Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
Bevroren fruit kan je ongeveer 8-12 maanden bewaren. Vries het fruit nadat het ontdooit is niet nogmaals in, maar gebruik het meteen.
Bananen invriezen
Bananen invriezen is de perfecte manier om ze veel langer te bewaren. Je kunt bananen heel gemakkelijk invriezen, je hoeft ze alleen maar te schillen en in stukjes van enkele centimeters te snijden en ze als individuele bananen in zakken te doen.
Ik ben niet echt dol op banaan, maar bevroren uit de diepvries vind ik ze heerlijk! Het smaakt dan bijna als roomijs. Je moet de banaan wel opeten als ze nog bevroren zijn, anders wordt het een papperige bedoeling. Deze snack is ideaal om overrijpe bananen te verwerken.
Laat de banaan een paar uur op kamertemperatuur ontdooien en onthoud dat je alle vloeistof die tijdens het ontdooien naar buiten komt, evenals het vruchtvlees kunt gebruiken, zowel bij het koken als voor een smoothie.
Ontdooien: Haal de bevroren bananen uit de vriezer en laat ze 2 uur ontdooien op kamertemperatuur, of een nacht in de koelkast . Je kunt ze ook ontdooien in je magnetron op 50% vermogen. De tijd varieert afhankelijk van je magnetron, maar voor 4-5 bananen duurt dit waarschijnlijk ongeveer 3 minuten.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Schil je bananen en leg ze op een dienblad en in de vriezer, en vries ze in tot ze stevig zijn. Doe ze dan in een gelabelde hersluitbare diepvrieszak, zorg ervoor dat je alle overtollige lucht verwijdert voordat je ze afsluit . Bevroren bananen kun je het beste binnen zes maanden gebruiken.
Wanneer je de banaan uit de vriezer haalt, begint de amylase die tijdens het invriesproces vrijkomt, het zetmeel dat tijdens het invriesproces vrijkomt, om te zetten in suiker . Hierdoor smaakt de ontdooide bevroren banaan zoeter op de tong (via Fine Dining Lovers).
Bevroren fruit vergeleken met het gewone verse fruit zal dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten . Je zoekt waarschijnlijk een hele banaan op, terwijl de portie bevroren banaan misschien maar een halve banaan is. Vergelijk de portiegrootte en dat zou moeten helpen.
Je kunt bananen in de schil invriezen als je haast hebt , maar ze zijn makkelijker te gebruiken als je ze eerst pelt: verwijder de schil en vries ze in hun geheel in een hersluitbare zak in, of snijd ze in plakjes, vries ze in een enkele laag in op een bakplaat en doe ze vervolgens in een zak.
Overrijpe bananen zijn veel smeuïger en zoeter van smaak. Daarom zijn ze erg geschikt om in bakrecepten te verwerken. Dit luchtige bananenbrood is makkelijk om te maken en lekker als ontbijt, snack of tussendoortje.
Bevroren fruit
Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken. Bovendien is het makkelijk, want je kunt altijd een zakje in je diepvriezer bewaren. Probeer kokosnoot of mango om je smoothie extra smeuïg te maken.
Als je hele bananen invriest, worden de schillen bruin na verloop van tijd in de vriezer. Dit is prima en heeft geen invloed op de smaak van het fruit. Als je bevroren bananenschijfjes, -stukjes of -puree echter bruin worden, is de container of zak niet luchtdicht .
Als je ze in de koelkast legt, blijven volledig rijpe bananen 5 tot 7 dagen houdbaar.
Invriezen kan ook, maar na het ontdooien verandert de textuur. Je gebruikt de ontdooide kiwi's dan ook best voor verwerking in bijvoorbeeld smoothies of ijsjes. Heb je heerlijke kiwi's gekocht maar zijn ze nog niet rijp genoeg? Stop ze dan in een papieren zak samen met bananen, appels of peren.
Het enige nadeel van bananen is dat ze niet lang houdbaar zijn. Het snel invriezen van bananen blijkt echter alle voedingsstoffen te behouden en de bananen vers te houden .
Om zeker te zijn, controleer je de consistentie als je ze uit de vriezer haalt. Als ze zacht zijn en lekken , betekent dit dat ze waarschijnlijk bedorven zijn, vooral als de binnenkant donker is.
" Door fruit te snijden, kun je de sappigheid en smaken van die vruchten met een dikke schil proeven — zowel eetbaar als niet-eetbaar," begint Shapiro. Een gevoel van beloning kan sneller optreden vanwege de grotere en directere blootstelling aan de sappigheid van een bepaald fruit.
Schil de bananen en snijd ze in ½ inch dikke rondjes en leg ze in een enkele laag op de voorbereide bakplaat. Vries ze in tot ze stevig zijn, of ongeveer 1 uur. Haal ze van de bakplaat en doe ze in een diepvriesbestendige zak of diepvriesbestendige luchtdichte container. Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.
Bananen die al rijp zijn kunt u het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren. De koelkast is voor deze exemplaren een goede plek. Leg ze onderin in de groentelade, dan houdt u ze nog enige tijd goed. De wat groenere exemplaren bewaart u het beste op kamertemperatuur, dan rijpen ze verder.
Door je onrijpe bananen op een warme plek te zetten, zullen ze zeker sneller rijpen – op een vensterbank in de zon zou perfect zijn, of bovenop een koelkast, naar achteren, waar de warmtewisselingsradiator zich bevindt.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.