Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
Sommige mensen vinden het fijn om elke dag ruimte te houden voor een kleine ongezonde snack. Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Hoe beïnvloedt chocolade de dikke buik? - Quora. Chocolade zelf heeft geen direct effect op buikvet . Je kunt ook niet op een specifieke plek vet aankomen. Als je echter overtollige calorieën hebt en je gebruikt ze niet op de een of andere manier, word je dikker.
Een ander voordeel van pure chocolade voor gewichtsverlies is het vermogen om verzadiging te bevorderen . Pure chocolade is rijk aan voedingsvezels en enkelvoudig onverzadigde vetten, waarvan bekend is dat ze je langer een vol gevoel geven. Dit kan je calorie-inname verminderen door je te helpen te voorkomen dat je te veel eet of naar ongezonde snacks grijpt.
Sommige zeer kleine onderzoeken lijken dit te ondersteunen, wat suggereert dat het eten van pure chocolade — en zelfs het ruiken ervan — je eetlust kan verminderen en de niveaus van het hormoon ghreline in je darmen kan verlagen . Ghreline vertelt je hersenen dat je honger hebt. Als je eet en je vol begint te voelen, dalen de ghrelineniveaus.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Chocolade
De pure variant bevat de minste calorieën: 55 kcal voor twee blokjes.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Pure chocolade is een natuurlijk prebioticum voor je darmen
Het hoge vezelgehalte in pure chocolade maakt het een geweldige bron van prebiotica, wat de brandstof is die de "goede" bacteriën in je darmen nodig hebben om te groeien, te gedijen en ervoor te zorgen dat de slechte microben het niet kunnen overnemen. Veel vezels betekent ook een betere spijsvertering en minder constipatie .
Donkere chocolade kan op twee manieren gas veroorzaken: Het stimuleert de productie van darmgas door de hoeveelheid gal in uw darmen te verhogen . Het produceert een substantie genaamd methylxanthine die de afgifte van maagzuur uit uw maag in uw darmen stimuleert, wat ook gasproductie veroorzaakt.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!