Eieren in de koelkast: langer vers De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Verzamel of pluk eieren twee tot drie keer per dag . Gooi eieren met gebroken of gebarsten schalen weg. Maak schalen schoon met een droge reinigingsmethode zoals fijn schuurpapier, een borstel of schuurlinnen. Gebruik geen vodden of sponzen om de eieren te schrobben.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Bewaar eieren altijd in hun doos
Dit ziet er misschien mooi uit, maar we raden aan om je eieren altijd in hun originele doos te bewaren. Waarom? Ten eerste beschermt de doos de eieren en voorkomt dat ze sterke geuren en smaken van andere voedingsmiddelen in je koelkast absorberen via de duizenden kleine poriën in de eierschaal.
Met de eierhouder kunt u zoveel eieren als u nodig hebt uit de koelkast halen zonder de in de winkel gekochte container doormidden te snijden of te veel te betalen voor een kleine 6-pack eieren uit de winkel . Dit is vooral handig als u eieren in bulk koopt en ze anders niet in uw koelbox kunt vervoeren.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Op een dag sprak ik er met een boer over en hij zei dat je eieren nooit in de koelkast moet bewaren. De reden hiervoor is dat de vochtigheid in de koelkast het schaalmembraan aantast, waardoor de bacteriën die zich aan de buitenkant van bijna elk ei bevinden, het ei kunnen binnendringen .
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Hoe lang kun je eieren bewaren? Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum.
Eierschalen kunnen besmet raken met Salmonella en andere ziektekiemen via de uitwerpselen van pluimvee of de plek waar ze worden gelegd .
Als je een rommelig nest hebt met direct contact tussen ontlasting en schaal, zal je ei bacteriën herbergen, ongeacht de bloeistatus . De meer open schaalporiën op bloeiloze eieren zullen resulteren in zowel snellere veroudering van de eieren als een significante toename van het risico op infectie.
Iemand vertelde me onlangs dat hij geloofde dat de kippenpoep op de verse eieren van hun boerderij hun eieren vers hield. Ik verzekerde hen dat kippenmest een gezondheidsrisico kan zijn . Salmonella en Campylobacter worden door gezonde kippen overgedragen. Deze ziektes worden doorgaans niet door de levende kip aan mensen doorgegeven.
Eieren verwerken in Europa
Ten eerste vaccineren verschillende landen in Europa kippen vooraf tegen salmonella . Bovendien worden eieren niet gewassen zoals in de Verenigde Staten, dus de cuticula blijft op de schaal zitten. Hierdoor kunnen eieren op kamertemperatuur worden bewaard in plaats van dat ze in de koelkast moeten.
Je kan ook eieren invriezen. Verse eieren haal je hiervoor best wel uit hun schaal, want die zou kunnen breken bij vriestemperaturen. Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren.
Eieren bezitten een luchtkamer aan de stompe kant. Door de eieren met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.
In de meeste Europese en Aziatische landen worden eieren niet gewassen of gekoeld, legt Slentz uit. Dit betekent dat ze een natuurlijke beschermlaag behouden, de cuticula, die bacteriegroei voorkomt . Omdat deze laag intact blijft, hoeven eieren in andere landen niet in de koelkast.
Gekoelde eieren mogen niet langer dan 2 uur buiten de koelkast blijven . Bacteriën in of op een ei kunnen zich snel vermenigvuldigen bij kamertemperatuur, en een koud ei dat buiten de koelkast blijft staan, kan gaan zweten, waardoor de potentiële beweging en groei van bacteriën toeneemt.
Eieren koelen of op een koele plek bewaren is een van de meest voorkomende manieren om de houdbaarheid van verse eieren te verlengen. Verse eieren die in een doos worden bewaard en op de koelste plank in de koelkast worden bewaard, blijven tot 5 weken goed. Ze kunnen langer meegaan als de luchtvochtigheid hoog is om te veel verdamping te voorkomen.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
De doos voorkomt dat de eieren geuren of smaken van andere voedingsmiddelen overnemen en helpt vochtverlies te voorkomen . Rauwe eieren die uit hun schaal zijn gehaald, moeten in een goed afgesloten bak in de koelkast worden bewaard.
Temperatuurinstellingen
Het optimale koelkasttemperatuurbereik voor het bewaren van vers voedsel ligt tussen 38 - 40 graden Fahrenheit . Als uw voedsel bevriest, is het mogelijk dat de temperatuurinstelling van uw koelkast per ongeluk te laag is ingesteld. Dit is een veelvoorkomend probleem dat ertoe kan leiden dat uw koelkast voedsel bevriest.
Gooi het in de winkel gekochte karton niet weg.
Ongeacht hoe dol u bent op die schattige keramische eierdozen of hoe graag u de plastic eierhouder in uw koelkast wilt gebruiken, is het bewaren van uw eieren in de piepschuim- of kartonnen verpakking waarin u ze hebt gekocht de beste optie.
Onderzoekers telden het aantal beschadigde eieren in elke doos na 15 minuten, 75 minuten en 180 minuten gesimuleerde reis. De resultaten toonden aan dat gegoten pulp-eierdozen de minste breuk (7,31%) hadden na de impact van de reis, terwijl schuim-eierdozen een breukpercentage van 8,61% hadden.
Kleine hardware organiseren
Gebruik eierdozen om schroeven, spijkers, bouten en andere kleine hardware-items georganiseerd te houden tijdens klusprojecten. De individuele cups zorgen voor een perfecte scheiding en u kunt elk compartiment eenvoudig labelen. Deze methode is handig bij het demonteren van apparaten of meubels.