Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Hoeveel broccolikoppen krijg je van één plant? Het werkelijke aantal broccoli "koppen" dat je krijgt, hangt af van de variëteit en je aanpak. Over het algemeen produceert een broccoliplant één grote, hoofdkop en verschillende kleinere zijscheuten .
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Bij de meeste broccolivariëteiten vormen zich ook talrijke zijscheuten . Deze kleinere hoofden blijven rijpen nadat het centrale hoofd is geoogst, en zijn de beste manier om een tweede - en soms een derde - oogst broccoli van één plant te hebben. Volg dezelfde richtlijnen voor wanneer te oogsten.
Broccoli is meestal het meest succesvol in koelere zomers, omdat warm weer ervoor kan zorgen dat planten voortijdig gaan bloeien . In warmere streken kunt u beter rassen telen die bestand zijn tegen het telen van bloemen.
Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water. Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten. Als de bladeren er maar slapjes bijhangen, is het de hoogste tijd om water te geven.
Plant de zaailingen vrij diep, net zoals je bij bloemkool zou doen, en zorg ervoor dat je de eerste periode regelmatig water geeft. Plant de jonge planten uit op een bed, 75 cm tussen de rijen, en 50 cm in de rij.
Het planten van koolzaad vergt overweging en planning. Houd er rekening mee dat koolplanten veel ruimte in de tuin in beslag kunnen nemen. Elke plant produceert slechts één grote kool die, zodra deze is geoogst, niet meer productief is.
Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 bloemkool planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 bloemkool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
De klassieke maand voor het kweken van zomerbroccoli is maart. Vanaf half mei, eens de IJsheiligen voorbij zijn, kan je de vroege jonge plantjes naar buiten verhuizen. Een andere optie is om de broccoli vanaf april direct in het tuinbed te zaaien.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Slechte combinaties
Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten. Komkommer: aardappel, kruiden, meloen.
Tot slot is het beter om broccoliplanten niet in de buurt van andere koolsoorten te planten, zoals boerenkool, kool, spruitjes en bloemkool . Ongedierte kan namelijk snel en gemakkelijk planten uit één familie tegelijk besmetten.
Kunnen komkommer en broccoli samen geplant worden? Absoluut! Komkommers zijn een goede metgezel voor broccoli omdat hun laaggroeiende bladeren gebruikt kunnen worden als bodembedekker om vocht in de grond vast te houden en de groei van onkruid te verminderen. Komkommers kunnen ook getralied worden om wat schaduw te bieden tegen de heetste middaguren.
De meeste broccolirassen zijn 2-3 maanden (60 tot 90 dagen) na het verplanten klaar voor de oogst. Het juiste moment om broccoli te oogsten is wanneer je kroppen ziet met een compacte groene kleur en een gemiddelde diameter van 9 cm, afhankelijk van de variëteit.
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Net als bloemkool kun je broccoli het best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem.
In water staan - Zorg ervoor dat je ze goed laat uitlekken, want als ze in water staan, gaan ze rotten. Slechte luchtstroom - er moet voldoende luchtstroom in en rond de pot zijn. Te veel warmte - spruiten, met name broccolispruiten, houden niet van warmte of hitte, waardoor ze verwelken en gaan stinken. Als dit gebeurt, gooi ze dan weg.
Net zoals overmatige hitte ervoor kan zorgen dat broccoli doorschiet, kunnen planten knopen als ze zijn blootgesteld aan koud weer. Knopen zorgen ervoor dat de plant kleine koppen produceert, net als stress -- zoals gebrek aan water of voedingsstoffen .
Broccoli staat bekend om zijn eetbare groene bloemhoofdjes en moet in het vroege tot late voorjaar worden gesnoeid om een gezonde groei en een betere opbrengst te bevorderen . Verwijder vergelende of beschadigde bladeren om energie naar de hoofdjes te leiden. Knip secundaire scheuten na de hoofdoogst af om de ontwikkeling van nieuwe scheuten te stimuleren.