Je kunt gewoon een bruine boterham met pindakaas eten als ontbijt, maar probeer ook eens havermoutpap met een lepel pindakaas (of twee). Of voeg het toe aan yoghurt of kwark met granola. Ook smoothies kun je met pindakaas verrijken. Het maakt een ontbijtje meteen zwaarder waardoor je langer vol zit.
Pindakaas kan voor van alles gebruikt worden, van een kamerdeodorant tot een shampoo . Pindakaas is dynamiet in een reeks recepten, van smoothies tot sauzen. Je kunt pindakaas op een sandwich smeren met gelei en fluff, in een cake leggen of het rechtstreeks uit de pot eten met een lepel of een vinger.
Het wordt meestal geserveerd als spread op brood, toast of crackers en gebruikt om sandwiches te maken (met name de peanut butter and jelly sandwich). Het wordt ook gebruikt in een aantal ontbijtgerechten en desserts, zoals granola, smoothies, crêpes, koekjes, brownies of croissants.
Natuurlijk is het ook lekker op een broodje of cracker. Of bereid eens een meer luxe lunch door wat extra beleg te nemen. Een boterham of broodje met pindakaas en plakjes banaan bijvoorbeeld. Of kies de hartige variant belegd met wat schijfjes komkommer.
Bananen, augurken, honing of marshmallows : als je het maar vaak genoeg vraagt, zijn dit allemaal ingrediënten die goed bij pindakaas passen.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Pindakaas is heerlijk als broodbeleg, maar kan ook worden verwerkt in sauzen, dips en als topping op gerechten zoals havermout . We hebben kooktips en recepten gegeven om uw deelnemers te helpen het maximale uit pindakaas te halen!
Ja . Een van de meest succesvolle noodvoedselhulp voor kinderen in door hongersnood getroffen gebieden is een combinatie van melkpoeder en pindakaas. Het is bijna een complete voeding en leidt zeker tot een gezonde gewichtstoename in korte tijd.
Wat als je elke dag pindakaas eet? Zoals we hierboven al noemden, is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor pindakaas. Als jij elke dag lekker geniet van een boterham met pindakaas en hierbij onder de 20 gram blijft, is er niks aan de hand.
Als de pindakaas in de koelkast de houdbaarheidsdatum op de verpakking heeft overschreden, gooi deze dan weg , ongeacht wanneer u deze hebt geopend.
Houdbaarheid pindakaas
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
Rijk, smakelijk en voedzaam, notenboters zoals amandel, cashew, pinda en tahini zijn uitstekende vervangers voor boter bij het bakken en koken . Ze helpen vocht in beslag en deeg vast te houden en geven uw gebakken goederen en andere gerechten een nootachtige smaak.
De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas.
Zeker. Het wordt gebruikt in sommige Aziatische gerechten en een aantal Afrikaanse keukens . Vlees wordt vaak gekookt in of geserveerd met een pittige pindasaus.
Door pindakaas te combineren met toast, warme ontbijtgranen en muffins, kun je de voedingswaarde van die voedingsmiddelen verhogen door eiwitten, goede vetten en vitaminen en mineralen toe te voegen . En er is nog een extra voordeel: je ontbijt smaakt ineens veel beter [1]. Door pindakaas toe te voegen aan je ontbijt, voeg je plantaardige eiwitten toe.
Daarnaast bevatten pinda's antioxidanten zoals resveratrol, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van spierontstekingen na inspanning. Pindakaas op volkorenbrood: Smeer pindakaas op volkorenbrood als een smakelijke en voedzame pre- of post-workout snack.
Pindakaas en melk zijn interessante combinaties die een aangename nootachtige smaak opleveren . Bovendien krijg je alle eiwitten en vitaminen uit de melk, gezonde vetten uit pindakaas en andere voedingsstoffen zoals magnesium, fosfor, foliumzuur en vitamine B6.
Begin met twee sneetjes geroosterd volkorenbrood met zaden. Smeer een dun laagje grove, natuurlijke pindakaas op beide sneetjes. Beleg één kant met dun gesneden banaan en een scheutje honing, of Nutella als je echt wilt opvallen. Warm geserveerd met een kop koffie, heb je nog nooit zo'n goede maaltijd gehad.
100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Door ze onverzadigde vetten in pinda's, is pindakaas cholesterol verlagend. Deze vetten helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol en het verhogen van het HDL-cholesterol. Bovendien verlagen pinda's het triglyceridengehalte in het bloed wat gunstig is voor hart en bloedvaten.
Elke dag een handje noten
Het eten van pinda's en andere ongezouten noten verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol. Pindakaas bevat vitamine B3, ook wel bekend als niacine. Een belangrijke als het gaat om je stofwisseling en cholesterol.
Indien je erg gezond eet en de theelepel pindakaas die je neemt binnen je caloriebehoefte valt, is afvallen geen probleem. De hoge hoeveelheid calorieën is bovendien ook erg verzadigend. Een te grote hoeveelheid pindakaas in een vloeibare smoothie is echter minder verstandig.