Het is belangrijk om de pasta in een luchtdichte zak of bewaardoos te bewaren om uitdroging te voorkomen. Men kan verse pasta ook invriezen, maar die kan dan een beetje aan elkaar kleven. Daarom kunnen kleine porties ingevroren worden om te vermijden dat de pasta een te groot blok vormt na het invriezen.
Zelfgemaakte en verse pasta kun je afgedekt 24 uur in de koelkast en tot maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat de pasta voor gebruik niet ontdooien, maar kook een halve minuut extra. Reeds bereide pasta kun je afgedekt in de koelkast 2 dagen bewaren en tot maximaal 3 maanden in de diepvries.
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Het beste resultaat krijg je door de pasta samen met de saus in te vriezen. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat je een complete maaltijd hebt als je het weer ontdooit.
Verse pasta invriezen (tot 8 maanden bewaren) Ook al is het invriezen van pasta niet erg gewoon in Italië, waar altijd verse pasta wordt gemaakt en gekocht, toch is het een goede optie. Net als het invriezen van opgerolde en gesneden pasta, kun je ook een stuk deeg voor later invriezen.
Ja, je kunt zowel gekookte als verse pasta invriezen. Verse pasta invriezen vereist dat je de pasta eerst lichtjes laat drogen voordat je het in luchtdichte zakken of bakjes doet.
Om pasta meerdere maanden vers te houden, kiest u voor de vriezermethode . Zelfs als u verse pasta langer dan een dag wilt bewaren, kunt u deze beter invriezen dan in de koelkast bewaren. Als u de pasta te lang in de koelkast laat staan, kan de vochtigheid de smaak en textuur veranderen of de groei van bacteriën bevorderen.
Ja, je kunt gevulde schelpen of soortgelijke pasta invriezen voor later gebruik . Om ze te ontdooien, doe je ze gewoon uit de vriezer in de koelkast en laat je ze een nacht ontdooien. Als ze eenmaal ontdooid zijn, kun je ze koken zoals je normaal zou doen, volgens de originele receptinstructies.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Verse pasta is ook goed in te vriezen. Doe de bevroren pasta dan direct in het kokend water en verleng de kooktijd met een minuut. Laat het zeker niet ontdooien voordat je het gaat koken, dan blijft er niets over van je verse pasta.
Om versgevroren pasta te ontdooien, laat u deze 24 uur in de koelkast in de originele verpakking liggen . Eenmaal ontdooid, is verse pasta 16 tot 21 dagen houdbaar.
Verpak de pasta na het invriezen in diepvriesbestendige containers om te bewaren. Voor de beste textuur en smaak raden we aan om de pasta niet langer dan een maand in te vriezen. Als u de pasta uit de diepvries kookt, ontdooi hem dan niet. Volg de normale kookinstructies voor het type pasta dat u hebt en voeg slechts 30-60 seconden extra kooktijd toe.
Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
U kunt de pasta ook in een luchtdichte container doen. Laat de pasta op kamertemperatuur staan als u hem binnen 1-2 uur kookt of bewaar hem in de koelkast tot u hem gaat koken, tot 12 uur. Het is het beste om zelfgemaakte pasta op dezelfde dag te koken, anders kan hij oxideren, verkleuren en aan elkaar plakken als hij langer dan 24 uur wordt gekoeld .
Gekookte pasta invriezen, zoals spaghetti, fusilli of penne, gaat heel makkelijk en blijft zo lekker lang houdbaar.
Is het beter om pasta in glazen of plastic bewaarcontainers te decanteren? Hoewel pasta duurzaam is en zowel ongeopend als geopend lang houdbaar is vanwege het zeer lage vochtgehalte, raden we u aan om luchtdichte glazen containers te gebruiken als u zich zorgen maakt over externe factoren die de kwaliteit beïnvloeden.
Vacuüm verpakken, mylar zakken met zuurstofabsorbers en zelfs ziplock zakken kunnen de truc doen . Vergeet niet dat het doel is om vocht en lucht buiten te houden om je pasta zo lang mogelijk vers te houden.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Of doe de bevroren pasta direct in kokend water of een sudderende pastasaus . De ontdooi- en opwarmtijd is afhankelijk van de hoeveelheid pasta die u gebruikt, maar 1 tot 2 minuten is meestal alles wat u nodig hebt om pasta op de gewenste temperatuur te brengen.
Je kunt nog steeds heerlijke opgewarmde pasta maken . Om de perfecte smaak en textuur te krijgen, gooi je de pasta in een magnetronbestendige schaal en voeg je een paar druppels water of saus toe. Dit voorkomt dat de pasta aan elkaar plakt en uitdroogt.
Tips voor het invriezen van pasta:
Plaats in de vriezer. Voor eenpersoons porties pasta, verdeel ongeveer ½ kopje gekookte pasta per keer op een bakplaat. Vries het ongeveer 15-20 minuten in totdat het hard genoeg is om op te pakken en de trossen niet uit elkaar vallen. Eenmaal bevroren, doe het in diepvriesbestendige plastic zakken of bakjes.
Verse pasta kan nog enkele dagen na opening bewaard worden in de koelkast. Men gebruikt best een luchtdichte zak om uitdroging te voorkomen. Om pasta's langer te bewaren, kunnen ze worden ingevroren, maar het is belangrijk om dat in kleine porties te doen om te vermijden dat ze aan elkaar gaan kleven.
Het is niet aan te raden. De gekookte pasta gaat nog extra vocht opnemen en bij het ontdooien wordt al het vocht opgeslorpt, waardoor je dikke waterachtige pasta krijgt.
Geniet van de wonderlijke smaken van mijn vullingen zoals we dat in Italië doen: gooi er gesmolten boter of extra vergine olijfolie in en bedek met Parmigiano Reggiano. Als het bevroren is, ontdooi het dan niet; kook nog 1 minuut . Volg de kookinstructies om ervoor te zorgen dat het product een temperatuur van 160°F bereikt.