In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer. Appelmoes: 7-10 dagen in de koelkast, 2 maanden in de vriezer. Gekookt, zoals in het geval van appeltaart: 3-5 dagen in de koelkast.
Nadat je de appels hebt gesneden, raden we aan om ze op te bergen in de koelkast. Door ze bij lagere temperaturen te bewaren, kun je het oxidatieproces vertragen. Dit zorgt ervoor dat de bruinverkleuring van de appels veel minder snel zichtbaar zal zijn.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Meloenen (cantaloupe, honeydew, watermeloen), mango's en ananas : Deze kunnen allemaal 3 tot 4 dagen van tevoren worden gesneden en in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard. Granaatappelpitten: Kunnen 4 tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte container.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
De verhouding moet ongeveer 1 eetlepel citroensap op 1 kopje water zijn. Laat de appelschijfjes een paar minuten weken in het citroenwater. Haal de appelschijfjes uit het citroenwater, dep ze droog en doe ze in een luchtdichte bewaardoos .
Daarom snijd ik ze het liefst vlak voordat ik ze ga gebruiken . Als je de appels echter van tevoren wilt snijden, raad ik je aan ze in citroensap te dopen en ze in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat ze oxideren.
Ja, je kunt hele appels invriezen zonder de schil eraf te halen of het klokhuis te verwijderen. Dit is een goede manier om appels in te vriezen wanneer je niet veel tijd hebt, maar houd er rekening mee dat je meer vriescapaciteit nodig hebt om ze op te slaan wanneer ze heel zijn.
Een goede appel ziet er mooi en gaaf uit. Ook is de appel stevig en onbeschadigd. Als de appel beurse plekken heeft, dan is de appel bijvoorbeeld gevallen.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
De koelkast is de beste plek om het stuk fruit zo lang mogelijk vers te houden. Appel al aangesneden? Bedek de andere helft (of de partjes) strak met plasticfolie en bewaar aan de achterkant van de ijskast. Zo wordt de appel minder snel bruin, een proces dat door oxidatie veroorzaakt wordt.
De meeste vruchten blijven ongeveer vijf dagen goed nadat ze zijn gesneden (sommige groenten een paar dagen langer), zolang u zich aan een paar regels houdt: bewaar ze in een luchtdichte verpakking en bewaar gesneden producten altijd in de koelkast. Vruchten zoals appels, peren, bananen en avocado's zijn niet de beste kandidaten om van tevoren te snijden, omdat ze bruin worden ...
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.
Ochtend. “Begin je dag met een energie- en antioxidantboost door fruit zoals bessen, bananen en vitamine C-rijke citrusvruchten te nemen. Ook custardappels kunnen zorgen voor een goede kickstart van je dag.”
Moet fruit gekoeld worden nadat het is gesneden? Ja, als je het niet snel gaat eten, moet het gekoeld en afgedekt worden, en hygiënisch behandeld worden (alleen met schone handen, schoon keukengerei) om het in betere conditie te houden om het later te eten.
Vooral zoet beleg kan veel ongemak geven door de hoeveelheid suikers die er in zitten. Ze kunnen namelijk darmklachten veroorzaken. Het advies is dan ook om vooral te kiezen voor hartig beleg voor op brood, omdat dit beter wordt verdragen bij mensen met PDS of darmklachten. In hartig beleg zit ook meer eiwitten.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.