Leg er een bedje van stro of DCM Castanea Coverchips onder, zo blijven de vruchten proper en droog, en is er minder kans op rotten, in een natte lente. En jij hebt minder last van onkruid. Let op voor slakken, die zijn dol op aardbeien!
Toebehoren voor de aardbeien teelt
Bescherm uw aardbeiplantjes tegen vorst, kou en schadelijke insecten! Vliesdoek en folie houden de kou tegen en bevorderen de groei van uw aardbeiplanten vooral in het vroege voorjaar.
Het is handig om de grond rondom de aardbei te bedekken, bijvoorbeeld met stro, worteldoek of bruin karton. Dit houdt onkruidgroei tegen en het houdt de grond wat langer koel en vochtig. Daarnaast blijven rijpende aardbeien schoon en droog zodat ze minder makkelijk schimmelen/rotten.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
Als je houdt van sappige aardbeien, dan moet je je plant veel water geven. Vooral bij weinig regen moet je regelmatiger begieten. Toch mag de grond tussen de gietbeurten een beetje uitdrogen. Bij bijzonder heet zomerweer kunnen de bladeren van je aardbeienplant wat gaan hangen, ook al is de grond nog vochtig.
Aardbeien geven de voorkeur aan een lichtzure en humusrijke grond. Aardbeien houden van een zonnige plek, uit de wind. Als aardbeien in potten gekweekt worden dan is het raadzaam om de potten af en toe te draaien, zodat de plant rondom zonlicht krijgt.
Afrikaantjes zijn niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig in de moestuin. Deze moestuinbloemen stoten namelijk een geur af die schadelijke insecten zoals engerlingen en mieren) en knaagdieren afschrikt, maar slakken aantrekt. Hierdoor worden ze vaak langs moestuinen geplant om slakken weg te lokken van andere gewassen.
Een barrière van droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, perlite, koffiedik, gedroogde tijm, kalk en basaltpoeder kan dus helpen. Ook heel fijn gemaakte houtsnippers kunnen uitstekend dienst doen als slakken af- weer, ze kruipen er niet overheen. Maai de graskanten vanaf mei regelmatig zeer kort af.
Wanneer aardbeien bemesten? Geef je aardbeien in maart of april DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Deze meststof is ook geschikt voor de bijbemesting van je aardbeien in pot. Strooi na de oogst, in de zomer, een tweede keer DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit tussen de planten.
De pH voor aardbeienplanten moet, afhankelijk van de grondsoort, tussen 5 en 6 liggen. Op zand- en veengronden in het najaar een kalkmeststof strooien. Als basisbemesting is een gift van gedroogde koemest of oude stalmest in het voorjaar ideaal (let op: geen mest toevoegen bij het planten van de aardbeienplanten).
Aardbeien stekken
Aardbeienplanten gaan niet eeuwig mee, na 2 tot 3 jaar zijn ze aan vervanging toe want de oogst neemt af en de opbrengst wordt steeds kleiner. Gelukkig zorgen ze zelf voor het nageslacht. Elke plant vormt, meestal rond eind juni of juli, meerdere uitlopers.
Aardbeien lusten wel wat voeding. Ze vinden compost en/of oude stalmest, ondergewerkt in het nieuwe aardbeienbed erg prettig; het verbetert de grond, structuur, geeft wat voeding, etc..
Heb je bij de aanplanting geen plastic folie over het plantbed gespannen, dan kan je de bodem onder de vruchten bedekken met stro, zodra de vruchten beginnen te zwellen. Zo blijven de vruchten mooi schoon. Bovendien krijgt onkruid op die manier minder kans en houdt de bodem het vocht en de warmte beter vast.
Welke grond kan ik het beste gebruiken in potten of bakken? U kunt het beste potgrond gebruiken. Potgrond bestaat namelijk uit verschillende soorten veen, is luchtig en is qua voeding goed in balans.
Je kunt gebruikte koffiedik rond je aardbeienplanten strooien . Dit kan helpen om slakken en naaktslakken af te schrikken. De koffie zal na verloop van tijd afbreken en ook je planten voeden, wat een win-winsituatie is. Ik heb ook goede resultaten gehad met diatomeeënaarde, wat een andere biologische manier is om slakken te elimineren.
Laaggroeiende planten zoals aardbeien creëren een schaduwrijke, vochtige habitat die slakken beschermt tegen zonlicht en roofdieren . Zacht fruit, met name aardbeien, dat dicht bij de grond groeit, is een ideale voedselbron voor slakken die gemakkelijk toegankelijk is onder de bescherming van de bladeren van de plant.
Plagen die voorkomen in aardbeien zijn bladluizen, fruitvliegen, cicaden, rupsen, wantsen, plantparasitaire nematoden, kevers, spintmijt en overige mijten, trips en witte vlieg. Deze plagen kunnen aanzienlijke schade aan de planten veroorzaken, wat leidt tot een verminderde opbrengst en een verminderde fruitkwaliteit.
Afrikaantjes (Tagetes patula)
Ze worden in de volksmond ook wel stinkertjes genoemd: afrikaantjes (Tagetes patula) verspreiden namelijk een heel specifieke geur. De witte tomatenvlieg heeft er in ieder geval een hekel aan. Zet afrikaantjes dus bij je tomaten om dit ongedierte uit de buurt te houden.
Vooral jonge Afrikaantjes zijn heel populair bij slakken. Daarom wordt de bloem vaak naast sla geplaatst om ervoor te zorgen dat de slakken enkel de Afrikaantjes en niet de sla opeten. Zo blijft je sla gespaard.
Zodra je de eerste zaailingen op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Ze komen vast niet allemaal tegelijk op, maar na een week of 2 zullen de meeste wel opgekomen zijn, al duurt het soms nog langer. Let op: in tegenstelling tot de echte zomergroentes, houdt het afrikaantje tijdens het opgroeien niet echt van warmte.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken.
Aardbeienplanten houden van een neutrale grond die niet te zuur is. Dit kun je meten met een pH- meter. Idealiter heeft de grond een waarde tussen de 5.5 en 6.5. Is de grond te zuur, dan kun je kalk toevoegen aan de grond, zoals gesteentemeel.
Bij de bemesting van aardbeien geldt de vuistregel: een derde vóór de bloei, twee derde na de oogst. In augustus (aan het einde van de maand) is de jaarlijkse hoofdbemesting in het aardbeienbed aan de beurt, zodat de planten nog tot in de herfst krachtig groeien en nieuwe bloemuitlopers vormen voor het volgende jaar.