Waaronder eieren, vis en vlees. Insuline zorgt ervoor dat andere aminozuren worden opgenomen in de spieren, maar dat gebeurt niet bij tryptofaan. De stof 'transporteert' daardoor richting het brein en maakt daar stofjes als serotonine en melatonine vrij, Die beiden voor slaperigheid en ontspanning zorgen.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen (B12, D, A, B2 …) en mineralen (fosfor, seleen, ijzer, zink …).
Het eten van 7 of meer eieren per week vergroot het risico op hart- en vaatziekten als je al diabetes type 2 hebt met 40 procent ten opzichte van het eten van 1 ei per week. Dit concludeert de Gezondheidsraad uit verschillende onderzoeken.
Je lichaam moet immers hard werken om al dat eten te verwerken, waardoor er meer energie naar je spijsvertering gaat en er minder overblijft voor andere activiteiten. Dit kan bijdragen aan een moe gevoel na het eten.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.
Een ei bevat vrij veel cholesterol, dat is een vetachtige stof die in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten. Het zit vooral in de eidooier. Dat is dan ook meteen de reden dat het vroeger werd afgeraden om elke dag een ei te eten en waarom vaak wordt geadviseerd maximaal 3 eieren per week te eten.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Boordevol goede vetten
Eieren zijn rijk aan gezonde vetten. Om een flauwe woordspeling te gebruiken: ze zijn 'vet gezond'! Ze bevatten veel omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor je lichaam. Ze helpen tegen hart- en vaatziekten, houden je spieren en gewrichten gezond en bevorderen het zicht.
Misschien heb je last van extreme vermoeidheid. Zelfs na veel slaap blijf je moe. Plotselinge vermoeidheid kan door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening komen. Het is belangrijke om de oorzaak te vinden, anders blijft de vermoeidheid terugkomen.
Droevig maar waar: zuivel kan de oorzaak zijn van uw vermoeidheid . Misschien verteerde u het prima toen u jonger was, maar intoleranties voor de eiwitten in zuivel (caseïne en wei) kunnen zich ontwikkelen naarmate we ouder worden, en vermoeidheid is een kenmerkend symptoom.
Melatonine is ons slaaphormoon.
En dan lig je wakker. Daarom gaan we in dit artikel eens kijken naar hoe we aan melatonine komen. Want als we weten hoe ons lichaam melatonine maakt, geeft dat aanknopingspunten bij tekorten én hoe je deze mogelijk kunt oplossen.
Hoeveel eieren mag je eten per dag? Het advies dat je maximaal drie eieren per week mocht eten is voorbijgestreefd. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding. Eén eidooier brengt ongeveer 200 mg cholesterol aan.
Nee, het is niet gevaarlijk om bananen en eieren samen te eten . Sterker nog, het combineren van deze twee voedingsmiddelen kan gunstig zijn voor uw gezondheid. Bananen zijn een geweldige bron van kalium en andere vitaminen en mineralen. Ze zijn ook een goede bron van voedingsvezels, die kunnen helpen uw spijsverteringsstelsel gezond te houden.
Door het eten van eieren verbeter je juist je cholesterol en je verhoogt zeker niet de kans op hart en vaatziekten. Dit is dus een fabel. Een groot ei bevat ongeveer 212 mg cholesterol, wat te vergelijken is met vele andere voedingsmiddelen zoals vlees, boter en verschillende soorten snacks.
Over overmatige slaperigheid
Dit kan komen door ploegendienst, familie-eisen (zoals een nieuwe baby), studie of sociaal leven . Andere oorzaken zijn slaapstoornissen, medicatie en medische en psychiatrische aandoeningen. Hypersomnie kan worden verholpen of genezen met een paar aanpassingen in de levensstijl.
Ten eerste stimuleert eten de productie van insuline, een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Wanneer je een grote maaltijd eet, kan de insulinepiek leiden tot een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel, wat leidt tot een vermoeid gevoel.
De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat: Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer. Scherp voedsel zorgt voor hitte-aanvallen en maagzuur, waardoor je slecht in slaap kunt vallen.
Oorzaken oververmoeidheid
Bijvoorbeeld door een slaaptekort, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging en stress. Maar ook bepaalde karaktereigenschappen kunnen een rol spelen, zoals perfectionisme, subassertiviteit of veel piekeren. Sommige gezondheidsklachten zorgen ook voor oververmoeidheid.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Eet als tussendoortje vezel- en eiwitrijke producten, die geven je een verzadigd gevoel en langer energie. Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip.