtjes koken. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel als de saus nog niet dik genoeg is. Wil je je saus of soep iets dikker én romiger maken?
Je kunt een saus makkelijk dunner maken door een scheut water, melk, bouillon of wijn toe te voegen. Het kan nodig zijn om daarna extra smaak toe te voegen. Last van klontjes? Zeef je saus of haal er een staafmixer doorheen.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Hoe kan ik mijn tomatensaus dunner maken? Voeg er wat water aan toe en als je het heel dun wilt maken, voeg dan wat water toe en meng het goed in een grinder.
Net als een saus die te dun is, is een gerecht dat te dik is een simpele oplossing! Het enige wat u hoeft te doen is meer van de kookvloeistof van het recept toe te voegen , zoals wijn, bouillon of room.
Hoe maak je een noodvervanging van pastawater. Meng ¼ theelepel maizena met 1 kopje water en zet het 1 tot 2 minuten in de magnetron tot het warm is . Gebruik dit mengsel zoals je pastawater zou gebruiken om een saus met een zijdezachte consistentie te maken.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden. Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig.
Als je witte saus te dik is, kun je een beetje melk toevoegen om het te verdunnen. Begin met 2-3 eetlepels en klop het geheel tot het is opgenomen. Voeg indien nodig een extra eetlepel melk toe.
Bechamel te dun: zo los je het op
Probeer hem eerst wat langer in te koken. Of maak een papje van 1-2 tl maïzena en wat koud water. Klop er eerst een paar lepels van de saus door en roer dan pas het mengsel door de rest van de bechamel. Laat nog even aan de kook komen.
Te veel zout gebruikt
Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
Tip 3: Dikkere saus
Wil je de saus dikker maken? Bind dan je stoofpot. Dit kan met zetmeel, zoals bloem, maïzena aardappelmeel en allesbinder. Ook een stuk brood of plak ontbijtkoek werkt goed.
2 Saus binden met aardappelzetmeel of maïszetmeel
Let wel op: met maïszetmeel krijg je een troebele binding, met aardappelzetmeel een heldere binding. Maïszetmeel kun je dus wel gebruiken om een witte saus te binden, maar voor doorschijnende sauzen gebruik je beter aardappelzetmeel.
De bloem helpt om een stoofpot dikker te maken terwijl deze kookt. Klop een theelepel bloem in een beetje koud water om een papje te maken en roer dit vervolgens door de stoofpot terwijl deze kookt . Voeg geen droge bloem direct toe aan de stoofpot, want dit kan klonteren. Breng de stoofpot aan de kook nadat u de pap hebt toegevoegd.
Inkoken wil zeggen dat je de saus op het vuur laat tot ze een dikkere textuur heeft. In plaats van een bindmiddel te gebruiken, laat je ze indikken door ze te laten pruttelen. Door het koken, verdampt er vocht en wordt ze minder vloeibaar. Je krijgt dus minder maar een meer geconcentreerde saus.
Er zijn bindmiddelen die de helderheid van een vloeistof behouden zoals gelatine, pectine, agar-agar, xanthaangom, tapioca. Daarnaast zijn er bindmiddelen die het product ondoorzichtig maken, bijvoorbeeld tarwemeel, rijstgriesmeel, eidooier, room….
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Strooi bloem over het vlees
Een klassieker die prima werkt: een laagje bloem over je vlees strooien. Laat je vlees een korstje krijgen, voeg de bloem toe en laat eventjes meebakken. Daarna voeg je zoals gewoonlijk de vloeistoffen toe.
Het meest voor de hand liggende sausverdikkingsmiddel is bloem. Voor een te dunne saus, probeer een slurry (gelijke delen bloem en water, door elkaar geklopt) of beurre manie (gelijke delen zachte boter en bloem, door elkaar gekneed tot een pasta) toe te voegen — beide zijn ideale verdikkingsmiddelen voor rijke en romige sauzen, zoals steaksausrecepten.
In dat geval kunt u maizena en pijlwortelpoeder gebruiken als verdikkingsmiddel. Deze zijn uitstekende opties voor verdikkingsmiddelen. Begin met het mengen van een eetlepel met een gelijk deel koud water om een pijlwortel- of maïzenapapje te maken.
Gebruik 1/4 tot 1/2 theelepel maizena en 1/4 theelepel koosjer zout per 1 kopje water . En bekijk hier onze 30 favoriete spaghettirecepten: https://bit.ly/3I8qr24.