Koolrabi, broccoli en bloemkool kunnen op dit moment in een koude kas worden voorgezaaid. In een koude kas kan je broccoli, bloemkool en koolrabi uitplanten. Tuinbonen, erwten en worteltjes kunnen nu buiten worden gezaaid. Koolrabi kan vanaf eind maart buiten worden geplant.
Vanaf maart kunt u broccoli in een kas of op een zonnige vensterbank laten ontkiemen . U kunt doorgaan met het zaaien van kleine hoeveelheden tot juni, of vanaf april buiten beginnen met zaaien (zie hieronder). Als u binnen zaait, kunt u het beste een modulaire tray gebruiken om de wortelverstoring bij het later verplanten te minimaliseren.
Zo kunt u bijvoorbeeld de volgende gewassen kweken: Tomatenplanten, vroege Bloemkool, Pompoen, Paprika's, Maïs (suikermaïs), witte Selder, Komkommer, Meloenen, Stokbonen, late Prei, Aubergines, Augurken, Tuinkers, Radijsjes, Sla, Rabarber en Witlof.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn. Bij het ras 'Calabrese' ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant. Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
Extreme temperaturen brengen ook de productie van broccoli abrupt tot stilstand. Als uw broccoli helemaal niet wil groeien, zijn andere mogelijke boosdoeners overbevolking, schade aan het wortelstelsel of het te laat verplanten van zaailingen met wortels die wortelgebonden zijn .
Broccoli heeft consistente vochtigheid nodig vanaf het moment dat het gezaaid wordt tot aan de oogst, om soepel over te gaan van de vegetatieve fase, wanneer het blad groeit, naar de reproductieve fase, wanneer de kop gevormd wordt. Een onregelmatige toevoer van water kan stress veroorzaken bij planten , waardoor ze kleine, individuele bloemetjes vormen met een bittere smaak.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Tomaten, paprika's, komkommers, courgette en sla
Tomaten, paprika's en aubergines zijn kasschatjes en zullen gedijen in de warmte. Komkommers, pompoenen en courgettes doen het ook goed en ze tegen een trellis of muur laten groeien is een geweldige manier om wat ruimte te besparen.
In de kas kun je zaaien: Tuinbonen, doperwten en peulen kun je in de kas of onder glas voorzaaien. Tuinbonen mogen eind februari ook buiten gezaaid worden, ze kunnen best wat kou verdragen.
Uw courgettezaden moeten in het late voorjaar worden geplant, zodra er geen kans meer is op vorst. Zaden kunnen binnenshuis worden gestart en vervolgens in containers of rechtstreeks in de grond in uw kas worden getransplanteerd .
Koffiedik
Als de koffiedik afbreekt, geven ze kalium, stikstof, magnesium en andere nuttige mineralen af aan de grond. Koffiedik verlaagt ook de pH-waarde van de grond, wat gunstig is voor sommige soorten planten , zoals artisjokken, broccoli, limabonen en bieten.
Bloemkoolzaden kunnen van oktober tot februari binnenshuis worden gezaaid (maar zorg ervoor dat de planten binnen overwinteren). Gebruik kleine potten vol met zaailingencompost of kokoskorrels en zet ze op een zonnige vensterbank, in een propagator of in een kas . Om uw oogsttijden te spreiden, kunt u de zaden elke zes weken zaaien.
Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn.
Voor in het voorjaar geplante broccoli kiest u een variëteit met hittetolerantie en een korte groeicyclus (50 tot 60 dagen tot de oogst). De meeste groeien het beste als midzomerplanting voor de herfstoogst. Voor de herfstoogst kiest u variëteiten met een langere groeicyclus van 60 tot 85 dagen , zodat de koppen zich vormen bij koelere temperaturen.
Broccoli staat bekend om zijn eetbare groene bloemhoofdjes en moet in het vroege tot late voorjaar worden gesnoeid om een gezonde groei en een betere opbrengst te bevorderen . Verwijder vergelende of beschadigde bladeren om energie naar de hoofdjes te leiden. Knip secundaire scheuten na de hoofdoogst af om de ontwikkeling van nieuwe scheuten te stimuleren.
Wanneer de temperaturen in de lentemaanden te snel stijgen, reageren broccoliplanten door de bloemknoppen voortijdig te openen of door te schieten . Deze reactie op stress is ook een van de belangrijkste oorzaken van losse broccolikoppen. Temperatuur met dagen boven 86 graden F. (30 C.)
Broccoli Zaad Ontkieming
Bedek de zaden met een grondmengsel tot een diepte van 1/4”. Houd de zaden vochtig tot de ontkieming, wat 7 - 14 dagen zou moeten duren, afhankelijk van de broccolisoort. De optimale grondtemperatuur voor het ontkiemen van broccolizaden is 75º F.
Plant ze in een verhoogd bed op een plek waar ze veel zonlicht krijgen tijdens de wintermaanden, ongeveer 40 cm uit elkaar. Je kunt ze ook in potten kweken, maar kies dan een grote, stevige container voor elke plant . Als je ruimte hebt, doen ze het goed in een kas of polytunnel.
Week de zaden een nacht ( ~12 uur ) bij kamertemperatuur en uit direct zonlicht. Giet het weekwater af. 2. SPOEL 2X/DAG.
Bij de meeste broccolivariëteiten vormen zich ook talrijke zijscheuten. Deze kleinere hoofden blijven rijpen nadat de centrale hoofd is geoogst, en zijn de beste manier om een tweede - en soms een derde - oogst broccoli van één plant te hebben. Volg dezelfde richtlijnen voor wanneer te oogsten.
In de beginfase groeit broccoli als een compacte plant met een rozet van groene bladeren . Naarmate het rijpt, ontwikkelt zich een centrale stengel met een grote kop die bestaat uit dichte clusters van groene knoppen. Kleinere zijscheuten met vergelijkbare clusters kunnen ook uit de stengel groeien.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.