Een paprika zelf bevat niet zoveel ijzer, maar ze kunnen vooral helpen om een tekort te voorkomen. Ook hier heeft vitamine C weer mee te maken. Deze vitamine helpt je lichaam namelijk om ijzer uit plantaardige voeding beter op te nemen. Erg noodzakelijk, want van dit type ijzer nemen we vaak maar 1 tot 10% op.
De rode paprika is erg rijk aan vitamine C. Hij bevat maar liefst 150 mg per 100 gram, dit is zelfs méér dan de groene kiwi! Vitamine C heeft een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ook helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Rode paprika's zijn niet alleen een behoorlijke bron van ijzer , ze zijn ook uitzonderlijk rijk aan vitamine C, wat de opname van ijzer uit uw darmen verhoogt. Een middelgrote rode paprika kan zelfs 169% van de ADH voor vitamine C bevatten.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Ze bevatten vitamine A en C, maar veel minder dan zijn rode, gerijpte broertje. De rode paprika bevat twee keer zoveel vitamine A en C en drie keer zoveel vitamine E en is daarmee de gezondste optie. De gele en oranje paprika zitten tussen groen en rood in: meer vitamines dan de groene, maar minder dan de rode.
Paprika's zijn er in verschillende kleuren, waaronder rood (de zoetste), oranje, geel en groen. Groene paprika's worden eerder geoogst, voordat ze de kans krijgen om geel, oranje en vervolgens rood te worden. Vergeleken met groene paprika's bevatten de rode paprika's bijna 11 keer meer bètacaroteen en 2 keer meer vitamine C.
Paprika's zijn een goede bron van het mineraal kalium. Kalium reguleert de vochtbalans in je lichaam en helpt zo om je hart en bloedvaten in optimale conditie te houden. Lagere bloeddruk.
Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en maaltijdrepen van Weight Care.
Vooral broccoli, tuinbonen, augurken en courgettes, maar ook spinazie, postelein, andijvie, raapstelen, veldsla en snijbiet bevatten relatief veel ijzer. Vanwege het hoge nitraatgehalte is het raadzaam deze soorten niet vaker dan tweemaal per week te gebruiken.
Wanneer u heemijzer eet met voedingsmiddelen die rijker zijn aan non-heemijzer, wordt het ijzer beter door uw lichaam opgenomen. Voedingsmiddelen met veel vitamine C, zoals tomaten, citrusvruchten en rode, gele en oranje paprika's, kunnen ook helpen bij de opname van non-heemijzer .
Paprika is gezond!
De rode paprika is tevens zoeter. In 100 gram paprika zit ruim 200% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A.
Goed voor de darmen
De vezels in paprika helpen om de ontlasting zachter te maken, wat bijdraagt aan een goede stoelgang en daarmee aan gezonde darmen. Wist je dat paprika's ook veel vocht bevatten? Maar liefst 92 procent van deze groente bestaat uit water.
Zoete puntpaprika's zijn zoals gewone paprika's rijk aan voedingsvezels en een bron van foliumzuur. Ze zijn vooral ook bijzonder rijk aan vitamine C. Puntpaprika's smaken zoeter en bevatten dus iets meer suiker dan andere paprika's. Het zijn natuurlijke suikers en het verschil is klein.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. Meer informatie over ijzertekort tijdens en na de zwangerschap vindt u bijvoorbeeld: ■ in ons Patiënten Service Centrum, route C02.
Gedroogd fruit
Gedroogde abrikozen, vijgen, rozijnen en dadels zitten allemaal vol ijzer. Hoewel veel vers fruit ook ijzer kan bevatten, bevatten ze gedroogd meer ijzer dan vers. Door gedroogd fruit te snacken, krijg je niet alleen een portie ijzer binnen maar ook veel vezels en antioxidanten.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Wie dagelijks een halve paprika eet, krijgt ruim de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine C binnen. De rode bevat zelfs 2 keer zoveel vitamine C als de groene variant.
Waarom is groene paprika goed voor je gezondheid:
De nog groene paprika bevat ten opzichte van de rijpe paprika nog wat minder calorieën, maar ook net wat minder vitamines en mineralen. Wel bevat hij, samen met de gele paprika, de meeste vezels van de vier kleuren. Vezels helpen je spijsvertering gezond te houden.
Paprika's
Paprika's en chilipepers zitten boordevol vitamine C en antioxidanten die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben. Paprika's leveren ook de antioxidant quercetine, die ontstekingen kan verminderen die samenhangen met chronische ziekten, zoals diabetes.
Paprika's, rauw of gekookt, zitten boordevol vitamine C en verschillende antioxidanten. Ze rauw eten levert een maximaal vitamine C-gehalte, maar paprika's koken kan de beschikbaarheid van andere voedingsstoffen vergroten . Paprika's roosteren of grillen versterkt hun natuurlijke zoetheid en biedt een heerlijke smaak.
Omdat de groente veel vezels en water bevat, kan het helpen bij gewichtsverlies en de stofwisseling stimuleren. paprika kan gemakkelijk worden verwerkt in dagelijkse maaltijden. Probeer gevulde paprika, verwerk het in een heerlijke curry of eet het gewoon rauw met hummus of guacamole .
Paprika, de populaire vitaminebom
Alle kleuren en soorten paprika's zitten boordevol vezels, vitamines en mineralen en passen helemaal in een PuurGezonde voeding. De rode exemplaren bevatten het meest vitamine C, wel twee keer zoveel als de groene.