De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is. Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Vergeet niet dat rauw vlees een aparte geur heeft die misschien niet helemaal prettig is, maar niet onaangenaam. Het ruiken van jodium of een lichte metaalachtige geur is normaal . Het ruiken van ondertonen van ammoniak (zoals bleekmiddel) of zwavel (zoals hardgekookte eieren) is dat niet.
In sommige gevallen kunnen bacteriën ervoor zorgen dat het vlees bruin wordt, maar als dat gebeurt, zullen de bacteriën ook een geur creëren. Dus de volgende keer dat u wat verkleurd vlees in de koelkast vindt, ruik er dan aan. Als het lekker ruikt, bedenk dan dat het slechts een beetje oxidatie is en dat het prima te eten is .
Als vlees in de koelkast of diepvriezer ligt, kan de kleur iets lichter of donkerder worden. Dit alleen betekent niet dat het bedorven is. Als je merkt dat behalve de kleur bijvoorbeeld ook de de geur of consistentie verandert, kan je het vlees maar beter weggooien.
Ja, door vlees goed te bakken gaan bacteriën dood. Wel kunnen sommige bacteriën gifstoffen aanmaken die niet worden vernietigd tijdens het verhitten.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Stap 2: kijk ernaar. Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
De tijd die nodig is om symptomen van voedselvergiftiging te laten beginnen kan variëren. Ziekte begint vaak in ongeveer 1 tot 3 dagen . Maar symptomen kunnen beginnen op elk moment van 30 minuten tot 3 weken na het eten van besmet voedsel.
Het vlees gaat naar rotten eieren en camembert ruiken. Nu moet je opletten! Dit is nog oppervlaktebederf maar het kan snel doorschieten naar binnen, dan is het vlees echt bedorven. Als je vlees bakt en je hele keuken ruikt naar een penetrante bederfgeur is je vlees gevaarlijk bedorven.
Deze klachten ontstaan anderhalf tot twee uur na de maaltijd. Normaal gesproken duurt het twee tot drie uur voordat voedsel de maag verlaat. Als (een deel van) de maag verwijderd is, komt voedsel veel sneller aan in de dunne darm.
Deze verdonkering is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte. Dit is een normale verandering tijdens opslag in de koelkast. Rundvlees dat bruin is geworden tijdens langdurige opslag kan bedorven zijn, een vreemde geur hebben en plakkerig aanvoelen en mag niet worden gebruikt .
Een ander belangrijk nadelig effect van thermische behandeling is lipide-oxidatie , een belangrijke oorzaak van de bederfelijkheid van vlees, wat leidt tot ongewenste geuren, ranzigheid, textuurverandering, verlies van essentiële vetzuren of de productie van giftige verbindingen (Alfaia et al., 2010, Broncano et al., 2009).
Het is veilig om rundergehakt 1-2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes binnen 4 dagen op te eten. Een persoon kan rundergehakt tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Bij het koken van rundergehakt is de minimale interne temperatuur, gemeten met een voedselthermometer, 160°F (71°C).
Een luchtdichte container met ham zal een kleine concentratie van deze zwavelstoffen bevatten vanwege anaërobe (lucht/zuurstofloze) procedures tijdens de rijping van ham . Deze zijn erg vluchtig (zoals... scheten), dus nadat je hem opent, zullen ze verdwijnen. Als het nog steeds slecht ruikt, is het gewoon bedorven.
Als de textuur slijmerig is, is het waarschijnlijk bedorven. Een ander teken dat de biefstuk bedorven kan zijn, is de vieze geur. Als het vlees vies of zuur ruikt, is het waarschijnlijk bedorven .
Tijdens opslag en verzending kan vlees gas vrijgeven in de vacuümverzegelde zak, wat een sterke en soms onaangename zwavelgeur kan veroorzaken . Als dit gebeurt, haal het vlees dan gewoon uit de zak wanneer u klaar bent om te koken, spoel het af en laat het luchten totdat de geur is verdwenen.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Een klein deel van de mensen krijgt hersenvliesontsteking als gevolg van besmetting met de Listeria bacterie. Vaak ontstaat dit pas enkele dagen na besmetting met de bacterie (gemiddeld na 9 dagen) Zij hebben last van hevige hoofdpijn, misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.