Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces. Het eten van tomaten kan bovendien ook de stoelgang gezond houden en constipatie voorkomen door de hoeveelheid vocht en vezels die ze bevatten.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Overconsumptie van tomaten kan leiden tot lycopenodermie, een aandoening die wordt veroorzaakt door een teveel aan lycopeen in het bloed . Dit kan resulteren in een doffe en doffe huid. Let wel, lycopeen is een goede antioxidant die aanwezig is in tomaten, maar de hoeveelheid ervan moet worden beperkt tot 75 mg per dag.
Ze bieden veel gezondheidsvoordelen. Echter, een overmatige inname van tomaten kan bijwerkingen veroorzaken zoals zure reflux of brandend maagzuur, allergieën en infecties, nierproblemen, prikkelbare darmsyndroom, diarree, urinewegproblemen en ademhalingsproblemen .
De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Tomaten bevatten veel lycopeen, een natuurlijk antioxidant die huidbeschadiging door UV stralen verminderd. En dat is niet het enige, want lycopeen staat ook bekend om het beter stimuleren van de bloedsomloop en het verlagen van de cholesterol.
Tomaten: verhitten
Lycopeen staat bekend als een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Er zijn zelfs tomaten, de San Marzano tomaten, waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat ze het risico op bepaalde kankers en op hart- en vaatziekten verkleinen.
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Lycopeen is een antioxidant: het bestrijdt moleculen die vrije radicalen worden genoemd en die uw cellen kunnen beschadigen en uw immuunsysteem kunnen aantasten. Daarom kunnen voedingsmiddelen met veel lycopeen, zoals tomaten, de kans op long-, maag- of prostaatkanker verkleinen .
De kern van de zaak
Tomaten zijn sappig en zoet, zitten vol antioxidanten en kunnen helpen bij het bestrijden van verschillende ziektes. Ze bevatten vooral veel lycopeen, een plantaardige verbinding die in verband wordt gebracht met een betere gezondheid van het hart, kankerpreventie en bescherming tegen zonnebrand . Tomaten kunnen een waardevol onderdeel zijn van een gezond dieet.
Tomaat kan altijd
Het mooie is dat je met een flinke tomaat al bijna een kwart binnen hebt van wat je volgens onze PuurGezond richtlijnen per dag aan groenten nodig hebt (300-400 gram).
Voedingsmiddelen – Voedingsmiddelen met een hoog zuurgehalte zoals aardbeien, tomaten, ananas en citroenen kunnen aften veroorzaken . Zure snoepjes zijn ook een veelvoorkomende boosdoener. Tandheelkundige hulpmiddelen – Beugels of slecht passende kunstgebitten kunnen ook aften veroorzaken, omdat het de kans op irritatie in uw mond vergroot.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Zowel tomatine als solanine zijn giftige stoffen. Het is daarom niet verstandig om groene tomaten in grote hoeveelheden te eten. Een vergiftiging met solanine kan namelijk zorgen voor akelige symptomen zoals koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid en lusteloosheid.
Ze bevatten vitamine A, C en antioxidanten, die de huid kunnen helpen opfleuren, tekenen van veroudering kunnen verminderen en een gezonde teint kunnen bevorderen . Tomatenpulp of -sap kan worden aangebracht als gezichtsmasker om de huidtextuur te verbeteren, acne en vlekken te verminderen en de huidtint te egaliseren.
Een doffe en oneffen teint is een veelvoorkomend obstakel als je op zoek bent naar een antwoord op de vraag hoe je een stralende huid krijgt. Maar zie, tomaten kunnen je helpen de huid van je dromen te krijgen. Tomaten bevatten vitamine C, vitamine E en bètacaroteen — die allemaal de huid lichter, helderder maken en de natuurlijke kleur van de huid onthullen .
Hier zijn enkele van de krachtige anti-aging voordelen van lycopeen. Zon is een belangrijke factor als het gaat om huidschade, vroegtijdige veroudering van de huid en een verhoogd risico op huidkanker. We weten dat we onze huid moeten beschermen met kleding en zonnebrandcrème, maar de lycopeen in tomaten kan helpen uw huid van binnenuit te beschermen .