Broccoli is vooral rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen, de voorloper van vitamine A. Als onderdeel van een gezond voedingspatroon werkt broccoli preventief tegen hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. Door broccoli te stomen bewaar je meer voedingsstoffen dan bij het koken.
HOEVEEL PER DAG? Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
BroccoliBroccoli bevat heel veel gezonde eigenschappen, er is alleen een grote maar: je kan er ontzettend opgeblazen van raken, met alle buikpijn van dien. SpruitjesHier geldt hetzelfde als bij broccoli: niet ongezond, maar ook niet fijn voor je buik. Door raffinose en sulfaten kun je van deze groente winderig worden.
Het lijkt erop dat 80 gram broccoli per dag genoeg is voor meetbare positieve effecten op ons lichaam. Weinig mensen zullen elke dag broccoli eten, maar wanneer deze groente twee keer per week op het menu staat, zal deze hoeveelheid toch gehaald worden.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
In de stronk van broccoli zit een stof genaamd 'ulforafaan', deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.
Door broccoli te eten, raakt je darmflora in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden met de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Specifiek kan het eten van broccoli 1-2 keer per week het risico op totale sterfte met 32-43% verminderen. Bovendien was de frequentie van broccoli-inname negatief gecorreleerd met cardiovasculaire mortaliteit en kankermortaliteit.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Broccoli is een groente die rijk is aan voedingsstoffen en die uw gezondheid op verschillende manieren kan verbeteren. Het vermindert bijvoorbeeld ontstekingen, verbetert de bloedsuikerspiegel, versterkt de immuniteit en bevordert de gezondheid van het hart .
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel: deze verlagen namelijk de LDL-waarde verlagen. Dezelfde vezels zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd blijft en dit helpt je om op een goed gewicht te komen en te blijven.
500 gram is zeker niet te veel . Als je meer dan 2 kilo per dag eet, is het een heel ander verhaal. Broccoli is erg gezond: het bevat enorm veel vitamines en de sulforafaan in broccoli zou alvleesklierkanker en huidkanker kunnen verminderen.
Broccolispruiten zijn niet gevaarlijk om te eten; vermijd ze echter als ze beschimmeld zijn. Probeer dagelijks tot ½ kopje broccolispruiten te eten .
Het is nu bekend dat broccoli de gezondheid van de darmen verbetert ; nieuw onderzoek heeft een mogelijk moleculair mechanisme onthuld dat deze bescherming verklaart. Goed nieuws voor broccoliliefhebbers.
Maar wist je dat deze groene superheld ook wonderen doet voor je huid en haar? In broccoli vind je o.a. de vitamines A, E, C en zink terug. De vitamines C en E beschermen onze cellen tegen oxidatieve stress, wat vroegtijdige huidveroudering tegengaat.
Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in de weefsels van jouw lichaam verminderen. Er wordt getheoretiseerd dat meerdere verbindingen synergetisch werken om dit effect te ondersteunen, hoewel sommige ook individueel lijken te werken.
Spinazie en andere bladgroenten
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren.
Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics onthulde dat het eten van broccoli kan helpen visceraal vet te verminderen , dat zich ophoopt rond de buik. Door broccoli te verwerken in gerechten zoals roerbakgerechten, salades of soepen kunt u profiteren van de vetverbrandende eigenschappen.
Broccoli is, net als andere niet-zetmeelrijke groenten, gunstig voor gewichtsbeheersing omdat het weinig calorieën bevat en rijk is aan vezels . De vezels en het watergehalte van broccoli kunnen u helpen langer vol te blijven door de vertraagde spijsvertering, en het toevoegen van broccoli aan uw dieet kan helpen om calorierijker en ultrabewerkt voedsel te verdringen.
De bladeren en stengels van broccoli zijn erg voedzaam, maar de bloemetjes hebben een nog hogere concentratie voedingsstoffen en fytochemicaliën. Rauwe broccoli bevat meer vitamine C dan gekookte broccoli , maar gekookte broccoli maakt de carotenoïden beter beschikbaar voor het lichaam. Dus geniet van broccoli, gekookt of rauw, maar zorg ervoor dat je het vaak eet.
Sommige mensen geven de voorkeur aan broccoliroosjes, maar je kunt ook de bladeren en stengels eten. De stengel bevat de meeste vezels, terwijl broccolibladeren de meeste celbeschermende antioxidanten, vitamine E en K en calcium bevatten.
Per dag wordt geadviseerd om 30 à 40 gram voedingsvezels binnen te krijgen. Havermout, of andere vezelrijke voeding zoals, sperziebonen, broccoli, bloemkool, pompoen en fruit, zoals bananen helpen bij het bevorderen van jouw stoelgang. Ook noten en zaden, zoals chiazaad en lijnzaad bevatten veel vezels.