Vereisten aan aardappelen bewaren Wanneer aardappelen nat worden kunnen ze gaan rotten en zijn ze niet meer eetbaar. Daarnaast is het belangrijk dat de aardappelen donker liggen. Als ze te veel licht krijgen worden ze groen. Groene aardappelen zijn niet lekker (en gezond) om te eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest. Op verpakkingen ongeschilde aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.
De aardappelen kunnen het beste bewaard worden op een koele en donkere plaats. Hier kunnen ze wel enkele weken bewaard blijven. Bewaar ze niet te lang, want dan kunnen uitlopers (spruiten) ontstaan. Hierdoor worden de aardappelen taai en loopt het vitamine C-gehalte sterk terug.
Uw aardappelen zijn niet meer te eten als ze erg groen zijn, rot zijn of een ander ziektebeeld vertonen. Vaak gaat dit gepaard met een stinklucht. Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.
Op de stengel zijn de vlekken vaak gestrekt, grijsbruin tot zwart van kleur, en kunnen ze heel de stengel omcirkelen. Deze vlekken worden meestal gevonden op bladoksels en de apex van de stengel.
De verpakking kan opbollen omdat er een beschermend luchtmengsel in het zakje is gedaan. Dat is niet gevaarlijk of schadelijk, het houdt juist de groente langer vers.
Is het veilig om aardappelschillen te eten? Voedingscentrum: 'In principe maakt het niet uit of je aardappelen met of zonder schil eet. Beide is veilig. Wel is het goed om de aardappels te wassen voor je ze gaat koken, bakken of bereiden in de oven.
Dat zijn stootplekken. Ze ontstaan als gevolg van een onvoorzichtige behandeling tijdens het rooien, vervoeren of verwerken van de knollen. Blauwe plekken zijn niet schadelijk voor de gezondheid, en beïnvloeden de smaak niet.
Indien te warm en te lang bewaard: de knollen krijgen uitlopers of spruiten die de aardappel taai maken en het vitaminegehalte in de aardappel verlagen. Indien te vochtig bewaard: meer schimmelvorming en rotting. Indien in te veel licht bewaard: meer vorming van solanine en uitlopers.
Om zeer diverse redenen kunnen aardappelen sneller over hun houdbaarheidsdatum raken. Ongunstig voor de kwaliteit van de aardappel zijn de volgende omstandigheden: Daglicht: Hierdoor ontstaan nieuwe spruiten en blijven de aardappelen niet zo glad en effen op de schil zoals u dat graag zou zien.
Wanneer aardappelen nat worden kunnen ze gaan rotten en zijn ze niet meer eetbaar. Daarnaast is het belangrijk dat de aardappelen donker liggen. Als ze te veel licht krijgen worden ze groen. Groene aardappelen zijn niet lekker (en gezond) om te eten.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Prik in de aardappel met een vork of mesje. Voel je weerstand? Dan moeten ze nog wat verder koken. Glijdt de aardappel meteen van je mes of vork, dan is hij gaar.
THT: Ten minste Houdbaar Tot
Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of zo'n product nog lekker is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Voor je ze in de oven schuift, kan je de aardappeltjes eerst even kort voorkoken. Prik er na 5 minuten in met een mesje om de gaarheid te testen. Gaat je mes vlot door de buitenkant, maar niet helemaal tot in de kern? Dan zijn je krieltjes voldoende gaar.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Je snijdt de rauwe aardappels rondom in. Hierna kook je ze zoals je gewend bent. Na het koken laat je de aardappels 'schrikken' onder de koele kraan. Vervolgens schuif je de schil van de aardappel met je handen in een handomdraai van de aardappel.
De koelverse verpakte aardappelen hebben een houdbaarheid van ongeveer een week. De houdbaarheidsdatum staat altijd op de verpakking. Na opening van de verpakking wordt aangeraden om de inhoud binnen 1 dag te gebruiken.
Controleer of de verpakking van het product of de rauwe voeding onbeschadigd is. De houdbaarheidsdatum geldt enkel als de verpakking van het product dicht is. Wanneer een verpakking bol staat is het product bedorven.
Aardappels die slap aanvoelen, veel groene plekken hebben, beschimmeld zijn of zuur ruiken kun je beter wegdoen. Deze zijn niet meer goed.
Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
Als schimmel zichtbaar is op je eten, dan is er sprake van bederf. Soms zie je alleen een klein deel van de schimmel, vaak een of meer witte plekjes met een zweem van blauw of groen. Vaak zitten de schimmeldraden dan ook al door de rest van het voedsel.
Snijd de beschimmelde plekken ruim weg (2,5 centimeter). Schimmel is normaal op houdbare producten zoals gedroogde worst of gedroogde ham. Je kan de schimmel op verschillende plekjes eventueel wegsnijden of afborstelen.