In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer. Appelmoes: 7-10 dagen in de koelkast, 2 maanden in de vriezer. Gekookt, zoals in het geval van appeltaart: 3-5 dagen in de koelkast.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Als je appels hebt gesneden, bijvoorbeeld voor een salade, bewaar de restjes dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast om uitdroging te voorkomen. Onthoud dat appels, net als veel fruit, gevoelig zijn voor ethyleengas dat wordt afgegeven door sommige groenten en fruit, zoals bananen.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Al het (voor)gesneden fruit moet je wel goed afdekken, het liefst zo luchtdicht mogelijk. Door te vacumeren bewaar je jouw gesneden fruit het langst. Ook verschillende soorten ongesneden fruit bewaar je in de koelkast. Zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, zijn hier een goed voorbeeld van.
Zodra fruit en groenten zijn gesneden, gehakt of gekookt, moeten ze in afgedekte bakjes in de koelkast worden bewaard of in plastic diepvriesbakjes worden ingevroren . Laat gesneden, geschild en gekookt fruit en groenten niet langer dan twee uur op kamertemperatuur liggen.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Zodra u uw appelschijfjes hebt gesneden, spreidt u ze uit op een bord. Strooi koosjer zout over het blootgestelde vruchtvlees . Het fruit mag niet te zout smaken als u minder dan een eetlepel zout per appel gebruikt. Het gebruik van een fysieke barrière op uw appelschijfjes helpt om het oxidatieproces te voorkomen.
Factoren die bijdragen aan opslagaanbevelingen
Een verse, hele appel is veilig om ongeveer een week op kamertemperatuur te bewaren, maar als je hem eenmaal hebt gesneden, moet je hem in de koelkast bewaren, tenzij je er een taart van bakt. Dan kun je hem tot twee dagen op kamertemperatuur bewaren.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Daarom snijd ik ze het liefst vlak voordat ik ze ga gebruiken . Als je de appels echter van tevoren wilt snijden, raad ik je aan ze in citroensap te dopen en ze in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat ze oxideren.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
Tip 2: geef je banaan mee? Snijd die dan niet vooraf. Banaan wordt snel bruin als de schil ervan af is. Geef je kind een hele (of halve) banaan mee waar de schil nog aan zit.
Gesneden appels
Zodra appels zijn gesneden, zegt Scheck dat ze zo snel mogelijk in de koelkast moeten worden gezet . En om te voorkomen dat ze bruin worden, "wikkel je ze strak in plastic of bijenwasfolie en consumeer je ze binnen een paar dagen", zegt ze.
APPELS EN PEREN INVRIEZEN
Verwijder het klokhuis en snijd de appel of peer in stukjes of schijfjes. Leg de partjes in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water en wacht 20 minuten. Giet het vervolgens af en leg de partjes in een diepvriesbakje, waarna ze de vriezer in kunnen.
De koelkast is de beste plek om het stuk fruit zo lang mogelijk vers te houden. Appel al aangesneden? Bedek de andere helft (of de partjes) strak met plasticfolie en bewaar aan de achterkant van de ijskast. Zo wordt de appel minder snel bruin, een proces dat door oxidatie veroorzaakt wordt.
Het bewaren van gesneden appels in de koelkast helpt ook. Als je een gesneden appel op kamertemperatuur bewaart, wordt hij exponentieel sneller bruin dan wanneer je hem in de koelkast bewaart . Dat komt doordat de lagere temperatuur de reacties tussen de enzymen vertraagt, waardoor het bruiningsproces langer duurt.
Experts zijn het erover eens dat de koelkast DE beste plek is om appels te bewaren , omdat het de ideale omstandigheden biedt voor appels omdat ze een zeer koude en vochtige opslag nodig hebben. Sterker nog, appels die in de koelkast worden bewaard, blijven tot wel 10 keer langer vers dan fruit dat op kamertemperatuur wordt bewaard.
Als je de plakjes appel in een plastic bakje of zakje bewaart, zodat het resterende vocht niet kan verdampen, drogen de plakjes snel uit en worden ze bruin.
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
Zuurstof in de lucht kan ervoor zorgen dat gesneden fruit bruin wordt, een proces dat enzymatische bruining wordt genoemd (een oxidatiereactie). Fenolen en het enzym fenolase bevinden zich in de cellen van de appel, en wanneer deze worden blootgesteld aan zuurstof in de lucht, bijvoorbeeld door het snijden, veroorzaakt de zuurstof een reactie.
Week met Ball Fruit-Fresh ® : Meng 1 theelepel Fruit-Fresh in 1 kopje water. Voeg 3 appelschijfjes toe en week ze 5 minuten . Bewaar in een plastic zakje in de koelkast. Het resultaat is geen verandering in smaak en heel weinig bruining.
De meeste vruchten blijven ongeveer vijf dagen goed nadat ze zijn gesneden (sommige groenten een paar dagen langer), zolang u zich aan een paar regels houdt: bewaar ze in een luchtdichte verpakking en bewaar gesneden producten altijd in de koelkast. Vruchten zoals appels, peren, bananen en avocado's zijn niet de beste kandidaten om van tevoren te snijden, omdat ze bruin worden ...
Meloenen (cantaloupe, honingdauwmeloen, watermeloen), mango's en ananas : Deze kunnen allemaal 3 tot 4 dagen van tevoren worden gesneden en in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.