Uien zijn een natuurlijk smaakbommetje die een milde pikante smaak toevoegen aan je eten. Met 45 kilocalorieën per portie bevatten ze daarnaast ook amper vet en zijn ze een bron van vitamine C, zwavelverbindingen die ontgiftend werken voor de lever.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Uien zijn écht ultragezond en ze geven veel smaak aan je eten. Eet ze gerust elke dag.
Vette vleeswaren: paté, salami, vleessalade, hespenworst… Gekookte, gestoomde, gepocheerde vis (vers of diepvries) zalm, kabeljauw, heilbot, makreel, pladijs, tong, schar,… Bereidingsvet: kleine portie margarine Frituurvet, reuzel Smeervet: kleine portie minarine Mayonaise, tartaar, bearnaise…
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Als je te weinig cholesterol binnenkrijgt, zal je lever dat tekort zelf aanvullen. Maar dat proces werkt ook in de omgekeerde richting: wanneer je eieren of andere cholesterolrijke producten eet, zal je lever zelf minder cholesterol aanmaken.
Leververvetting is in de meeste gevallen om te keren door veranderingen in leefstijl: meer bewegen, gezonde voeding en een gezond gewicht. Als langdurig alcoholgebruik heeft geleid tot de leververvetting, dan moet er bij voorkeur helemaal gestopt worden met alcohol of in elk geval drastisch geminderd.
Ze bevatten veel mineralen (kalium, fosfor, ijzer en calcium), vitamine B6, B11 en C. Opvallend is vooral hun hoge hoeveelheid polyfenolen of antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen celschade en een positieve invloed hebben op het hart en de bloedvaten.
Uien en knoflook
Vooral bij rauw gebruik hebben knoflook en uien dankzij hun specifieke stoffen een ontstekingsremmende werking. Regelmatig uien eten verlaagt bovendien zowel het vetgehalte in het bloed als de bloeddruk.
In uien zitten onder meer de vitamines B2, B6, B11 en C. En bepaalde mineralen, zoals kalium, calcium en fosfor. Daarnaast bevatten uien het antioxidant quercetine, dat ook in thee, appels, druiven, broccoli en rode wijn zit. Deze stof vermindert mogelijk ontstekingen in de bloedvaten.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet. Met onderzoek van je bloed is wel te zien dat de lever niet goed werkt.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Overbelasting van de lever komt veel voor. Opgekropte, onverwerkte emoties en een ongezonde levensstijl zetten de lever stevig onder druk. En dat terwijl de lever al ruim 200 functies in het lichaam te vervullen heeft als opslag-, productie-, regulatie-, stofwisselings- en filterorgaan.
Je huisarts kan daarna deze onderzoeken doen om te weten of je een vetlever hebt: aan je lever voelen: die kan groot of pijnlijk zijn. extra bloedonderzoek: dit is om te kijken of er iets anders is dan een leverprobleem. een echo van de lever laten maken: daarop is dan te zien of er veel vet in de levercellen zit.
Ze zitten boordevol vezels en gezonde bioactieve stoffen. En met 2 uien per persoon zit je al aan de helft van wat je op een dag nodig hebt aan groenten. Twee uien per persoon is een makkie, zeker als je ze de hoofdrol geeft. In uiensoep, uiensaus, uienquiche, of die heerlijke Zweedse ovenschotel van aardappel en ui.
Het kan de temperatuur helpen reguleren en je voeten lekker warm houden. Een ander voordeel van het plaatsen van een ui in je sok is het vermogen om onaangename geurtjes te verminderen. Uien hebben natuurlijke antibacteriële eigenschappen die geurveroorzakende bacteriën kunnen bestrijden.
Uien geven niet alleen je eten meer smaak, ze zijn ook een echt wondermiddeltje als je ziek bent. Ze stonden reeds bij de oude Grieken gekend als redmiddel bij griep en verkoudheid. In de traditionele Chinese geneeskunde worden uien gebruikt om keelontsteking te bestrijden.
Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en lightproducten kun je last krijgen van winderigheid. Sommige koolhydraten uit onder andere peulvruchten, groenten en fruit worden niet volledig verteerd en komen onveranderd in de dikke darm terecht.
Zijn uien gevaarlijk voor de ogen? Uien, en ook andere alliums, zijn heel gezonde voedingsmiddelen, rijk aan voedingsstoffen, die de ogen helpen goed te functioneren. Het eten van knoflook, prei, sjalotten en uien is daarom dus goed voor de ogen.
Bijna geen hartig gerecht is compleet zonder een paar gesnipperde uien. Maar de smakelijke groenten zijn niet alleen bijzonder smaakvol, ze zijn ook enorm gezond, waarbij rode uien iets gezonder zijn dan witte uien.
Als de lever minder goed werkt kunt u de volgende klachten krijgen: algehele zwakte en vermoeidheid. verminderde eetlust en gewichtsverlies. verlies van spiermassa, daardoor dunnere armen en benen.
2. Drink voldoende water. Drink voldoende water of andere hydraterende drankjes om giftige stoffen uit je lever te spoelen. Wanneer je vaker water drinkt, blijf je gehydrateerd en vloeien de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam.