Bewaar het restje eten in de koelkast op 4 °C. Of vries het in. Je kunt de ingevroren restjes ontdooien in de koelkast, of in de magnetron met de ontdooistand.
Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt terwijl de binnenkant nog bevroren is. Er is geen exacte tijd te geven voor hoelang iets moet ontdooien.
En dan … opwarmen
Zorg ervoor dat voedsel dat ingevroren geweest is, steeds goed tot in de kern verwarmd wordt – of dat nu gewoon in de pan, in de oven of in de microgolfoven is. Een kerntemperatuur van 60°C is veilig volgens het FAVV – dit kun je meten met je keukenthermometer.
Bieten. Hetzelfde nitrietverhaal vind je bij bieten, maar da's geen reden om ze nooit meer te eten, natuurlijk! Zolang je ze niet opnieuw opwarmt, is er niets aan de hand. En als je ten volle wilt profiteren van de vitaminen in bietjes, kan je ze ook nog altijd verwerken in koude bereidingen zoals smoothies en slaatjes ...
Maar deze zelfde gewilde voordelen van bieten kunnen een oorzaak van schade zijn. Wanneer ze continu worden verhit en opnieuw worden verhit zonder correct te worden gekoeld, kunnen nitraten worden omgezet in nitrieten, die kunnen worden omgezet in nitrosaminen, die kankerverwekkend kunnen zijn .
Reken bij zomerbieten op 25 minuten koken, maar bij winterbieten op wel 1 – 2 uur. Wist je dat je bieten ook heel goed in parten gesneden in de oven kunt roosteren op 200 graden? De zoete smaak komt dan nog veel beter naar voren. Afhankelijk van de soort duurt het roosteren 30 – 60 minuten.
Bieten kunnen tot dit punt 1 dag van tevoren worden bereid en gekoeld, afgedekt. Doe de bieten in een ovenschaal en dek af met folie. Verlaag de temperatuur tot 375°F. en verwarm de bieten opnieuw tot ze helemaal warm zijn, ongeveer 20 minuten .
Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos, want bietjes laten zich heel goed lenen voor groene kruiden. Denk aan dille, marjolein en koriander. Ook naast groene kruiden bij bietjes kun je eindeloos variëren: knoflook en tijm is een heerlijke smaakcombinatie.
Conclusie. Rauwe bieten en gekookte bieten zijn erg gezond. Ze bevatten zeer weinig calorieën, maar tegelijkertijd wel veel voedingsvezels. Ook zitten ze boordevol vitamines en mineralen.
Omdat het nitraatgehalte in bieten echter vrij hoog is, kan het vergiftiging veroorzaken als het met bieten en melk wordt gemengd . Moeders moeten ook letten op tekenen van nitraatvergiftiging bij kinderen, zoals paarsblauwe expressie voor snelle noodgevallen.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Bieten bevatten FODMAPs in de vorm van fructanen, wat korte-keten koolhydraten zijn die uw darmbacteriën voeden . FODMAPs kunnen onaangename spijsverteringsklachten veroorzaken bij gevoelige personen, zoals personen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS).
Maar het eten van grote hoeveelheden GOS en fructanen kan resulteren in symptomen zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree, overmatig gas voor ongeveer 30% van de mensen met IBD . Als u deze symptomen ervaart, bent u niet de enige. De hoeveelheid GOS en fructanen in rode bieten varieert afhankelijk van de kook- en bereidingsmethode.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Daarnaast zitten ze boordevol vezels en vitamine A, B, C, Bètacaroteen en foliumzuur. Het drinken van rode bietenthee is goed voor je maag en darmen. Het werkt detoxend (ontgiftend) en kan ondersteunen bij vermoeidheid, bloedarmoede en somberheid.
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
Uit onderzoek is een aantal gezondheidsvoordelen gebleken die toe te kennen zijn aan het eten of drinken van rode bieten: De groente werkt ontstekingsremmend. Rode biet draagt bij aan het ontgiften van je lichaam. De betanine in rode bieten ondersteunt de behandeling tegen kanker.
Kun je elke dag bieten eten? Het is altijd het beste om een gevarieerd dieet te volgen. Het eten van een kleine hoeveelheid bieten elke dag zal waarschijnlijk geen kwaad kunnen , maar een hoge inname kan leiden tot een lage bloeddruk, rode of zwarte urine en ontlasting, en spijsverteringsproblemen voor iedereen die gevoelig is voor de voedingsstoffen.
Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van rode bietenextract gedurende 2 weken het totale cholesterol, low-density lipoproteïne (LDL of "slechte") cholesterol en triglyceriden kan verlagen bij mensen met hartziekten . Hoge bloeddruk. Het drinken van bietensap kan de bloeddruk verlagen bij sommige mensen.
Bieten helpen om de bloeddruk laag te houden
Dit effect bleek met name van toepassing op de systolische bloeddruk, ofwel bovendruk. Ook waren rauwe bieten beter dan gekookte bieten. Onderzoekers veronderstellen dat het bloeddrukverlagende effect van bieten te maken heeft met de hoge concentratie nitraten in de groente.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.