Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen. Niet geschikt om in te vriezen.
"Plastic om een komkommer verlengt de houdbaarheid met 10 tot 14 dagen.
Het beste kun je ze op een koele, donkere plaats bewaren. Ze blijven tot wel vier dagen goed, het advies is wel om ze zo kort mogelijk na het oogsten te gaan eten. Heb je veel te veel komkommers geoogst en krijg je die met geen mogelijkheid allemaal op? Dan kun je die bijvoorbeeld ook inmaken.
Wie zijn komkommers in een kas aanbouwt moet er voor zorgen dat deze voldoende licht en warmte krijgen. Ze groeien kruipend of klimmend. U kunt de planten het beste opbinden aan een rankhulp (bv. draadgaas) om de planten te ontlasten van het gewicht van de komkommers.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
De komkommer wordt gekweekt in een warme kas en moet getransporteerd worden van de producent naar de winkel. Door de komkommer in plastic te verpakken komt er minder vocht vrij en wordt de zuurstof gereguleerd. Zo blijft de komkommer verser en sappiger. Kortom langer houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De komkommer heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het zorgt ervoor dat etenswaren, hygiënisch, veilig en langer bewaard kunnen worden. De verpakking voorkomt 'voedsel' verspilling. Daarnaast zijn de verpakkingen door het plastic materiaal erg licht. Lichter dan papier, karton, glas en blik.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
We eten allemaal nog steeds te veel verwerkt voedsel en hebben daardoor soms een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen. Komkommers zijn echter een zeer rijke bron van vitamine A en C en mangaan en door komkommerwater te drinken, vul je eventuele tekorten makkelijk aan.
Minister Schippers van Volksgezondheid adviseert mensen komkommers goed te wassen en te schillen. Ze doet dat naar aanleiding van het nieuws dat in Duitsland honderden mensen zijn besmet door de EHEC-bacterie, een variant van de E. coli-bacterie.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Citrusfruit zoals sinaasappels
Ook citrusfruit kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken).
Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Komkommer hebben warmte nodig. Bij gebrek aan warmte gaan de planten slap vallen en afsterven, precies alsof ze water te kort hebben maar ze hebben warmte te kort.
Komkommers zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden.
Vergiftiging door cucurbitacines is zeldzaam maar komt voor. Gemiddeld proeft men bitterheid bij een concentratie van 2 mg/kg. Dit is ver onder de zeer gevaarlijke concentratie van 300 mg/kg. Wees ervan bewust dat met name kinderen en ouderen de bittere smaken niet goed kunnen proeven.
Komkommer bestaat voor 95% uit water: een sterke dorstlesser voor je lichaam. Komkommer bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen, waaronder vitamine K. Deze vitamine is onder andere betrokken bij het goed verlopen van de stolling van je bloed en helpt daarnaast je botten sterk te houden.
Wist je dat de komkommer tot de top drie behoort van meest gekweekte groente? Zo kom je bijna nooit voor een leeg schap te staan en dat is maar goed ook, want de komkommer is geschikt om elke dag te eten. Hij is lekker, gezond en bevat ook nog eens weinig calorieën.
Vanuit voedingsoogpunt leveren komkommers verschillende voedingsstoffen die essentieel zijn voor het behoud van seksuele gezondheid, waaronder vitamine C en magnesium. En net als watermeloen bevatten komkommers citrulline, een aminozuur dat de bloedvaten verwijdt zoals erectiebevorderende medicijnen doen.
Daarnaast zijn komkommers rijk aan kalium en magnesium. Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 193 milligram kalium en 17 milligram magnesium. Kalium speelt een rol bij het reguleren van de bloeddruk. De al genoemde cucurbitacines kunnen aderverkalking helpen te voorkomen.