Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Zit er cafeïne in pure chocolade? Ja, pure chocolade bevat cafeïne . Van alle chocoladesoorten is dit de soort met de hoogste hoeveelheid. Dat komt doordat de donkere soorten meer cacaobestanddelen bevatten en de cafeïne in de cacao zit.
Donkere Chocolade
Een van de meer toegeeflijke opties om aan je dagelijkse ijzerinname te voldoen, 100 g pure chocolade met een hoog cacaogehalte heeft 11,9 mg ijzer. Donkere chocolade bevat ook minder vet en suiker dan melkchocolade, waardoor het verrassend voedzaam is voor een zoete traktatie.
Wat zijn de gevolgen van het eten van chocolade? Chocolade krijgt veel slechte pers vanwege het hoge vet- en suikergehalte. De consumptie ervan kan worden geassocieerd met acne, obesitas, hoge bloeddruk, coronaire hartziekte en diabetes . Houd er rekening mee dat cacao cafeïne en gerelateerde chemicaliën bevat.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Het klinkt heel gek, maar het eten van pure chocolade kan bloeddrukverlagend werken. Volgens Duits onderzoek moet dit dan wel pure chocolade zijn met een cacaogehalte van minimaal 70%. Als je dagelijks ongeveer 7 gram donkere chocolade eet, krijg je ongeveer 30 milligram polyfenolen binnen.
Hoera voor pure chocolade! Het eten van ongeveer 30 calorieën pure chocolade per dag — slechts één klein stukje — bleek de bloeddruk te verlagen na 18 weken zonder gewichtstoename of andere nadelige effecten, volgens een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA).
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Pure chocolade is een natuurlijk prebioticum voor je darmen
Het hoge vezelgehalte in pure chocolade maakt het een geweldige bron van prebiotica, wat de brandstof is die de "goede" bacteriën in je darmen nodig hebben om te groeien, te gedijen en ervoor te zorgen dat de slechte microben het niet kunnen overnemen. Veel vezels betekent ook een betere spijsvertering en minder constipatie .
Donkere chocolade kan op twee manieren gas veroorzaken: Het stimuleert de productie van darmgas door de hoeveelheid gal in uw darmen te verhogen . Het produceert een substantie genaamd methylxanthine die de afgifte van maagzuur uit uw maag in uw darmen stimuleert, wat ook gasproductie veroorzaakt.